Има ли пряк път за отслабване?

Как бихте могли да стигнете до най-дългия път към целите си за здраве и фитнес

Има много неща в живота, които очаквам да се случат мигновено. Очаквам уеб страниците да се зареждат за секунди, съпругът ми да се качи на моите всякакви молби и моите котки да ме послушат. Знам ... не е много реалистична.

Мнозина от нас се придвижват по същия начин, с нереалистични очаквания за това колко трябва да направим и какво ще излезем от него . Когато разберем, че нещата не вървят по начина, по който бихме искали, често се отказваме или изпробваме пряк път.

Може би страхотна диета , хапче или притурка, за да стигнете до мястото, където искате да отидете. С всички избори там, че е лесно да се повярва, че има нещо там, което ще направи това нещо загуба на тегло по-лесно, нали? За съжаление, пряк път към загуба на тегло може да свърши, като ви дълга път наоколо.

Краткото до загуба на тегло

Какъв е най-бързият начин да отслабнете? Задавайте този въпрос и вероятно ще получите различни отговори, в зависимост от това, кого питате. Фитнес експерт, като мен, би казал, че наистина няма безопасен начин да отслабнете много бързо, освен ако не сте под лекарска грижа.

Помолете своя приятел или колега и той може да каже, че трябва да пропуснете няколко хранения и да започнете да упражнявате опашката си. Някой друг би могъл да каже, че си гладувате или отидете на течна диета, може би вземете някои хапчета за отслабване. Какъвто и да е отговорът, повечето от тях вероятно ще попаднат в категорията на бързите команди или в моята дефиниция метод за загуба на тегло, който не е устойчив в дългосрочен план.

Някои типични преки пътища могат да включват:

Повечето от нас вероятно са опитали поне едно нещо от този списък в опит да загубят упоритите мазнини.

Но какво се случва, когато следвате пряк път? Можете да отслабнете, да излезете от диетата или да започнете да ядете отново и в крайна сметка да спечелите още повече тегло. Така че, докато преките пътища не винаги са лоши или опасни, ако продължавате да ги опитвате отново и отново, може да се окажете по-лошо, отколкото сте започнали - няколко килограма по-тежки и няколко седмици или месеци, които не можете да се върнете.

Два пътя до загуба на тегло

В моя опит има два пътя за загуба на тегло: има бърз път, който включва неща като хапчета, диети, инфомаркетингови приспособления и т.н. и след това има дълъг път, който обикновено включва промени в начина на живот , като повече упражнения и по-здравословна диета . Убеден съм, че повечето хора вече знаят най-добрия път, който трябва да предприемем. Знаем, че дългите пътни работи ... просто погледнете Националния регистър на теглото, който е изучавал дългосрочна загуба на тегло за над 5 000 души. Всички тези хора откриха тайните за успешното отслабване и никое от тези неща не включваше хапче или специфична диета.

Въпреки че знаем, че тези преки пътища вероятно няма да работят, все още сме принудени да ги изпробваме ... може би защото алтернативата не предлага толкова много драматични резултати. Помисли за това. Извършването на промени в начина на живот е труден и бавен процес.

Няма драматична загуба на тегло, никакви големи промени, които да ни накарат да се почувстваме, че сме постигнали нещо ... просто малки, всекидневни промени, които, взети заедно за определен период от време, допринасят за по-добър живот.

И така, кой път сте избрали, когато става въпрос за получаване на здрави и отслабване? Прегледът на тези различни подходи може да ви помогне да научите малко повече за себе си и да ви насочим в правилната посока.

Кратка връзка = Драма и вълнение

Бързите команди са вълнуващи, нали? Те предлагат големи, бързи промени, които, разбира се, водят до големи резултати. Харесваме да виждаме мигновени резултати, нали?

Това е забавно (най-малкото в началото), за да промените изцяло живота си в един ден ... това ви кара да се чувствате като че ли наистина правите нещо, докато просто да променяте една или две неща (както в промените в начина на живот) постигнато. Отслабването обикновено е драматично и вълнуващо, тъй като повечето диети в крайна сметка намаляват вашите калории много по-ниско от това, което сте яли. Друго нещо за команди за бърз достъп като диети или прескачане на храна е, че често се чувствате гладни много от времето. За много от нас гладът почти изглежда като цел в самата себе си след години на вярване, че яденето е просто погрешно.

Недостатъкът?

И така, с какво трябва да очаквате с този подход? Най-вероятно бърза загуба на тегло и временно усещане за постижение. Знаете какво още трябва да очаквате? Получавайки го обратно.

Ето нещо, което може да ви накара да се почувствате по-добре: Диетите не работят . Д-р Лен Кравиц, известен експерт по физиотерапия, оценява девет изследвания, базирани на данни, за да разбере какво става с телата ни, когато се храните. Ето какво намери:

Промяна в начина на живот = умереност.

Умереността. Дори думата звучи скучно, нали? Със сигурност няма яростно вълнение от пряк път ... няма големи промени и няма големи резултати, които да очакваме с нетърпение. Въпросът за здравословния начин на живот е, че става дума за баланс. Вие не се отдадете на всяко удоволствие или дори да се откажете от всяко удоволствие, просто планирате по-добре и се опитвате да правите здравословен избор през повечето време. Това не звучи толкова лошо ... защо да не го правим?

Недостатъкът?

Три думи: Бавна загуба на тегло. Въпросът за промените в начина на живот е, че става дума повече за чувството за по-добро, отколкото за по-доброто. Ако направите малки промени, може да отнеме седмици, месеци или дори години, за да видите значителни промени и това не е много вълнуващо, нали? Уф. Просто гледайте как везната не се движи в продължение на няколко седмици, когато започнете умерена тренировъчна програма и направете някои малки промени в диетата си.

С този подход може да се почувства, че нищо не се случва, въпреки че се извършват промени. Създавате здравословни навици, генерирате повече енергия, по-добре да спите и да чувствате удоволствие от всички тези добри промени. За някои хора, тези промени не са дори на радара, защото загуба на тегло е в центъра на сцената, въпреки че има тон на ползите за здравето от упражнения .

Преки пътища = абсолютни отговори

Убеден съм, че едно нещо, което обичаме да следваме диети или други преки пътища, е, че няма никакви догадки. Някой хубав човек е разбрал точно какво трябва да ядем всеки ден или точно какви упражнения трябва да правим. Не е ли хубаво да не трябва да го разберем за себе си?

Недостатъкът?

Проблемът, разбира се, е, че тези програми са предназначени за масите и няма да отговарят на вашите индивидуални нужди. Какво ще стане, ако програмата за тренировки, която следвате, включва оборудване, което нямате, или тренировки, които са твърде трудни или прекалено лесни? Ами ако следвате диета, заредена с храни, които мразите? Или изисква повече готвене и пазаруване, отколкото имаш време? Почти всяка диета ще има най-малко един (а вероятно и повече) аспект, който просто няма да работи с това как живеете, ядете и пазарувате.

Промяна в начина на живот = Няма лесни отговори

Човек, който прави промени в начина на живот, няма да намери абсолютни отговори. Вместо това той трябва сам да намери отговорите, опитвайки различни неща. Как иначе ще разбере какво му харесва и какво се вписва в неговите цели и график? Още по-важно е способността да разпознавате, когато това, което правите, не работи и трябва да опитате нещо друго.

Недостатъкът?

Трудно е да си позволите да отделите време, за да научите нещо, особено когато искате резултати точно сега. Може да отнеме известно време, за да разберете какво ви харесва, за какво сте добър и какво ще работи с вашия график. Много от нас са толкова нетърпеливи да постигнат целите си, ние не искаме да губим времето, което ще е необходимо, за да опитаме различни неща ... какво ще стане, ако не работи? Когато правите промени в начина на живот, често сте сами. Разбира се, че можете да четете книги и списания, да получите съвети от приятели или експерти какво да правите. Но в крайна сметка вие сте този, който трябва да разбере как да промените храненето си и как да движите тялото си.

Трябва да се доверите на себе си и това е нещо, което много от нас не се чувстват комфортно, когато става дума за здраве и фитнес.

Кратка връзка = Извинение за отказване

Друга причина някои от нас като преки пътища е, че ни дават основание да живеем по начина, по който искаме. Повечето преки пътища не могат да се следват завинаги, така че, когато най-накрая се откажете или се откажете, това е почти като разрешение да се върнете към този нездравословен начин на живот. В края на краищата, очевидно не може да се вярва да следвате тази страхотна диета ... трябва да има нещо нередно с теб, защо да се притеснявате?

Недостатъкът?

Не сте вие, това е бързият път. Ако не можете да проследите нещо, защото е твърде строг, прекалено труден, твърде сложен или нещо подобно, по-добре е да вземете онова, което вършите и да отхвърлите останалото. Това означава, разбира се, че не можете да се върнете към начина, по който сте живели преди, но трябва да продължите да работите и да се променяте. Може да изглежда по-лесно просто да следвате същите стари навици, които винаги сме имали, вместо да драгирате бдителността, ангажираността и енергията, необходими за извършването на промени.

Промяна в начина на живот = Няма край в очите

Диетата често има край. Промените в начина на живот са завинаги. Вие не просто правите здравословен избор, докато не отслабнете ... продължавате да ги правите до края на живота си, което означава избор на промени, които можете да си представите, които се придържате към тях в дългосрочен план. Ето защо промените в начина на живот са малки - да се отървем от колата тук и да се понижим там, да се разхождаме или да изключваме телевизора една нощ в седмицата.

Извършването на малки промени се дължи по-малко на това, че жертваме това, което ни харесва, защото не даваме нищо, просто правим място за други, по-здравословни решения.

Недостатъкът?

Очевидно, знаейки, че трябва да продължите да избирате здравословни неща всеки ден, завинаги може да звучи като истински луд. Но това е нещо като миене на зъби ... трябва да го правите всеки ден, за да работи. И хубавото нещо за промените в начина на живот е, че можете да планирате своите удовлетворения, за да можете да се забавлявате, без да се чувствате много виновен.

Кратък път = Живот във фентъзи земя

С диети или други преки пътища, всъщност не трябва да мислите за това, как изглеждате или се чувствате сега, защото винаги работите за това бъдеще, по-добро самосъзнание. Веднага щом се впишеш в тези дънки или оставиш тези дръжки на любовта си, тогава най-сетне ще бъдеш щастлив. В резултат на това можете да пренебрегнете как сте наистина в момента и не знам за вас, но отричането е чудесен начин да избегнете реалност, която може би не ми харесва.

Недостатъкът?

Може би е забавно да мислиш за бъдещата си красива, но живеейки в някакъв бъдещ ден, който никога не може да дойде, може да постави истински амортисьор на това, колко забавно си в момента. Независимо от лицето, което потенциално сте станали, все още сте точно сега и това няма да се промени ... поне не скоро.

Не би ли животът да е по-приятно, ако можете да намерите начин да приемете кои сте сега, недостатъци и всичко останало? На това работите, когато следвате промените в начина на живот.

Промяна на начина на живот = присъствие

Друго нещо, което се отнася до промените в начина на живот, е следното: Това изисква известно одобрение за това къде се намирате точно сега, независимо къде се намира това. Това означава да се изправиш пред себе си, да се изправиш срещу мястото, където си в момента, доброто и лошото, и да намериш начин да живееш със себе си, дори когато правиш подобрения. Ако сте с наднормено тегло, това означава, че може да се наложи да купите дрехи, които са ви ласкателство сега, въпреки че планирате да намалите теглото си в бъдеще. Това означава да се съсредоточите върху цялото, не само върху частите, които не ви харесват. Не чакайте да си вземете нов костюм или да нарязате косата си или да попитате някого на среща ... като направите тези неща сега, вие правите това нещо, което наричаме живот, и е добре да живеете живота, дори и да не сте "перфектния" размер.

Недостатъкът?

Очевидно е, че всеки ден в огледалото може да бъде трудно, особено ако виждаме недостатъците. Да присъстваш означава да приемаш реалността, вместо да се фокусираш върху бъдещето, по-добре за теб. Вярвайки, че сега сте достатъчно добър, точно както сте, е трудно и е необходимо да се преодолеят тези негативни мисли.

Често е по-лесно да следваме същия стар цикъл на мислене, защото ако оставим това фантастично себе си, какво ще останем?

Наистина ли е пряк път?

При загуба на тегло, както и в други области на живота, преките пътища почти винаги свършват, добавяйки още по-голямо разстояние между вас и вашата цел. Помислете за пътешественика, който, изтощен, поглежда към планината и мисли, защо губя цялото си време на тези промени, когато мога просто да се изкача направо и да стигна по-бързо? Сега помислете за един и същ турист, наполовина нагоре по планината, само за да осъзнаете, че пешеходната пътека не се намира никъде и връхът е недостъпен по пътя, който е избрал.

Колко време ще прекара в отстъпление и ще започне отначало? Или може би той е толкова изгубен, той не може да намери следата сега и ще трябва да седне и да чака някой да го намери. Или, може би дори няма да стигне до върха, защото затъмнява.

И така, колко време губите от диети, които не работят? Или упражнявате програми, които са толкова трудни , изгаряте след няколко месеца? Какво би струвало да забавите и да отделите време за този процес? До колко бихте стигнали, ако сте направили малки промени в диетата всеки ден, добавихте малко умерено упражнение към живота си? Бихте ли загуба на тегло да бъде бавен? Няма съмнение за това. Всеки, който успешно е загубил тегло (без хирургия) и е твърдял, че загубата на тегло вероятно ще ви каже, че им отнема години да стигнат до мястото, където са сега. Желаете ли да дадете себе си - вашето тяло, вашето здраве и качеството на живот - това време?

ресурси

Klem ML, Wing RR, McGuire МТ, Seagle HM, Hill JO. Описателно проучване на индивиди, които са успешни при дългосрочно поддържане на значителна загуба на тегло. Am J Clin Nutr. 1997 Aug. 66 (2): 239-46

Кравиц, Лен и Кинукан, Пейдж. Противоречия в метаболизма. Университета на Ню Мексико. Изтеглено на 22 март 2006 г.