Загубата на мазнини срещу загуба на тегло

Значението на процента на телесните мазнини

Знаете ли, че двама души могат да имат еднаква височина и тегло, но много различни проценти телесни мазнини? Знаехте ли, че с навършването на възрастта ние сме склонни да натрупаме мазнини около нашите органи (" висцерална мастна тъкан "), които не могат да бъдат открити чрез измерване на "гънките на кожата" или дори с мащаб? Знаете ли, че шансовете са, че ако отслабнете, ще загубите мускулите, както и мазнините?

Управлението на теглото е цел на много хора. Хората се качват на скалите сутрин, а броят, който виждат, може да определи как се чувстват за себе си. Но истината е, че някои хора мислят, че са с наднормено тегло, когато количеството мазнини, които имат в тялото си, е добре, докато други могат да носят скрита мазнина, която мащабът няма да им каже.

Какво е процентът на мазнините в тялото?

Телата ни са съставени от много различни видове тъкани (плюс много вода). Има мускули, мазнини, кости и специализирана тъкан, каквито са в нашите различни органи. Процентът на телесните мазнини е точно това - процентът на нашето тегло, което се състои от мазнини.

Процентът на телесните мазнини е подобен на термини като съотношението на телесните мазнини и телесния състав . Частта, която не е мазнина, се нарича нашата "слаба телесна маса". Лице със 160 килограма, с телесна маса от 120 килограма, има 25 процента телесна мазнина (40 килограма мазнина). Това може да звучи много, но телата ни се нуждаят от известно количество мазнини за изолация, съхранение на енергия, производство на хормони и други функции, които учените просто откриват.

Колко телесна мазнина трябва да има човек?

Това зависи от няколко променливи. Жените се нуждаят от повече телесни мазнини, отколкото мъжете. Гърдите са почти всички мазнини, а жените имат повече мазнини около бедрата си - това е точно начина, по който трябваше да бъде. Ако мазнините на тялото на жената паднат твърде ниско, тя ще спре менструацията.

Също така, мъжете естествено имат по-голямо количество мускулна маса.

Друг фактор е възрастта. С напредването на възрастта мускулите са склонни да се свиват и те имат тенденция да натрупват висцерална мазнина. Това е поне частично свързано с намаляването на тестостерона и другите хормони.

Важно е да не бъркате телесните мазнини с телесно тегло. Индексът на телесна маса (BMI) не е процент на телесните мазнини. Например, индекс на телесна маса от 29 е в групата с наднормено тегло за жените. Това няма нищо общо с 29 процента телесна мазнина, която се счита за здрава. Можете да научите дали сте в здравословния диапазон, като използвате калкулатора по-долу.

Разликата между процента на телесните мазнини и BMI

Индекс на телесна маса (BMI) е формула, основана на височина и тегло. Тя е разработена, защото в общото население тя е корелирана с телесните мазнини. Има обаче доста групи от хора, за които ИТМ не е толкова точен - например къси жени, мускулни хора и хора със затлъстяване с нормално тегло (което е повече хора, отколкото вероятно мислите).

ИТМ също варира в различните етнически групи. Също така, за хората, които се интересуват от промяна на телесния им състав, а не само от теглото им, познаването на процента на телесните мазнини е подобрение спрямо BMI. Например, ако упражнявате да изграждате мускули (добра цел), знаейки, че процентът на телесните мазнини е добра идея.

Също така, когато губите тегло, искате да запазите колкото е възможно по-слаба телесна маса.

Как да определите процента на мазнините в тялото си

Има няколко начина да разберете процента на телесните мазнини. За съжаление, колкото по-точен е методът, толкова по-сложно и / или скъпо е тенденцията. Това е кратко резюме на капсулата.