7 начина да се справим с тревожността на маратон

Улесни вашите преди расови нерви

Когато участниците ми кажат, че са нервни за предстоящия маратон, аз им казвам: "Това е напълно нормално! Ще се притеснявам, ако изобщо не сте нервен. "Движението на 26,2 мили не е нещо, което трябва да вземете леко. Но има начини да работите с вашите преди маратонни нерви, така че да не сте кошници в дните, водещи до вашата раса.

Ето някои предложения:

1. Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате. Има много променливи, които не можете да контролирате, като времето и тревогите за тях просто ще ви подлудят. Обърнете внимание на нещата, които можете да контролирате - сън преди сън, хранене и хидратация. Направете опаковъчен списък и се докоснете до него. Постигането на всичко в ред ще помогне да облекчите страховете си много. Изчакването до последната минута, за да се опаковате, ще увеличи тревогата ви (и вероятността да забравите нещо).

2. Поддържайте здравословни навици. По време на стресови времена (като например седмицата преди маратон), лесно е да забравите да се грижите за себе си. Но поддържането на здравословни навици като подходящ сън и добро хранене може да бъде трудно, когато се занимавате със стреса. Вашата нужда от много почивка и правилно хранене повече от всякога. Направете всичко възможно, за да бъдете любезни с тялото си и да вземете допълнителни предпазни мерки, за да предотвратите улавяне на студ преди раса.

3. Направете йога или друга стрес-облекчаваща дейност. Йога е чудесен начин да отпуснете ума и тялото си. Ако това не работи за вас, направете още нещо, за да отклоните ума си от вашето състезание - да гледате филм, да четете книга или да отидете на лесна екскурзия.

4. Напомнете си за цялата си упорита работа. Нормално е да започнете да се съмнявате в готовността си за маратон преди състезанието.

Обърнете внимание на месеците на обучение, които сте направили (прегледайте дневниците за обучение или списанията, ако имате такива) и си напомнете, че сте работили усилено и сте жертвали много, за да сте готови за състезанието.

5. Осъзнайте, че не сте сами. Говорете с партньори за обучение или други, които имат предстоящи маратони. Независимо от това колко опит имат, шансовете са, че и те изпитват някаква тревожна раса. Свързването на споделените ви страхове и съмнения ще ви помогне да се отпуснете и да осъзнаете, че сте в добра компания.

6. Планирайте вашето расово облекло. Вашият маратонов екип трябва да се състои от любимите ви, най-удобни работещи дрехи, които сте изпълнявали многократно. Нищо ново в състезателния ден! Залепването с това, което ви е известно, ще ви помогне да облекчите безпокойството си и да ви помогне да избегнете неочаквани проблеми като повреждане на гардероба или гардероб. Уверете се, че сте планирали няколко различни екипировки, в случай че е по-топло или по-студено от очакваното.

7. Направете план за надбягване. Планът за нападение за маратона ще помогне да облекчите страховете си. Дори ако това е първият ви маратон и нямате конкретна цел за време, планът за състезание ще ви помогне да се чувствате като по-контролирани.

Говорете с бягащ треньор или приятел с маратонски опит за това как трябва да се приближите до състезанието. Опитайте се да получите груба оценка на маратонното ви време, така че ще имате обща представа за темпото на маратон. Разгледайте състезанието и говорете с други състезатели, които са направили състезанието, за да знаете какво да очаквате. Просто се уверете, че не прекарвате часове и часове, анализирайки и изследвайки курса и расовия подход. Добре е да имате информация, за да се чувствате по-контролирани, но обсебването за това може да доведе до повече тревожност.

Вижте също: