Какво е обогатена храна?

Обогатени или обогатени храни са често срещани в много диети

Обогатената храна е продукт, към който са добавени хранителни вещества. Обикновено добавените хранителни вещества присъстват в храната в оригиналната си форма, но се отстраняват в даден момент по време на обработката. Белият хляб е пример за обогатена храна, тъй като някои витамини се добавят след избелването им.

Примери: Макарони, направени с обогатено бяло брашно, са обогатена храна.

Какви са обогатените храни?

Обогатените храни звучат здравословно. Думата "обогатена" прави прилича на нещо специално, което е добавено към храната, за да го направи по-добре. Това определение за обогатена храна не е погрешно. Но не е напълно точна.

Много обогатени храни са премахнали съставките и са добавени отново. Например производителите на храни могат да добавят В витамини или желязо, загубени по време на производствения процес. Много хора объркват обогатените храни с обогатени храни. Според Университета в Чикаго обогатените храни са храни, в които хранителните добавки просто са добавени, а не са заменени.

Според Академията по хранене и диететика обогатените храни и други функционални храни " имат потенциално благоприятен ефект върху здравето, когато се консумират редовно като част от разнообразна диета на ефективни нива, основани на значими стандарти за доказателства". Накратко, това означава, че обогатените храни могат да са част от здравословна диета, която включва различни видове храни.

Примери за обогатена и обогатена храна

За да видите дали храната, която ядете, съдържа обогатени съставки, просто проверете по-долу етикета "Хранителни факти" и сканирайте списъка със съставките. Потърсете съставки, които включват думата "обогатен". Много обогатени храни се приготвят с обогатено брашно. Зърнените храни могат да бъдат обогатени с желязо или да видите, че вашият хляб е направен с обогатени съставки.

Макароните и тортилите също могат да бъдат обогатени с храни.

Може да видите и думата "укрепена" в предната част на пакета. Например, портокаловият сок може да рекламира, че е "обогатен с калций", или зърнените храни може да се хвалят, че е "обогатено с желязо". Или може да видите по-общата претенция "обогатена с важни витамини и минерали". Тези твърдения означават, че са добавени съставки, които повишават хранителната стойност на храната.

Обогатяват ли се здравословните храни?

Обогатените храни могат да бъдат част от здравословна диета , но обогатените храни не са непременно или винаги здрави. И обогатените храни може да не са по-добри за вашата диета от храни, които не са обогатени.

Например, може да се окажете в хлебопекарната пътека на вашия хранителен магазин, опитвайки се да изберете здравословен хляб. Можете да изберете бял хляб, направен с обогатено брашно или можете да изберете цялото това, което хляб, направени с пълнозърнести храни. Обогатеният хляб може да съдържа определени хранителни вещества, добавени след обработката. Тези хранителни вещества могат да бъдат здрави за вашето тяло. Целият зърнен хляб може да не се обогатява, но това вероятно се дължи на факта, че хранителните добавки никога не се отделяли от хляба по време на преработката. Затова тези хранителни вещества не трябва да се добавят отново.

Ако вече имате достатъчно витамини и минерали в диетата си, може да не се нуждаете от обогатена храна.

Целият зърнен хляб, споменат в примера по-горе, може да бъде по-добър избор за много здрави яденици, защото увеличава дневния прием на фибри .

Както препоръчва Академията по хранене и диететика, функционалните храни като обогатени продукти могат да бъдат част от здравословното хранене. Но това е цялата диета, а не само една храна, която насърчава доброто здраве и уелнес.