Дневна доза от кокосово масло и намаляване на телесните мазнини

Кокосово масло се превърна в една от най-бързо растящите здравословни храни. Хроничните изследвания продължават да разкриват положителни медицински находки, показващи, че кокосовото масло може да бъде много суперхрана. Други проучвания са изследвали кокосово масло и са посочили, че може да помогне с имунната функция, неврологичните заболявания и диабета, само за да назовем само няколко.

Изследователите също така заключиха, че кокосовото масло може да помогне за загубата на мазнини, особено около коремната област.

Тези открития определено са спомогнали за пускането на пазара на кокосово масло като чудото на мазнините, за да загубят мазнините. Популярността на това твърдение стимулира много хора да използват кокосово масло като добавка за намаляване на телесните мазнини. На флипсайд има изследване скептично на твърденията, които предлагат противоположни мнения, така че кокосовото масло изглежда да остане спорна тема за здравето и фитнес и ни оставя да се чудим дали дневната доза наистина помага за намаляване на телесните мазнини. Всичко ли е хип?

История на кокосовото масло

Кокосовите орехи (Cocos nucifera) идват от кокосовото дърво или палмата, произхождащи от тропиците. Те също се считат за "drupe", защото се състоят от три слоя: екзокарпа (външен слой), мезокарп (плод на плода) и ендокарп (плод). Кокосовият плод е бил консумиран и използван медицински за много поколения. Въпреки че е общ плод на островите Малайзия и Филипините, кокосовото масло е широко разпространено и се използва в световен мащаб.

Това е здравословна мазнина?

Кокосовото масло съдържа много мастни киселини със средна верига (MCFAs) . Когато маслото се извлича от прясно кокосово месо (необработено кокосово масло), количеството на MCFA може да се увеличи до 85%. Мастни киселини със средна верига са липиди, които се метаболизират лесно и не се съхраняват в мастната тъкан като мастни киселини с дълго верига (LCFAs).

Тъй като MCFA имат по-къса химическа верига, те могат да се абсорбират от стомашно-чревния тракт и да се транспортират до черния дроб. След като мастните киселини стигнат до черния дроб, те се метаболизират в енергия. Този процес позволява на MCFA да създават по-малко възможности за създаване на магазини за мазнини.

Тъй като кокосовото масло е значително по-различно от другите мазнини в нашата диета, то може да се счита за здрава мазнина. Маслените киселини със средна верига (MCFAs) го отличават от останалите масла или мазнини. MCFA се смилат по различен начин, което води до употребата на кокосово масло като алтернативно лечение при многобройни медицински състояния.

Намаляване на телесните мазнини?

Мога ли да взема една супена лъжица кокосово масло дневно, за да се намали телесната мазнина? Това се е превърнало в популярен въпрос сред активните възрастни, спортисти и хора, които искат да отслабнат. Много хора вече са започнали да се добавят с кокосово масло за тази полза за здравето.

Изглежда начинът, по който мастните киселини със средна верига (МСФО) се усвояват, спомага за повишаване на метаболизма и увеличаване на енергията. Увеличаването на метаболизма увеличава способността ни да изгаряме мазнини. Поради това, кокосовото масло се е превърнало в основен елемент в спортното хранене и е доказано, че подобрява атлетичното представяне. Много спортни барове и напитки сега използват кокосово масло като търгувана съставка.

Кокосово масло изглежда има благоприятен ефект върху нашия метаболизъм и телесна мазнина. Това стимулира изследванията, за да се изследва дали кокосовото масло може да се използва за управление на теглото. За да се знае наистина дали дневната доза кокосово масло работи за намаляване на мазнините, трябва да погледнем доказателствата.

Изследвания и констатации

Кокосово масло е получило ревни прегледи за многобройни ползи за здравето, включително намаляване на телесните мазнини . Виждахме, че се предлага на пазара като здравословна мазнина за оптимална фитнес. Знаменитостите го използват, а специалистите по хранене препоръчват кокосово масло като част от здравословното хранене. Това е добре и добро, но без доказателствата, които да подкрепят твърденията, това е наистина само слухове.

Онлайн източници като Националните институти по здравеопазване на PubMed са чудесно място за търсене на надеждни научни статии и находки.

Хроничните изследвания са изследвали ползите за здравето от кокосово масло.

Проучване 1

Статия, публикувана в Националните здравни институти, показва, че кокосовото масло насърчава намаляването на абдоминалното затлъстяване. Рандомизирано двойно-сляпо проучване е проведено на 40 жени на възраст от 20 до 40 години. Участниците бяха разделени на две групи, получаващи дневна или две супени лъжици соево или кокосово масло за период от 12 седмици. Жените също са инструктирани да следват нискокалорична диета (1000-1200cal / ден) и да ходят 50 минути на ден. Клиничните данни бяха събрани една седмица преди и една седмица след изпитателния период.

Групата от кокосово масло показва увеличение на холестерола с висока плътност на липопротеините (HDL) в сравнение с намалението за жените, приемащи соево масло. HDL холестеролът е доброто нещо, което искаме на по-високи нива в нашето тяло. Участниците, които консумират кокосово масло също намаляват в холестерола с ниска плътност на липопротеините (LDL), докато соевата група се увеличава. LDL холестеролът е лошото нещо, което искаме в по-ниските нива в нашето тяло.

И двете групи получават спад в индекса на телесна маса (ИТМ), но само групата, приемаща кокосово масло, намалява с размера на талията. Общият холестерол се увеличава в групата, вземайки соево масло и намалява за жените, допълващи с кокосово масло. Противно на други изследвания, тези открития показват, че кокосовото масло не повишава холестерола и намалява намаляването на телесните мазнини в коремната област.

Проучване 2

Вестникът на Академията по хранене и диететика публикува анализ, включващ редица проучвания върху триглицериди със средна величина (МСТ) и състав на тялото. С такива смесени отзиви около MCT като кокосово масло, те смятаха, че е необходимо да се оценят проучванията. Те сравняват тринадесет отделни изпитвания, изследващи МСТ и дълговерижни триглицериди (LCT). Целта е да се определи дали MCTs увеличават метаболизма и подобряват изгарянето на мазнините в организма .

Комбинираните открития показват, че мастни киселини със средна верига (МСКС), за да подобрят телесния състав в сравнение с по-дългите верижни мазнини. Участниците в изследването, които приемат MCFA като кокосово масло, намаляват в теглото, обиколката на талията и процента на телесните мазнини.

Въпреки че е докладвано, много проучвания не разполагат с достатъчно информация и откриват комерсиални пристрастия, общото им наблюдение остава положително. Изводите от анализа показват, че MCFA имат потенциал да намалят значително телесното тегло и състава. Те препоръчват по-нататъшни големи, добре проектирани проучвания, за да се потвърди ефективността на MCFA и подходящата доза за успешно намаляване на телесните мазнини.

Проучване 3

В Малайзия бе проведено пилотно проучване на двадесет затлъстели, но иначе здрави участници. Целта на изследването е да се определи дали необработеното кокосово масло намалява абдоминалната мастна тъкан. Доброволците от проучването са на възраст между 20 и 51 години.

Всеки участник преминал клиничен преглед и измервания преди и след изпитателния период. На тях им бяха дадени две супени лъжици (30ml) от необработено кокосово масло, разделени на три дози половин час преди хранене на структурирана диета. Изследването е проведено за шестседмичен цикъл.

Според констатациите от изследването, консумацията на необработено кокосово масло за всички доброволци показва намаляване на абдоминалната мастна тъкан, особено при мъжете участници. Наблюдавани са и намаления в процента на телесните мазнини и индекс на телесна маса (BMI). Вирджинковото кокосово масло, богато на мастни киселини със средна верига (MCFAs), изглежда е евтина и безопасна добавка за намаляване на телесните мазнини.

Ограниченията на изследването включват изследване с кратка продължителност и липса на контролна група. Също така беше отбелязано, че пилотното проучване не включва дългосрочно проследяване на участниците. Препоръчват се допълнителни проучвания, за да се потвърдят ползите за здравето на девственото кокосово масло.

Проучване 4

Друго проучване сравнява средно верижно триацилглицеролово масло (МСТ) към зехтин, предимно мастни киселини с дълга верига. Целта на изследването е да се определи дали маслото MCT намалява телесните мазнини и теглото си по-добре от маслиновото масло.

Проучването включва общо 49 пациенти с наднормено тегло, но и здрави мъже и жени на възраст между 19 и 50 години. Преди изследването всеки извършил медицинска оценка, включваща измервания, сканиране на цялото тяло DXA, CT сканирания и рентгенови лъчи. Тестовете се повтарят след приключване на пробния период от 16 седмици.

Мъжките участници бяха инструктирани да ядат структурирана диета, състояща се от 1800 калории дневно, а жените консумират 1500 калории. Част от диетата е тест кифли, изпечен или с 10 грама средно верижно триацилглицерол (МСТ), или с маслиново масло . Доброволците бяха разделени на случайни групи и не знаеха какъв вид масло в кифла, който консумират ежедневно.

Тези, които консумират кифличките с MCT масло, показват по-голяма загуба на телесно тегло в сравнение с групата на маслиновото масло. Въпреки че и двете групи са намалели в общия процент на телесните мазнини и мастната мастна тъкан, резултатите за групата MCT са значителни.

Изводите от изследването показват, че маслото от типа MCT като част от програма за отслабване води до по-голямо намаляване на телесните мазнини. Също така е отбелязано подобрено окисление на мазнините (изгаряне) с добавка на MCT масло.

Така че, трябва ли да го приема всеки ден?

Кокосово масло, особено необработено кокосово масло, е богато на мастни киселини със средна верига, което като част от здравословна, балансирана калория диета може да намали телесната мазнина. Това е по-здравословна мазнина, която може да бъде включена в нашето ежедневно хранене. Преди да започнете да ядете всеки ден, имайте предвид, че дори по-здравословните мазнини имат високо съдържание на калории. Кокосовото масло съдържа 14 грама мазнини на една супена лъжица и 120 калории. Според изследванията, приемът на мазнини от 20-30% от общите дневни калории е оптимален за здравето и фитнес. Това трябва да се вземе предвид, преди да достигнете до тази лъжица кокосово масло.

> Източници:
Assunção ML et al., Резюме, Ефекти на хранителното кокосово масло върху биохимичните и антропометричните профили на жените, които показват абдоминално затлъстяване, National Institutes of Health , 2009

> Karen Mumme et al., Резюме, Ефекти на средно верижните триглицериди върху загубата на тегло и телесния състав: Мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания, списание на Академията за хранене и диететика , 2015

> Kai Ming Liau et al., Пилотно изследване "Отворено етикетиране за оценка на ефикасността и безопасността на девственото кокосово масло при намаляване на вискозна мастна плътност", ISRN Pharmacology , 2011

> Мари-Пиер Стърг и др., Диета за отслабване, която включва консумация на средно верижно триацилглицеролово масло, води до по-голяма загуба на тегло и масленост, отколкото зехтинът, Американското общество за клинично хранене , 2008 г.