Как да направите охлаждащо дишане или Sitali Pranayama

В йога говорим много за поднасянето на вътрешния огън (agni) чрез енергични движения и насочено дишане. Но дишането може да се използва и за обратния ефект: да се успокои и охлади тялото надолу. Докато всяко дълго, бавно, дълбоко дишане помага да се задейства парасимпатиковата нервна система и да се противодейства на последиците от стреса, ситали пранаяма е особено ефективна за охлаждане и успокояване на тялото.

Макар че точният произход на тази техника е неизвестен, той е популярен в йога на Кундалини и редовно прави изяви в други класове йога през летните месеци. Sitali също често се предписва в аюрведическата медицина за хора с огнени пита конституции.

За да си наемете ситали, бавно изпивате въздух през валцуван език (или заглушени устни за онези, които не могат да свирят езика си благодарение на генетиката). В края на интензивната, потна йога сесия, това е просто нещо, което трябва да се противопостави на цялата тази вътрешна топлина и да върне тялото ви отново в баланс. В горещ ден е почти като че ли си направите собствен климатик. Изглежда доста фин, така че можете дори да го направите в претъпкана кола или асансьор за малко облекчение от топлина или безпокойство, без да се обръщате твърде много внимание на себе си. Ще се изненадате колко по-спокойни и по-хладни се чувствате след около десет цикъла дишане на ситали.

инструкции

1. Елате да седнете с кръстосани крака или в някаква друга удобна позиция. Каквато и да е позицията ви, уверете се, че раменете ви се отпускат от ушите ви, гръбнакът ви е дълъг, коремът ви е мек и брадичката ви е приблизително успоредна на пода.

2. Вземете две или три дълбоки вдишвания и издишвате през носа си, за да се концентрирате в подготовката за тази пранаяма практика.

3. Завъртете езика, като навиете страните към центъра, за да оформите епруветка (или тако форма). Залепете края на езика между устните си устни. Ако не можете да свиете езика си, просто вдигнете устните си, като направите малка "о" форма с устата си. В този случай, пазете езика си от задната страна на долните си зъби, така че въздухът, който вкарвате, минава над него.

4. Вдишвайте бавно през епруветката, образувана от езика си, сякаш изпивате въздух през слама. Нека дишането да разшири гърдите ви и да запълни корема.

5. Затворете устата си и издишайте бавно през носа си.

6. Повторете най-малко пет до десет пъти, за да увеличите охлаждащия ефект. В Кундалини се препоръчва да правите 26 кръга на това дишане сутрин, а други 26 - вечерта. Опитайте, ако имате време!