Има ли поликарбонатни бутилки за полиране Lexan безопасни за повторна употреба?

Трябва ли да търсите бутилки за вода без BPA?

Изследвания показват, че Lexan (пластмаса # 7) и други ясни поликарбонатни бутилки за вода и бебешки бутилки излъчват токсичен бисфенол А. Екологичните места твърдят, че това може да причини рак и дори затлъстяване. Това истина ли е?

По-голямата част от изследванията показват, че пластмасите # 7 (Lexan, Nalgene и други поликарбонатни) бутилки не извличат бисфенол А в количества, доказали, че причиняват здравни проблеми у хората.

Бутилките Lexan се използват като бутилки за вода, бутилки за съхранение и бебешки бутилки в продължение на много години. След като потребителите изразиха загриженост, повечето производители преформулираха пластиката си, за да премахнат БПА. FDA направи преглед на повече от 300 научни изследвания и заключи, че през есента на 2014 г. няма информация, която да доведе до преразглеждане на оценката на безопасността на FDA за безопасност на BPA в опаковането на храни по това време.

Дали бисфенолът А се извлича от бутилки?

Някои проучвания подлагали буркани на бутилки Lexan, за да видят дали те действително биха извличали бисфенол А. По-голямата част от изследванията установиха, че не е постигнато минимално извличане, далеч под строгите стандарти за безопасност. Може да се притеснявате, че стандартите не са достатъчно строги и всяка сума ще ви навреди.

В случая с бебешките бутилки FDA измени своите разпоредби през юли 2012 г., за да не предвижда повече използването на поликарбонатни смоли, базирани на BPA, в бебешки бутилки и бели чаши.

През юли 2013 г. те измениха своите разпоредби, за да не предвиждат вече използването на епоксидни смоли на базата на BPA като покрития в опаковки за храни за кърмачета. Но причината за това не са резултатите от изследванията, а производителите са преустановили използването на BPA по този начин за продуктите за кърмачета и деца поради страховете.

Какво да правим с крекирани пластмасови бутилки

Рециклирайте ги. Дори ако химикалите не изливат във водата, тези пукнатини са убежища за бактерии, плесени и просто прах. Стандартите за храна трябва да отхвърлят всичко, което е нарязано или напукано - плочи, чаши, чаши, бутилки. Трябва да направите същото у дома.

BPA-без вода бутилки

Да, много бутилки за вода никога не са били изработени от поликарбонат. Фирми като Nalgene са преформулирали своята пластмаса без BPA. Потърсете забележимо етикетиране на BPA-free на бутилки за вода като маркетингов инструмент.

Многократните бутилки за вода са по-добри за околната среда

Бутилки за бутилирана бутилка за еднократна употреба и други контейнери за напитки са лошо използване на земните ресурси, дори ако са рециклирани. Използването на здрава бутилка с вода за многократна употреба е чудесен начин пешеходците да бъдат пестеливи и да бъдат добри към земята.

Източници:

Бисфенол А (BPA): Използва се в приложенията за контакт с храни, американската администрация по храните и лекарствата, актуализира 25.2.2016.

Cagen SZ, Waechter JM Jr, Dimond SS, Breslin WJ, Butala JH, Jekat FW, Joiner RL, Shiotsuka RN, Veenstra GE, Harris LR. Нормално развитие на репродуктивните органи при плъхове Wistar, изложени на бисфенол А в питейната вода. Regul Toxicol Pharmacol. 1999 октомври 30 (2 Pt 1): 130-9.

Монтфор К.А., Кели J, Jickells SM, Castle L. Изследване на потенциалното разграждане на поликарбонатни бебешки бутилки по време на стерилизация с последващо освобождаване на бисфенол А. Хранителна добавка Contam. 1997 Aug-Oct 14 (6-7): 737-40.

Onn Wong K, Woon Leo L., Leng Seah H. Оценка на експозицията на кърмачета на бисфенол А от използването на поликарбонатни бебешки бутилки. Хранителна добавка Contam. 2005 Mar; 22 (3): 280-8.

vom Saal FS и др. Физиологичен подход към изследването на бисфенол А и други естрогенни химикали върху размера на репродуктивните органи, ежедневното производство на сперматозоиди и поведението. Toxicology and Industrial Health 14: 239-260, 1998.