Трябва ли да ям кафяв ориз вместо бял ориз?

Според Указанията на САЩ за диети за американците, половината от всички използвани зърна трябва да бъдат цели зърна. Те включват храни, приготвени от цяла пшеница, овес, ечемик, царевично брашно и кафяв ориз. Бели оризови храни, направени с бяло брашно, се считат за рафинирано зърно.

Това означава, че размяната на бял ориз за кафяв ориз е отличен начин да увеличите цялостното потребление на зърно .

Кафяв ориз срещу бял ориз

Бял ориз е просто кафяв ориз, който е покрил, наричан корпус, отстранен. Бял ориз се готви по-бързо и има по-пухкава текстура от кафявия ориз, така че е по-популярен.

Но когато корпусът е свален, много от влакната върви с него. Чаша кафяв ориз има 3 1/2 грама влакно, докато белият ориз има по-малко от един грам влакно.

Всички ние се нуждаем от 28 до 35 грама фибри в нашата диета всеки ден, така че тези допълнителни грамове могат да направят голяма разлика.

Ползи за здравето

Кафявото влакно от ориз е добро за храносмилателната система и помага да се забави усвояването на бялата нишестена част. Изследванията показват, че приемането на храна с високо съдържание на фибри е полезно и за управление на холестерола и за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Това не е уникално за кафявите влакна от ориз - то включва и всички източници на пълнозърнести влакна.

Кафявият ориз поддържа магнезий, манган и цинк, които са загубени, когато оризът е рафиниран.

Но докато белият ориз е загубил тези минерали, той често е обогатен с желязо и някои витамини от вида B. Това е хубаво нещо, но на бял ориз все още липсва влакното.

Готвене и сервиране

Някои хора обичат къдравата текстура и силния вкус на кафявия ориз. Това го прави лесно - просто купувайте кафяв ориз, вместо бял.

Но за някои, отнема малко време, за да свикнат с разликата. В този случай, експериментирайте с различни странични ястия и пилаф-кафяв ориз може да се смесва с други зърнени зърна като див ориз или quinoa.

Кафяв ориз е лесно да се подготви, точно като бял ориз, но отнема повече време за готвене. Сервирайте кафяв ориз като странично ястие или го използвайте като съставка в пилаф, салата или друго ястие. И потърсете рецепти, които не изискват много масло или маргарин и внимавайте с кулинарни рецепти - те са с високо съдържание на мазнини и натрий, когато са направени със сирене и кремообразни сосове.

Ако се чудите, обичам да правя собствен кафяв ориз със зеленчуков бульон, а не вода и да добавя гъби и бадеми. Понякога дори комбинирам киноа и кафяв ориз и го приготвям едновременно. Кафяв ориз също може да се смесва с варени грах и моркови или чушки и лук. Много вкусен!

Източници:

Cho SS, Qi L, Fahey GC Jr, Klurfeld DM. "Консумация на зърнени култури, смеси от пълнозърнести и трици и пълнозърнести храни и намаляване на риска при диабет тип 2, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания." Am J Clin Nutr. Aug. 98, 98 (2): 594-619.

Американското министерство на селското стопанство служба за изследване на селското стопанство Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референтна версия 28. "Основен доклад: 20037, ориз, кафява, дълги зърна, варени".

Секторите на земеделието, здравеопазването и човешките ресурси на Съединените щати. "Диетични насоки за американците 2015-2020".