Наднормено тегло и диагноза за затлъстяване

Графиката по-долу, създадена от NHLBI, дава насока за оценка на нивото на наднормено тегло и затлъстяване, като използва два общи изчисления: Индекс на телесната маса ( BMI) и кръстоска на талията . ИТМ използва изчисление, използвайки теглото и височината си, за да определи къде падате в категориите на BMI - поднормено тегло, нормално, наднормено тегло, затлъстяване или изключително затлъстяване.

Класификация на наднорменото тегло и затлъстяването чрез BMI, кръстопът на талията и свързаните с него рискове

Риск от заболявания * Относно нормалното тегло и талията

BMI
(kg / m 2 )
прекалена пълнота
клас
Мъже 102 см (40 инча) или по-малко
Жени 88 см (35 инча) или по-малко
Мъже> 102 см (40 инча)
Жени> 88 см (35 инча)
поднормено <18.5 - -
нормален 18.5-24.9 - -
наднормено тегло 25.0-29.9 Повишена Високо
прекалена пълнота 30.0-34.9

аз

Високо Много високо
35.0-39.9

II

Много високо Много високо
Екстремно затлъстяване 40.0 +

III

Изключително висок Изключително висок

* Болест риск за диабет тип 2, хипертония и CVD.

+ Повишената обиколка на талията също може да бъде маркер за повишен риск дори при хора с нормално тегло.

Вашият BMI и талията обиколка

ИТМ е един от най-простите и най-общоприетите начини за оценка на наднорменото тегло и затлъстяването в общото население, но не разказва цялата история. Формулата за изчисляване на вашия ИТМ не отразява много неща, които могат да повлияят на вашия ИТМ, като например колко мускули имате, пол, как се разпределя мастната тъкан и размера на кадъра.

Всички тези фактори могат да изкривят числата, понякога показващи наднормено тегло или затлъстяване, когато не е така. Все пак това е най-добрият инструмент, който имаме за момента и може да бъде полезен, когато вземете предвид ситуацията на всеки отделен човек. Измерването на талията също е важен фактор за нашия риск за неща като диабет и сърдечни заболявания.

Както показва графиката, колкото по-високо е измерването на талията, толкова повече сте в риск.

Изчислете Вашият ИТ

Този калкулатор използва стандартната формула (Тегло (lb) / [Height (in)] 2 x 703), за да изчисли своя BMI. Пробвам!

Измерете талията на талията

Горната диаграма включва и обиколката на талията, която е друг важен начин за оценка на здравето. Ако сте човек с талията по-голяма от 40 инча или жена с талията по-голяма от 35 инча, вие сте изложени на по-висок риск за неща като сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане.

За да измерите размера на обиколката на талията (обиколката), извадете всяко свободно облекло и маркирайте най-малката площ между дъното на ребрата и горната част на бедрените кости. Опаковайте лентата около кръста си, като държите лентата плътно и успоредно на пода. Отпуснете, издишайте и вземете измерването. Също така можете да сравните съотношението между кръста и тазобедрената става, за да получите представа за вашето здраве. Научете повече за това как да изчислите съотношението между талията и бедрата .

> Източници:

> NIH. (ро). Отслабване, индекс на телесна маса. В Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта.