Бързи и бавни типове мускулни влакна

Спортните способности могат да бъдат повлияни от видовете мускулни влакна

Вие сте по-добър спринтьор или състезател на разстояние? Можете ли да бъдете чудесно в двете? Много хора вярват, че ако имате по-бързи или бавни сътресения на мускулните влакна, може да определите кои спортни атлети превъзхождат и как реагират на тренировка.

Видове мускулни влакна

Скелетният мускул е съставен от снопчета от отделни мускулни влакна, наречени миоцити. Всеки миоцит съдържа много миофибрили, които са нишки на протеини (актин и миозин), които могат да се хванат един към друг и да издърпват.

Това скъсява мускулите и предизвиква мускулна контракция.

Общоприето е, че типовете мускулни влакна могат да бъдат разделени на два основни типа: мускулни влакна с бавно разклащане (тип I) и бързи сътресения (тип II) мускулни влакна. Бързото дръпване на влакната може да бъде допълнително категоризирано в влакна тип IIа и тип IIb .

Тези различия изглежда оказват влияние върху това как мускулите отговарят на обучението и физическата активност, и че всеки тип влакна е уникален в способността си да се свива по определен начин. Човешките мускули съдържат генетично определена смес от бавни и бързи видове влакна. Средно хората имат около 50 процента бавно потрепване и 50 процента бързи власинки в повечето мускули, използвани за движение.

Бавно успокояващи мускулни влакна (тип I)

Бавните движещи се мускулни влакна са по-ефективни при използването на кислород за генериране на повече гориво на аденозин трифосфат (АТР) за продължителни, продължителни мускулни контракции в продължение на дълго време. Пожаряват се по-бавно, отколкото бързо потискат влакна и могат да изминат много време, преди да се уморят.

Ето защо, бавните дрънкащи влакна са чудесни за подпомагане на спортистите да водят маратони и велосипеди с часове.

Бързо повдигане на мускулните влакна (Тип II)

Тъй като бързите влакнести влакна използват анаеробен метаболизъм за създаване на гориво, те са по-добре да генерират кратки изблици на сила или скорост, отколкото бавните мускули. Въпреки това, те се уморяват по-бързо.

Бързото дръпване на влакната обикновено води до същата сила на контракция, както при бавните мускули, но те получават името си, защото могат да стрелят по-бързо. По-бързото размазване на влакна може да бъде предимство за спринтьор, тъй като тя трябва бързо да генерира много сила.

Бързо повдигащи мускулни влакна (Тип IIa)

Тези бързи сътресения на мускулните влакна са известни също като междинни влакна с бързо съсирване. Те могат да използват аеробен и анаеробен метаболизъм почти еднакво, за да създават енергия. По този начин те са комбинация от мускулни влакна тип I и тип II.

Бързо повдигащи мускулни влакна (Тип IIb)

Тези бързи фиксирани влакна използват анаеробен метаболизъм, за да създават енергия и са "класическите" бързи сътресения на мускулните влакна, които превъзхождат при създаването на бързи, мощни изблици на скорост. Това мускулно влакно има най-високата степен на свиване (бързо изпичане) на всички видове мускулни влакна, но също така има по-бърза степен на умора и не може да продължи толкова дълго, преди да се нуждае от почивка.

Тип мускулни влакна и спортни постижения

Типът ви от мускулни влакна може да повлияе на това, кои спортове сте естествено добри или дали сте бързи или силни. Олимпийските спортисти са склонни да попадат в спортове, които съответстват на техния генетичен грим . Олимпийските спринтери са показали, че притежават около 80 процента бързи фиксирани влакна, докато онези, които превъзхождат маратоните, са склонни да имат 80 процента бавни съсипващи влакна.

Могат ли обучението да промени вида мускулни влакна?

Има някои доказателства, които показват, че човешкият скелетен мускул може да превключи типове влакна от "бързо" към "бавно" поради тренировка. Това не е напълно разбрано и изследването все още разглежда този въпрос.

Подобряване на спортните постижения независимо от вида на мускулите

Имайте предвид, че генетичните разлики могат да бъдат драматични при елитните нива на атлетическа конкуренция. Но следвайки научните принципи на подготовката, може драматично да подобри личното представяне на типичния спортист. С последователното обучение за издръжливост, мускулните влакна могат да развият повече и да подобрят способността си да се справят и да се адаптират към стреса на упражненията.

Is Мускулна Fiber Тип Какво прави Elite Athlete Elite?

Видът на влакната е част от успеха на голям спортист, но само той е слаб предсказващ резултат. Има много други фактори, които определят определянето на атлетиката, включително подготовка за мента , правилно хранене и хидратация , достатъчно почивка и подходящо оборудване и кондициониране.

> Източници:

> Кларк М, Луцет С, Сътън БГ. NASM Essentials на личната фитнес тренировка 4-то издание ревизирано . Филаделфия: Уолтърс Клувър Здраве / Липпинкот Уилямс и Уилкинс; 2014 година.

> Powers SK, Хаули ЕТ. Упражнение Физиология: Теория и приложение към фитнес и ефективност . Ню Йорк: висшето образование на McGraw-Hill; 2012 година.