Как да стигнете до здравословна диета

Дали вашата диета е по-малко от здравословна, с твърде много мазнини, захар, натрий и преработени храни? Не се чувствайте зле. Това е често срещана ситуация, но това е нещо, с което може да се променяте с малко помощ.

Тези прости съвети ще ви помогнат да поемете грижата за вашата диета. Не е нужно да ги правите веднага. Всъщност вероятно е най-добре да изберете едно или две неща, които да промените тази седмица, и да добавите още една или две през следващата седмица.

Продължете да добавяте нови здравословни стъпки, докато не се чувствате комфортно с новата си диета.

Започнете със закуската

Закуската често се нарича най-важното хранене на деня. Може да няма твърда наука, която да подкрепи това твърдение, но има смисъл, че храненето на здравословна храна сутрин може да постави на сцената здравословно хранене през целия ден. Въпросът е, че не е лесно да правиш добър избор, когато се втурваш към работа или училище.

Направете начало на закуска. Вкарайте някои яйца предишната вечер или направете здравословна партида от кифлички с трици. Когато бързате, можете да вземете яйце и кифла, преди да тръгнете. По този начин няма да се изкушавате да ядете огромните бисквити или сладкиши в кафенето по пътя си към работа.

Когато сте на работа (или училище)

Отивате ли за обяд всеки ден? Повечето ресторанти са с високо съдържание на мазнини, калории и натрий. Нарежете висококалоричната храна на ресторанта и опаковайте обяда си няколко дни всяка седмица.

Започнете със здрав сандвич. Избирайте пълнозърнест хляб, постно слабо натриево месо или домашни птици и много домати, лук, маруля, авокадо или други сандвич зеленчуци. Оставете светлина върху майонезата или използвайте нискомаслена майонеза. Купете малък изолиран контейнер за чаша зеленчукова супа и добавете парче пресен плод за десерт.

Сега имате вкусен и здравословен обяд.

Ако трябва да ядете обяд в ресторант, опитайте салата като храна или поне изберете салата вместо пържени картофи.

Когато времето за закуска се търкаля наоколо, и се оглеждате в автоматите, изберете пакет от смесени ядки вместо бонбони. Пийте прясна вода вместо захарна сода или тази трета чаша кафе.

Това е вечер

Ето лесен начин да планирате балансирано хранене. Разделете си плота си на четири квадранта. Половината от вашата чиния трябва да бъде покрита със зелени или цветни зеленчуци и плодове. Една четвърт от табелата ви може да бъде дом на вашия протеинов източник (пиле, месо, яйца, риба и морски дарове или вегетарианско ястие). И накрая, можете да използвате последното тримесечие на вашата чиния за нещо скотообразно като картофи, макаронени изделия или ориз.

Купете предварително изпечени и предварително опаковани салатни съставки, така че да можете да направите салати бързо и лесно. Салатите са лесен начин да добавите зеленчуци към вашата диета и те заемат пространство в стомаха ви, така че да можете да се чувствате доволни от по-малкото предястие.

Получете повече омега-3 есенциални мастни киселини, като ядете риба най-малко два пъти седмично. Ако не искате да ядете риба, задушете на някои орехи или тиквени семки. Соевото масло, рапичното масло и ленените семена също са добри.

Можете да изстивате маслото на сандвичи, зеленчуци или салати.

Изберете печени или скара месо, пиле и риба, а не пържени. И избягвайте тежки кремообразни или сирене сосове.

И след вечеря

Вместо да имате голяма купа сладолед за десерт, изберете чаша гръцко кисело мляко. Това е отличен източник на белтъчини и калций. Добавете ядки и плодове или нарязани плодове и малко мед.

Харесва ли ви закуски като картофени чипове или царевични чипове? Печените чипове са по-добри от пържени. И ако това е потапянето, което обичате, опитайте да извадите чипа си с пресни зеленчуци като сурови моркови или зелен фасул вместо това.

Слово от

Не е лесно да преминете от нездравословна храна с висококалорична диета до здравословна диета за една нощ.

Обаче е добре да предприемете малки стъпки, за да подобрите диетата си. С течение на времето всички тези малки стъпки ще се увеличат. Ще създадете нови здравословни навици и, надявайки се, ще подобрите здравето си.

Бъдете търпеливи, защото отнемат време и практика и не се спускайте на себе си, ако се подхлъзгате от време на време. Просто направете добър избор, като започнете с следващото си хранене.

> Източник:

> Министерство на земеделието на САЩ и Министерство на здравеопазването и човешките услуги на Съединените щати. "Диетични насоки за американците, 2015-2020".