Плиометрични упражнения за предпазване от наранявания на коляното

Плиометричните упражнения, наречени "скокове", са експлозивни движения, които помагат за изграждането на сила, сила и скорост. Серията от упражнения, които следват, са предназначени да спомогнат за укрепването на мускулите, които защитават коляното, като по този начин намаляват риска от увреждане на костите в коляното, което е най-предразположено към нараняване - предния кръстосан лигамент (ACL).

За да направите тези упражнения безопасно, техниката е ключова - особено как се приземявате: Леко приемете тежестта си върху топките на краката си, след това бавно се върнете на петата си, като същевременно държите коленете си наведени и бедрата направо.

Що се отнася до оборудването, единственото нещо, от което се нуждаете, е шест инчов фитнес конус (или друг обект, който е сравним по размер). Можете да закупите конуси онлайн или в магазини за спортни стоки. Направете 20 повторения от всяко упражнение. Трябва да можете да завършите цялата процедура в рамките на един час. И ако по всяко време на рутината почувствате болка, незабавно спрете.

Страничен хмел над конуса

Цел: Увеличаване на мощността / силата, подчертаваща нервномускулната контрола

Напред / Назад Хмел над конус

Цел: Увеличаване на мощността / силата, подчертаваща нервномускулната контрола

Еднократно хмел над конус

Цел: Увеличаване на мощността / силата, подчертаваща нервномускулната контрола

Вертикални скокове с глави

Цел: Увеличете височината на вертикалния скок

Ножицата скочи

Цел: Увеличете мощността и силата на вертикалния скок

Източник:

Програма ПЕП, Фондация за изследване на спортната медицина в Санта Моника, 3 април 2016 г.