Функционалните храни са нещо повече от добро за вас

Функционалните храни започнаха като концепция през 80-те години на миналия век в Япония, където те бяха официално определени като "храни за специфично здравословно ползване". Оттогава функционалните храни се превърнаха в диета и хранителна тенденция.

Функционалните храни могат да направят повече, отколкото просто да осигурят макроелементите и микроелементите, които тялото ви се нуждае за нормални биохимични реакции. Те съдържат съединения или съставки, които могат да спомогнат за намаляване на риска от някои здравословни проблеми или за подобряване на здравето.

Тези съединения могат да се срещат естествено във функционалните храни или могат да се добавят чрез укрепване или обогатяване.

Какво означава функционална храна

Терминът "функционални храни" няма никакъв правен смисъл в Съединените щати, но е определен от Института по хранителни технологии като "храни или хранителни компоненти, които осигуряват полза за здравето извън основното хранене". Администрацията по храните и лекарствата (FDA) няма определение за това, но регламентира какви здравни претенции могат да бъдат направени на етикетите на храни и напитки.

Health Canada определя функционалните храни като "подобни на външен вид или конвенционалната храна се консумира като част от обичайната диета и се доказва, че има физиологични ползи и намалява риска от хронично заболяване над основните хранителни функции". Съгласуваното действие на Европейската комисия относно функционалната наука за храните в Европа счита, че храните са функционални, ако имат благоприятен ефект върху една или повече функции на тялото и все още са под формата на храна, а не хранителна добавка.

Академията по хранене и диететика (ИАН) дефинира функционалните храни като храни, които включват цели храни и обогатени, обогатени или подобрени храни, които имат потенциално благоприятен ефект върху здравето, когато се консумират като част от разнообразна диета редовно, на ефективни нива. " ИНО разгражда функционалните храни в четири категории: конвенционални храни, модифицирани храни, медицински храни и храни за специална диетична употреба.

Конвенционални храни

Това са най-основната от функционалните храни, тъй като те не са модифицирани чрез обогатяване или укрепване; те все още са в естественото си състояние. Повечето цели плодове и зеленчуци попадат в тази категория, защото са богати на фитохимикали като ликопен и лутеин, както и други полезни съединения.

Модифицирани храни

Храни, обогатени, подсилени или подсилени с хранителни вещества или други полезни съставки. Калциево-обогатеният портокалов сок, обогатеният с фолиева киселина хляб и маргаринът, подобрени с растителни стероли, са модифицирани функционални храни. Енергийните напитки, които са подсилени с билки като женшен и гуарана, както и други потенциално противоречиви храни също попадат в тази категория.

Медицински храни

FDA определя медицинската храна като "храна, която е предназначена да се консумира или да се прилага ентерално под наблюдението на лекар и която е предназначена за специфичното хранене на болестта или състоянието, за които са характерни хранителни изисквания, основани на признати научни принципи установени чрез медицинска оценка. "

Медицинските храни включват специализирани формули, предназначени за хора, които имат специфични здравословни проблеми.

Тези храни изискват помощта и надзора на доставчик на здравни услуги.

Храни за специална диетична употреба

Те са подобни на медицинските храни, но те са достъпни в търговската мрежа и не изискват надзор на доставчик на здравни услуги. Тези храни изпълняват специални хранителни нужди, които се дължат на специфични здравословни условия, като например целиакия, лактозна непоносимост или затлъстяване.

Храни без глутен , млечни продукти без лактоза и храни, предназначени да помогнат за отслабване, се считат за храни за специална диетична употреба, ако имате тези условия. Детските храни също са в тази категория.

Здравни претенции

FDA позволява определени здравни претенции да се поставят върху етикетите на храните.

Молбите за съдържание на хранителни вещества, структурните и функционалните претенции или здравните претенции могат да бъдат поставени върху етикетите. Изявленията за съдържание на хранителни вещества описват съдържанието на храни и могат да включват думи като "свободни", "ниски" и "намалени". Храните, които не съдържат калории, храни с ниско съдържание на мазнини и храни с намалено съдържание на натрий, показват тези видове претенции.

Декларациите за структурата и функцията описват ролята на хранителните вещества във функцията на тялото ви. Например етикетът за кисело мляко може да твърди, че "калцийът изгражда силни кости". Здравните претенции трябва да бъдат одобрени от FDA. Например, храни, които съдържат зехтин или овес и овесена каша, могат да направят конкретни твърдения за това как тези съставки влияят върху здравето.

Източници

Hasler CM, Brown АС; Академия по хранене и диететика. "Позиция на Академията по хранене и диететика: функционални храни". J Am Diet Assoc. 2009 Apr; 109 (4): 735-46. http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672(13)00680-1/abstract.

Администрация по храните и лекарствата в САЩ. "Изисквания за етикети за конвенционални храни и хранителни добавки." http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm111447.htm.