Всекидневните суперхрани да се съхраняват в кухнята ви

Храненето има смески за храна, както и модата и декорирането на дома имат своите тенденции - една година всички ядат quinoa и се хранят с кале. След това храни без глутен и семена от чиа стават следващото голямо нещо. Следващите тези тенденции могат да бъдат малко объркващи, много скъпи - и според мен не е необходимо.

Сега не ме разбирайте погрешно, харесвам quinoa и аз съм щастлив да опитам всяка рецепта кале, която идва в моята електронна поща, но когато става дума за нея, аз съм фен на простите суперхрани, които са склонни да оставете незабелязано "какво е модерно в списъците с хранителни вещества".

Сериозно суперхраните не трябва да бъдат екзотични корени или плодове, които струват малко състояние на най-модерните магазини за здравословни храни. Има много необичайни суперхрани, които ви очакват на рафтовете на всеки супермаркет.

Тези храни не са странни или неизвестни, но те често са подценявани.

1 - Ябълки

Дейвид Бъртън / Гети изображения

Ябълките съдържат няколко витамина и минерали, с по-високи количества витамини C, B-6 и калий, както и с високо съдържание на фибри. Цветните червени кожи са богати на фитохимикал, наречен кверцетин, който има противовъзпалителни свойства. Яденето на ябълки е свързано с няколко ползи за здравето, включително по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване, астма и болестта на Алцхаймер.

2 - Артишок

Westend61 / Гети изображения

Артишокът е с високо съдържание на витамин С, магнезий, манган, калий и ниацин. Те също имат високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. Артишокът също съдържа полифеноли, които могат да работят като антиоксиданти, за да предпазят клетките в тялото ви от увреждане на свободните радикали. Екстракт от артишок може да помогне за лечение на високи нива на холестерола, но трябва да се направят още изследвания, за да се знае със сигурност.

3 - Банани

Филип Дезнерк / Гети изображения

Сигурен съм, че бананите са най-популярната съставка, използвана в плодовете, които имат смисъл, защото са сладки и те са толкова добри за вас. Бананите са с високо съдържание на калий, което спомага за балансирането на натрий в тялото ви. Освен това те съдържат антиоксиданти и съединения, подобни на допамин, невротрансмитер.

4 - Зеле

Олейна Горбенко Вкусна храна / Гети изображения

Този листен зелен зеленчук съдържа много витамин К, който е необходим за нормалното съсирване на кръвта и справедливо количество калций, витамин С, витамин А, витамин Е и витамини от вида B. Зелето съдържа и други съединения като хлорогенна киселина и кофеинова киселина, които могат да бъдат полезни за вашето здраве. Зелето е изключително ниско в калории, както добре.

5 - Моркови

Деби Луис-Харисън / Гети изображения

Храненето на моркови е отличен начин да получите витамин А, който тялото ви се нуждае за нормално зрение и клетъчна диференциация. Морковите също са добър източник на фибри и ниско съдържание на калории. В допълнение, те съдържат полезни антиоксиданти, наречени полиацетилени, бета-каротин и лутеин, които могат да имат ползи за здравето.

6 - Целина

Емилио Ереза / Гети изображения

Целина е чудесен източник на калций, магнезий и калий, така че е добре за здрави кости, мускули и нерви. Целина също е богата на витамини А и К, има ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Това е идеално за диета за отслабване или за всяка здравословна диета. Целина също съдържа флавоноли, наречени лутеолин и апигенин, които имат противовъзпалителни свойства.

7 - лук

Светеща кухня / Гети изображения

Храненето на този ароматен зеленчук като странична чиния може да помогне за намаляване на възпалението, тъй като съдържа флавоноиди и съдържащи сяра съединения. Използването на лук като подправка може да е добър начин да намалите приема на натрий, като намалите количеството сол, от което се нуждаете. Но не забравяйте да използвате пресен или сушен лук - бъдете внимателни с лука сол и различни подправки смеси, които включват лук, защото те също могат да бъдат с високо съдържание на натрий.

8 - Портокали

Джил Харисън / Гети изображения

Портокалите обикновено се консумират като портокалов сок - обикновено със закуска . Те са известни със съдържанието на витамин С, но те също са добър източник на калий, фолиева киселина и фибри. Най-добре е да ядете целия портокал - а не сокът -, за да сте сигурни, че се възползвате от влакното, което обикновено се губи от времето, когато се е превърнал в сок. Но, дори и обикновеният портокалов сок е добра противовъзпалителна напитка.

9 - Ягоди

Westend61 / Гети изображения

Сладките сочни ягоди са с високо съдържание на витамин С, които тялото Ви се нуждае от нормална функция на имунната система и силна съединителна тъкан и фолат, един от витамините от вида B. Също така съдържат асортимент от полезни съединения, наречени елагична киселина, антоцианини, кверцетин и катехини, които могат да имат мощни противовъзпалителни ефекти.

10 - Домати

Westend61 / Гети изображения

Доматите са богати на витамин А и витамин С. Домати също произвеждат съединения, наречени ликопен и α-томатин, за които се съобщава, че имат потенциални ползи за здравето. Точно като ягоди, домати може да имат мощни противовъзпалителни свойства.

Източници:

Басу А, Нгуен А, Бетс Н.М., Лион Т. Дж. "Ягода като функционална храна: преглед на базата на доказателства". Crit Rev Food Sci Nutr. 2014; 54 (6): 790-806. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2011.608174.

Coelho RC, Hermsdorff HH, Bressan J. "Противовъзпалителни свойства на портокалов сок: Възможни благоприятни молекулярни и метаболитни ефекти". Растителни храни Hum Nutr. Mar 2013; 68 (1): 1-10. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-013-0343-3.

Фридман М. "Антикартикогенни, кардиопротективни и други здравни ползи от доматичните съединения ликопен, а-томатин и томатитидин в чиста форма и в пресни и преработени домати". J Agric Food Chem. 2013 9 октомври; 61 (40): 9534-50. doi: 10.1021 / jf402654e. Epub 2013 Sep 30. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf402654e.

Хайсън ДА. "Изчерпателен преглед на ябълките и компонентите на ябълката и тяхната връзка с човешкото здраве". Adv Nutr. 2011 Sep; 2 (5): 408-20. http://advances.nutrition.org/content/2/5/408.full.

Kanazawa K, Sakakibara H. "Високо съдържание на допамин, силен антиоксидант, в кавендиш банана". J Agric Food Chem. 2000 Mar; 48 (3): 844-8. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9909860.