Има ли един набор по-добър от множество сетове в упражнение?

Колко серии наистина трябва да направите?

Трудно е да се повярва, че все още има толкова много противоречиви мнения относно упражненията, но когато става дума за силно обучение, има много противоречиви мнения. Има свободни тегла срещу противоречия на машините и не забравяйте проблема с протеините, който никога не изглежда да бъде решен. И, разбира се, има въпросът колко много настройки трябва да направите, за да получите най-много резултати.

Някои обучители препоръчват да правите от 3 до 5 комплекта за максимална печалба, докато други казват точно обратното; че един комплект е точно толкова добър, колкото два. Има ли по-добър набор от сетове в упражнение? Кой е прав?

Настройка срещу множество сетове

Конфликтните мнения за това колко комплекти са най-добри произтичат от принципа на претоварване . Изследванията показват, че за да получите сила и размер, трябва да претоварите мускулите си - да ги изтласкате извън сегашния им капацитет.

От тази теория, ние знаем, че интензивността е ключът към силните печалби. Така че въпросът става: Можете ли да получите вида интензивност, от която имате нужда от един комплект? Някои хора мислят, че няма значение, ако уморите мускулите си в един или няколко комплекта - докато вашите мускули изпитат достатъчно ниво на изтощение.

Ако сте чували объркващи съвети, не бихме се изненадали. Резултатите от проучването, както и препоръките, се променят през годините.

Едно важно събитие през 1999 г. установи, че няма значителна разлика в силата или мускулната маса в резултат на единични срещу множество серии. Това беше последвано от проучване от 2002 г., в което се заключава, че обучените тренировъчни специалисти получават по-силни печалби от мултифункционалното обучение, в сравнение с едно комплект обучение. Тези различни проучвания предполагат, че начинаещите могат да получат солидна сила и мускулни печалби с един набор от тренировки, при условие, че предизвикат мускулите си с достатъчно тегло, но хората, които имат опит в тренировката за теглото, могат да имат нужда от повече набори,

За щастие са направени допълнителни проучвания, които добавят повече светлина към тази продължаваща област на противоречия. Проучване от 2009 г. установи, че 2 до 3 серии на упражнение са свързани с 46% по-голямо усилване на мощността от 1 сет и при обучените, така и при нетренираните лица, а едно проучване през 2010 г. показва подобно увеличение на мускулната хипертрофия с 40% и нетренирани лица, които са завършили множество набори. Най-накрая, едно проучване от 2015 г. показва доза-отговор (по-добре по-голям брой набори), когато разглеждаме 1 комплект, 3 комплекта и 5 комплекта по отношение на силата, мускулната издръжливост и мускулната хипертрофия на горната част на ръката.

Основите на обучението на един комплект

Докато няколко набори могат да доведат до най-големите печалби в сила, един набор обучение все още може да бъде добър избор за много хора, независимо от нивото на фитнес. Предимствата на едно комплект обучение са:

Направете тренировка ефективно и ефективно

Ако решите да отидете с един набор тренировка, всъщност трябва да работите малко по-трудно, за да сте сигурни, че ще получите всичко от всеки един реп. Фокусирайки се върху това, което правиш, може да се гарантира, че всяка секунда от вашата тренировка се брои.

Долен ред

Ако наистина сте за силни печалби, мускулна издръжливост и мускулна хипертрофия, много набори имат предимство. Това каза, че има предимства на един набор тренировки за много хора, и има начини, които можете да направите тези единични комплекти работа във ваша полза. Уверете се, че тренировката е ефективна и ефективна, може да върви по пътя към постигането на фитнес целта, независимо от броя набори, които действително сте завършили.

> Източници:

> Krieger, J. Единични срещу множество съпротивителни упражнения за мускулна хипертрофия: Мета-анализ. Journal of Strength and Conditioning Проучване . 2010. 24 (4): 1150-9.

> Krieger, J. Единични срещу множество серии на съпротивление Упражнение: Мета-регресия. Journal of Strength and Conditioning Проучване . 23. 23 (6): 1890-901.

> Радаели, Р., Fleck, S., Leite, Т. et al. Доза-реакция на 1, 3 и 5 серии на съпротивление Упражнение на сила, локална мускулна издръжливост и хипертрофия. Journal of Strength and Conditioning Проучване . 2015. 29 (5): 1349-58.