Ползите и употребите на ресвератрола

Може ли този грозде и вино антиоксидант да ви помогне да живеете по-дълго?

Намира се в червено вино, червено или лилаво грозде, някои плодове и тъмен шоколад, ресвератролът е природно срещащо се полифенолно съединение, което е обявено за потенциално лекарство за редица свързани с възрастта заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, рак, и болестта на Алцхаймер.

Казано е, че допринася за "френския парадокс" - наблюдението, че хората, живеещи във Франция, са склонни да ядат много сирене, масло и други мазни храни, но все още имат ниска честота на сърдечно-съдови заболявания - консумацията на ресвератрол е наподобявала калорийно- ограничена диета (което показват, че изследванията могат да играят роля в дълголетието) и да намалят хроничното възпаление в организма.

Ползите от ресвератрол: може ли наистина да помогне?

Голяма част от изследванията, насочени към ползите, са лабораторни или животински проучвания. Досега изследванията върху ефективността на ресвератрол при хора са довели до смесени резултати. Ето някои от основните заключения от проучването:

1) Сърдечно здраве

За преглед, публикуван в Clinical Nutrition през 2015 г., изследователите анализираха шест публикувани по-рано проучвания за ефектите на ресвератрола върху кръвното налягане и заключиха, че ресвератролът не намалява значително кръвното налягане. Високите дози на ресвератрол (над 150 mg дневно), обаче, показват, че значително намаляват систолното кръвно налягане (най-високият брой при отчитане на кръвното налягане).

Друг преглед, публикуван в Международния журнал по кардиология през 2015 г., изследва ефективността на ресвератрола върху сърдечносъдовите рискови фактори. След анализа на 10 предишни публикувани проучвания, изследователите стигат до заключението, че анализът не предполага полза от добавката на ресвератрол върху рискови фактори за сърдечни заболявания, включително нива на общ холестерол, LDL холестерол, триглицериди, кръвно налягане и С-реактивен протеин се повдига, когато има възпаление, включително при сърдечни заболявания).

2) Стареене

Има доказателства, че ресвератролът може да не удължи живота си, според изследванията на хората, живеещи в Тоскана, които консумират диета, богата на ресвератрол, от източници на храна като червено вино. В проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine през 2014 г., 783 мъже и жени на 65 или повече години са били следвани от 1998 до 2009 година.

През това време приемът на червено вино (измерен чрез нивата на ревервероловия метаболит в урината) не променя вероятността от смърт от каквато и да е причина, честотата на сърдечни заболявания или рак или маркери на възпалението.

3) Рак

Редица предварителни проучвания предполагат, че ресвератролът може да има противоракови ефекти. При проучване върху животни от 2016 г., например, ресвератролът потиска тумора на яйчниците отново след химиотерапия. Публикувано в " Рак" , изследването установи, че ресвератролът потиска приемането на глюкоза от раковите клетки (много от раковите клетки зависят от глюкозата като енергийно снабдяване).

Въпреки тези данни, данните от ограничените клинични проучвания при хора показват несъгласувани резултати и Американското дружество по онкологични заболявания предупреждава, че са необходими рандомизирани клинични изпитвания, за да се потвърдят ефектите на ресвератрол за борба с рака. (Има и известна загриженост, че ресвератролът може да повлияе на нивата на естроген и други хормони.)

Източници

Транс-ресвератролът е форма на ресвератрол, който често се среща в добавките. Поддръжниците често твърдят, че транс-ресвератролът е най-стабилната форма на ресвератрол.

В допълнение към източниците на храна, ресвератролът се среща също и в японския възел ( Polypodium cuspidatum ), екстракт от гроздови семки, cissus quadrangularis и бяла черница (Morus alba).

Pterostilbene е съединение, свързано с ресвератрол.

Възможни нежелани реакции

Известно е, че безопасността на употребата на ресвератрол в дългосрочен план или в големи дози.

Тъй като ресвератролът може да притежава естроген-подобни свойства, някои медицински експерти препоръчват на хората с чувствителни към хормони рак (включително рак на гърдата, яйчниците или матката), бременни жени и деца да избягват приема на ресвератрол.

В допълнение, ресвератролът може да взаимодейства с разредители на кръвта като варфарин, аспирин и ибупрофен, което може да повиши риска от кървене.

Според едно проучване, приемането на висока доза ресвератрол е свързано с повишена температура, намалени кръвни клетки и понижено кръвно налягане.

Има известна загриженост, че високите дози на ресвератрол добавки могат да доведат до бъбречни проблеми при някои хора.

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Можете да получите съвети за използването на добавки тук.

Словото от

Тъй като съединението е описано за първи път през 1992 г., ресвератролът е изследван за многобройните му ползи от мозъка, сърцето и продължителността на живот, но последните проучвания поставят под съмнение идеята, че добавките от ресвератрол могат да ви помогнат да живеете по-дълго или да намалите риска от сърце заболяване или рак.

Ако се чудите дали една ежедневна чаша червено вино или парче тъмен шоколад ще подобри здравето ви, някои изследователи отбелязват, че консумацията на червено вино, черен шоколад и някои плодове е установено, че намалява възпалението и има здравословни ползи за сърцето, и предполагат, че други съединения в тези храни могат да допринесат за тези ползи.

Невъзможно е обаче да се доближи до дозите, използвани при проучвания от източници на храна. Много от проучванията са използвали доза от около 100 mg или повече ресвератрол, докато 5-унция чаша червено вино има само около 1 mg ресвератрол.

Важно е да се отбележи, че увеличаването на приема на червено вино идва с компромис. Консумирането на твърде много може да повиши риска от високо кръвно налягане, увреждане на черния дроб, затлъстяване и някои форми на рак.

За да увеличите приема, без да консумирате алкохол, опитайте да ядете храни като грозде, малини, сливи, боровинки, боровинки, гроздови домати и нар (всички от които са богати на ресвератрол и редица антиоксиданти и хранителни вещества).

Ако продължавате да обмисляте използването на добавки на ресвератрол, говорете с вашия доставчик на здравни грижи, преди да започнете да прилагате допълнителната схема, за да прецените плюсовете и минусите и да обсъдите дали е подходящо за вас.

> Източници:

> Liu Y, Ma W, Zhang P, He S, Huang D. Ефект на ресвератрола върху кръвното налягане: мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания. Clin Nutr. 2015 Feb; 34 (1): 27-34.

> Sahebkar A, Serban C, Ursoniu S, et al. Липса на ефикасност на ресвератрол върху С-реактивен протеин и избрани сърдечносъдови рискови фактори - Резултатите от систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания. Int J Cardiol. 2015; 189: 47-55.

> Semba RD, Ferrucci L, Bartali B, et al. Нивата на ресвератрол и смъртността от всички причини при възрастни възрастни от общността. JAMA Intern Med. 2014 Jul; 174 (7): 1077-84.

> Tan L, Wang W, He G, et al. Ресвератролът инхибира растежа на яйчников тумор в in vivo миши модел. Рак. 2016 Mar 1; 122 (5): 722-9.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.