Кукус хранене факти

Калории в кускус и ползите за здравето

Кускус е популярно ястие, което е често срещано в кухнята в Северна Африка и Близкия изток. Тя е направена от малки гранули от грис (макаронени изделия) и често придружава месо, зеленчуци или яйца. Кускус калории и хранене зависят от начина на приготвяне, който използвате, но може да бъде здравословно допълнение към вашата храна.

Кукус хранене факти

Сервиращ размер 1 чаша обикновен, варен кус-кус
На порция % Дневна стойност *
Калории 174
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 13 mg 1%
Калий 91 мг 2%
Въглехидрати 36гр 28%
Диетични фибри 2g 9%
Захар 0g
Протеин 6g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 1% · Желязо 3%

> * Въз основа на диета с 2 калории

Обикновеният кускус, който е бил варен във вода без сол или допълнително масло или масло, е източник на въглехидрати с ниско съдържание на мазнини (почти без мазнини). Само едно чаша сервира около 36 грама въглехидрати или около 34 нето въглехидрати . Също така ще получите малко тласък на протеини с ароматизирано ароматизирано ястие и няколко грама фибри, които ще ви помогнат да увеличите чувството си на удовлетворение след хранене.

Как да подготвим кускус

Начинът, по който подготвяш кукуса си, е голяма разлика. Много хора го варят във вода с малко количество масло или зехтин. В този случай вашият кус-кус калории ще се увеличи до около 236 на чаша и вие също ще спечелите 8 грама мазнини и 5 грама наситени мазнини . Ако поръсите пармезан или други топинги в кускус, това ще добави повече калории.

Ако варите кускус в пилешко месо или ако използвате пакетирана марка кускус, калориите може да не се променят значително, но нивото на натрий може да се увеличи.

Обикновеният кускус, варен във вода, осигурява само 13 милиграма натрий, но когато го приготвяте в осолено пилешко месо или ако добавите сол към водата, ще увеличите приема на натрий. Близкоизточната марка Broccoli и Cheese Couscous, например, осигурява 230 калории и 610 милиграма натрий на порция.

Кускусът от пармезан осигурява 220 калории и 510 грама натрий.

Общи въпроси за кускуса

Ако не сте запознати с това странично ястие, може да имате въпроси за кус-кус.

Здравословни начини за подготовка на кускус

Ако искате да включите кус-кус в здравословно и добре балансирано ястие, служете като база за други хранителни продукти. Някои традиционни кус-кух ястия се сервират с кремообразни, високомаслени сосове. Но можете да намажете соса и да се съсредоточите върху пресни съставки за по-ниско съдържание на мазнини храна. Опитайте се да приготвите печено пиле с кус-кус или кус-кус с печени червени чушки, фета и мента.

Имайте предвид, че нямате нужда от рецепта, за да направите кус-кус. Просто вбесете зърното във вода или на склад, както е указано на етикета на опаковката. В зависимост от количеството, което готвите, ще ви отнеме само няколко минути, за да надуете и да готвите. След това хвърляйте пресни билки, върхът с любимите си печени зеленчуци или просто го лъжите до парче постна скара или домашни птици за здравословна, задоволителна храна.