Как да изчислите и разберете талията си за равновесие

Отношението на талията към бедрото е измерване, което сравнява размера на талията ви в инчове с размера на бедрата в инчове. Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания може да бъде оценен с помощта на талията до бедрото.

Има много различни начини, по които Вашият лекар може да оцени риска от сърдечно-съдови заболявания и други заболявания. Съотношението между талията и шийката е едно от тях.

Изчисляване на талията до бедрото е лесно да се направи, отнема много малко време и не струва нищо. Освен това, ако промените WHR, за да подобрите здравето си , лесно можете да проследявате напредъка си, докато сте по-слаби.

Как да изчислите Вашите

Вашият лекар или медицинска сестра може да изчисли WHR при назначаването ви в офиса, но лесно можете да го измервате у дома. Ще ви е необходима гъвкава лента и калкулатор.

Започнете, като се уверите, че не носите обемисти дрехи. Премахнете всички пуловери, обемисти суичъри или панталони. След това направете измерване на обиколката на талията .

Опаковайте лентата около най-широката част на корема, през коремния ви бутон. Лентата трябва да лежи леко върху кожата ви. След като везната е поставена правилно, дишайте внимателно и след това вземете измерването на издишането.

След това ще направите измерване на тазобедрената става. Застанете с краката си директно под бедрата си и обвийте лентата около най-широката част на бедрата и бедрата си.

Забележете измерването в инчове.

Сега изчислете кръста си до бедреното съотношение. Разделете размера на талията си с размерите на тазобедрената става, за да постигнете съотношението между талията и шийката. Според Националния институт по здравеопазване съотношението между кръста и таза, по-голямо от 1,0, е показателно за по-висок от нормалния риск от развитие на сърдечни заболявания.

Здравословно WHR за жените е под 0,80 и здравословно WHR за мъже е 0,90 или по-малко.

пример

За да получите по-добра представа за начина, по който работи талията ви, използвайте този пример.

Талия до тазобедреното съотношение Пример : Сара

Сара има WHR, която попада в нормалния диапазон.

Ако Сара спечели корема, нейната WHR ще се промени. Това може да е профила на Сара след натрупване на тегло:

Нарастването на теглото на Сара сега я поставя в по-висока рискова категория за заболявания като сърдечни заболявания. Но тя може да промени рисковия си профил, като намали теглото си . Ако тя отслабва, гледайте как се променят и числата WHR.

Макар че обиколката на таза на Сара е по-голяма от тази, когато тя започна, тя все още приближи кръста си до бедрото си по-близо до здравословен диапазон със загуба на тегло.

Размерът на талията, обиколката на тазобедрената става и съотношението между талията и шийката не причиняват заболяване и те не показват, че непременно ще получите сърдечно заболяване или друго заболяване.

Измерванията са просто насоки, които медицински специалисти използват, за да предскажат възможния риск от заболяване. Можете да използвате номерата у дома, за да мотивирате и вдъхновявате загуба на тегло за здравословен начин на живот.