Как храносмилателните ензими работят върху храните

Хранителните вещества, които се нуждаете за добро здраве, са заключени в храните, които ядете, затова е задачата на храносмилателната система да ги освободите. Чрез процеса на храносмилане храната се раздробява на малки малки парченца, така че хранителните вещества могат да се отделят и абсорбират през стените на тънките черва.

Доста време щеше да е само храната да се разпадне сама, така че са необходими специални храносмилателни ензими, за да се ускори процесът.

Тези ензими не само атакуват цялата храна; те всъщност са доста специализирани. Някои отиват след въглехидрати , някои разграждат мазнините и други разграждат протеините. Всеки ензим има специфично действие.

Повечето ензими се освобождават и работят в тънките черва, но някои от тях се освобождават от жлезите в устата и стомаха.

Основните храносмилателни ензими

Ето основните храносмилателни ензими, където са направени и какво правят:

Слюнчена амилаза. Произведени и освободени от слюнчените жлези в устата. Слюнчената амилаза разгражда нишестето надолу в по-късите вериги глюкозни молекули. Той действа в устата, но след като храната стигне до стомаха, киселото рН я дезактивира.

Лингвална липаза. Изработени от серозни жлези на езика и задната част на устата. Езиковата липаза действа в устата и стомаха. Той разгражда триоцилглицероли (мазнини) със средна и дълга верига на по-малки битове.

Пепсин. Основният храносмилателен ензим в стомаха.

Главните клетки в стомаха правят пепсиноген, който се превръща в пепсин от киселинната среда на стомаха. Пепсинът разгражда протеините до полипептиди и аминокиселини.

Стомашна липаза. Друг храносмилателен ензим, направен от стомаха. Това е подобно на лингвалната липаза, но разгражда къси и средни верижни триацилглицероли.

Многоезичната и стомашната липаза са най-важни в детската възраст, защото разграждат мазнините, открити в майчиното мляко.

Панкреатична амилаза. Този ензим се получава от панкреаса и се секретира в тънкото черво. Панкреатичната амилаза разгражда нишестета в къси вериги на глюкоза и малтоза.

Панкреатична липаза . Друг панкреатичен ензим, направен и секретиран в тънките черва. Панкреатичната липаза разкъсва триацилглицеролите в диацилглицероли, моноацилглицероли и свободни мастни киселини и глицерол.

Трипсин и химотрипсин. Тези два панкреатични ензими разграждат протеините. Те разграждат протеините и полипептидите в по-къси полипептиди.

Пептидазите. Тези ензими се произвеждат предимно в тънките черва, с изключение на една (карбоксипептидаза), която също се получава от панкреаса. Пептидазите действат в тънките черва и вдигат, където трипсините и пепсинът се отделят, за да се редуцират полипептидите до отделни аминокиселини.

Захарни ензими. Тези четири ензими се произвеждат и освобождават от клетките в лигавицата на тънките черва. Всеки ензим работи върху различен тип захар:

Източници:

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013.

Smolin LA, Grosvenor, МБ. "Хранене: наука и приложения". Трето издание. Wiley Publishing Company, 2013.

Министерство на здравеопазването и човешките услуги на Съединените щати, Национална информационна служба за храносмилателни заболявания (NDDIC). "Вашата храносмилателна система и как работи." http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/Anatomy/your-digestive-system/Pages/anatomy.aspx.