Хляб калории, хранителни факти, и ползи за здравето

Калориите в парче хляб варират от марката

Хлябът е ли здрав? Можете ли да ядете хляб и все още да отслабнете? Откакто диетите станаха нервни за въглехидратите в диетата си, хлябът беше на забранения списък на много планове за хранене за отслабване и поддържане на теглото. Карбините и калориите в парче хляб могат да се добавят бързо, ако не сте внимателни. Но можете да ядете хляб и да отслабнете, а някои видове хляб може дори да са част от план за здравословно хранене.

Хляб калории и хранителни факти

Пълна хляб хляб Хранителни факти
Среден размер 1 парче (28 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 69
Калории от мазнини 8
Общо мазнини 0,9 г 1%
Наситена мазнина 0.2g 1%
Полиненаситена мазнина 0.2 г
Мононенаситена мазнина 0.4g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 132 мг 6%
Калиев 69.44 mg 2%
Въглехидрати 11.6g 4%
Диетични фибри 1.9г 8%
Захар 1.6 гр
Протеин 3.6 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 3% · Желязо 4%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Храненето на хляба варира в зависимост от вида хляб, който решите да ядете. Специалистите по хранене и здраве препоръчват да увеличите приема на цели зърна, така че изборът на хляб от цял ​​пшеничен хляб обикновено е умен избор.

Едно парче от търговски приготвен пълнозърнест хляб (показан на етикета) осигурява почти 70 калории и около 1 грам мазнини. Плодът също осигурява почти 4 грама протеин и 11,6 грама въглехидрати. Но тъй като тя също така осигурява около 2 грама влакно, ще консумирате около 9,6 нето въглехидрати на парче.

Не забравяйте обаче, че трябва да удвоите тези хранения, ако направите сандвич с две парчета хляб.

И така, какво да кажем за други видове хляб? Търговски подготвеният бял хляб осигурява около 80 калории и 1 грам мазнина. Бял хляб е вероятно да осигури 15 грама въглехидрати или повече и тъй като има по-малко от един грам влакно в бял хляб, вашият нетен въглехидрати прием ще бъде около същото.

Хлябът от ръж може или не може да бъде направен от пълнозърнести храни в зависимост от марката, която купувате. Тя може да бъде направена и от смес от рафинирани зърна и цели зърна. Типичен парче ръжен хляб осигурява 65 калории, около 1 грам мазнини, 12 грама въглехидрати, 1,5 грама влакно и 2,1 грама протеин.

Ползи за здравето на хляба

Хлябът осигурява калории (енергия) предимно под формата на въглехидрати. Въглехидратите са предпочитаният енергиен източник на тялото ви. Така че, когато ядете хляб, давате на тялото си гориво за ежедневната си дейност.

Ако изберете хляб, произведен от пълнозърнести храни, също така осигурете на тялото си фибри . Fiber осигурява няколко ползи за здравето и загубата на тегло . Яденето на храни с фибри може да ви помогне да се почувствате по-пълни и по-доволни. Специалистите по отслабване обикновено препоръчват на диетите да консумират храни с фибри, за да им помогнат да ядат по-малко и да създадат калориен дефицит, необходим за отслабване .

В зависимост от хляба, който купувате, той може да бъде добър източник на микронутриенти, включително тиамин, селен и фолиева киселина.

Общи въпроси за хляба

Какво е обогатен хляб?
Може да видите думата "обогатена" на готовия за търговски цели хляб, който виждате в магазина за хранителни стоки. При обогатените храни има добавени хранителни вещества по време на обработката.

Най-често хранителните вещества са отстранени по време на производствения процес. Обогатените продукти обикновено се произвеждат от рафинирани зърна или от зърнени храни, които са преработени, така че цялото зърно вече не е в такт.

Защо целият пшеничен хляб е по-добър за моята диета?
Ако се опитвате да отслабнете, ще забележите, че яденето на храни с фибри , като пълнозърнест хляб, ще намали глада за по-дълъг период от време след хранене. Това ви помага да постигнете и поддържате калориен дефицит .

Как да разбера дали моят хляб е направен от пълнозърнести храни?
Не разчитайте на предната част на опаковката за хляб, за да определите дали вашият хляб е направен от пълнозърнести храни.

Много пъти производителите на храни използват думи като "мляко", за да направят храната им да звучи по-здравословно. Вместо това проверете списъка със съставките. Цели зърна (като цяла пшеница, овесени ядки, цели овес) ще бъдат изброени като една от първите съставки. Съветът за пълнозърнести храни предоставя изчерпателно ръководство за дешифриране на етикетите за намиране на пълнозърнести храни.

За мен ли е белият хляб?
Бял хляб не е непременно лош за вашата диета, но осигурява калории (енергия), без толкова храна, колкото хляба от пълнозърнест хляб.

Какви са някои здравословни алтернативи на хляба?
Ако се опитвате да намалите хляба, има няколко алтернативи на хляба, които можете да опитате. Например знаехте ли, че можете да направите сандвич с краставица вместо хляб? И много здравословни ядетели обвиват здравословното си говеждо или пуешко бургурче в маруля, а не да използват кок.

Нискокалорични хлебопекарни

Има много марки на търговско приготвени нискокалорични хлябове на пазара. Имайте предвид, обаче, че тези хлябове може да са по-ниски в калориите, но също така да са по-ниски в храненето от парче нискозърнест хляб. В допълнение, понякога хлябът е по-нисък в калориите, защото парчетата са по-малки или по-тънки от традиционните парчета.

Слово от

Има много здравословни начини да включите парче хляб в диетата си, така че ако обичате хляба, продължете да го ядете. Но го консумирайте с умереност. Насладете се на сандвич с отворено лице, вместо да използвате две парчета хляб. И вместо да имате хляб с висококалорично конфитюр и масло сутрин, имайте няколко парчета ябълка, покрити с фъстъчено масло.

Един от най-добрите начини да се намали хлябът е в ресторанта. Помолете сървъра си да не донесе хляб на масата преди хранене. Безмисленото закуска преди хранене може да добави стотици калории (да не говорим за въглехидрати и мазнини) до талията си.