Хранителната стойност на черните соеви зърна

Малки тъмни бобчета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на хранителни вещества

Черните соеви зърна са само черно разнообразие на соята. Това е рядък боб, произхождащ от Китай и е използван в китайската медицина за изчистване на токсините от тялото. Както при жълтата соя, черно сортът се счита за евтин източник на протеин. Черната соя се отглежда, за да се яде такава, каквато е, подобно на другите бобови растения, или изсушена и възстановена във вода, или използвана просто от кутията.

Повечето магазини за здравословни храни носят консервирани органични черни, така че бобът. Най-често срещаната марка е Eden Foods. Техните черни соя са органични, не генетично модифицирани организми (ГМО ) и са в кутии, свободни от BPA . Сухите черни соеви зърна са по-трудни за намиране, но някои магазини ги носят.

Хранителна стойност

Хранително, черните соеви са много подобни на обикновените жълти соеви зърна - без мазнини и добър източник на протеини. Те са с ниско съдържание на въглехидрати (количеството въглехидрати на порция минус грамовете влакна) и високо съдържание на протеини , фибри , витамин К , желязо, магнезий, мед, манган и рибофлавин. Половин чаша консервирана черна соя има 1 грам нето въглехидрати плюс 7 грама фибри (8 грама въглехидрати), 11 грама протеин и 120 калории.

Черен сорт е по-висок в някои фитонутриенти , включително антиоксиданти . Единствената разлика между бялата и черна соя е цветът на корпуса, така че всякаква хранителна разлика ще се намери в черната външна обвивка.

Подобно на боровинките и малините, тъмната външност на черната соя съдържа антиоксиданти, които потискат окисляването на други молекули.

Техники за готвене

Черните соеви зърна са чудесни заместители на бобовете с по-високо съдържание на въглехидрати, като черен, флот и пинто. Те не вкусват като соя, както правят жълтите, а по-скоро като обикновени черни бобчета .

Можете да ги замените с ястия, които изискват черен боб, като печени бобчета, боб, боб, боб, чушки и 4-боб салата .

Поради деликатната си кожа и копринена текстура, черните соеви зърна трябва да бъдат приготвени малко по-различно от обикновените боб. За да избегнете натрупването им, най-добре е да се накиснете за една нощ и да изпечете сушени черни соя в осолена вода. Ще използвате същите измервания на водата, които се изискват в рецепти, които използват обикновени бобчета, но не забравяйте да добавите солта (около 1/2 чаена лъжичка).

И ако използвате готварска печка или печката, при готвене на черна соя ще трябва да отстраните горната част няколко пъти по време на процеса на готвене. След като зърната са достигнали неопределен кипене, намалете топлината до кънки и отстранете белезникаво-сивата пяна отгоре. Повторете тези три стъпки отново. Ако по време на skimming премахнете някои боб, изплакнете ги преди да ги върнете в пота. Добавете малко растително масло (и чесън и лук, ако желаете), преди да продължите да контролирате пенообразуването по време на готвене.

Ако използвате готварска печка под налягане, гответе на зърна нагоре за 20 минути и принудете налягането да намалява естествено за 10-12 минути. Ако готвите на печката, покрийте и гответе за 1 1/2 часа, докато се овлажни, прибавете повече вода, ако е необходимо.

Рецепти, използващи черни соеви зърна

Можете да заместите черни соеви зърна с други бобчета в рецепти, за да създадете по-ниски въглехидратни ястия. Така например, черната соя може да издържи на фурна от флота в рецептата за боб . Опитайте да използвате черни соеви зърна в следващата ви рецепта за боб . Или, вместо традиционните боровинки, заменете с черни соеви зърна във вашето омесено блюдо, за да създадете по-ниска въглехидратна мексиканска класика.