Дали Farro Gluten Free?

Farro се отнася до няколко различни вида пшеница, включително шлам и по-древни форми на зърното, като например Einkorn и emmer. Тъй като това е вид пшеница, той съдържа глутен протеин, който се намира в зърнените пшеница, ечемик и ръж и най-вероятно не е без глутен.

Въпреки това, farro често се обозначава само като "farro" и не е означен като "пшеница". Поради това, farro представлява истинска хранителна опасност за хората с чувствителност към цьолиакия и не-целулиатен глутен, които може да не осъзнаят, че това е форма на пшеница и следователно е глутенсъдържащо зърно.

Гурмето и магазините за здравословни храни все по-често включват в farro приготвените ястия, продавани в делския участък, и в много случаи това не е означено като пшеница ... само като "farro". На етикетите може да липсва предупреждение за алергия "съдържа пшеница".

Ако не сте знаели, че farro е форма на пшеница, лесно можете да получите лошо слепени от една от тези храни. Също така, зърнените зърна изглеждат забележително като кафяв ориз , така че не се заблуждавайте - винаги проверявайте съставките на всичко, което планирате да ядете.

Какво е Фаро?

Въпреки че farro е форма на пшеница, това не е един и същ вид пшеница, която се използва за производство на конвенционален хляб, брашно и печени стоки. Всъщност, терминът "farro" има италиански корени и се използва за по-старите видове пшеница, Einkorn и emmer. (На италиански език, farro piccolo е пшеница Einkorn, farro medio е emmer пшеница, а farro grande е пшеница, която отразява различните размери, които се намират в други подобни зърна.)

Видовете пшеница, познати колективно като "farro", са тясно свързани със съвременната пшеница и всички съдържат глутен. Въпреки това, те може да не съдържат толкова глутен като съвременната пшеница.

Фаро често се използва пара или варени в салати, супи и зеленчукови ястия, особено в италианската и други южноевропейски кухни.

Тъй като се използва като цяло зърно, това се счита за здравословно допълнение към диетата за хора, които нямат целиация или чувствителност към глутен.

Дали древните зърна не трябва да са безопасни?

Някои хора твърдят, че древните форми на пшеница са безопасни (или поне по-безопасни) за тези, които имат състояние, свързано с глутена, тъй като съдържат малко по-малко глутен и малко по-различна форма на глутен от това, което се среща в съвременната пшеница.

Можете да намерите различни онлайн доклади за хора, които имат чувствителност към цьолиакия или чувствителност към нелечилия глутен, които казват, че са в състояние да консумират безпроблемно древните пшенични щамове като Einkorn и шлаката.

Въпреки това, научните изследвания са показали, че глутенът в тези древни зърна все още има потенциала да предизвика локална атрофия при тези с целиакия. Не е ясно дали представлява опасност за хората с чувствителност към глутен (не са направени проучвания за тестването), но най-добре е да не опитате. Пшеницата Einkorn не е наистина без глутен.

Слово от

Хората с чувствителност към целиакия и чувствителността към глутен, които не са целилациеви, трябва да се отправят добре далеч от farro и всякакви приготвени храни, които включват зърното в техния списък на съставките.

За съжаление, има много начини, по които тези зърна (заедно с други видове трудни, често заблуждаващи продукти от глутен зърно) могат да се промъкнат в приготвените храни.

Например, farro изглежда доста като кафяв ориз и може да бъде включен в смеси от ориз и други зърна. Дивите оризови смеси са най-разпространеният виновник за смесване на глутенови зърна с иначе безопасни зърнени смеси.

Тъй като farro се счита за модерен и здравословен (в крайна сметка е пълнозърнест), ресторантите и делисите могат да го използват в ястия, където не го очаквате, и може да не го етикетират правилно. Някои готвачи дори не осъзнават, че farro е форма на пшеница.

Долната линия: Винаги правете внимателен надзор и задайте много въпроси, преди да ядете нещо, което изглежда дори най-малкото подозрение. Вие не искате да изглаждате вкусна салата от зърнени храни или купа супа, съдържаща "кафяв ориз", само за да разберете, че в края на краищата не е кафяв ориз - това беше фаро.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.