Гранула Хранителни факти

Калории в Granola и ползи за здравето

Гранула е здрава ли? Отговорът може да зависи от начина, по който включвате закуската в общия си план за хранене . Но в повечето случаи granola е по-малко здравословна, отколкото бихте предположили. И ако се опитвате да отслабнете или да поддържате теглото си, това може да е храна, която искате да избегнете.

Granola калории и хранене

Класически гранули Хранителни факти
Сервиращ размер 1/2 чаша (53 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 180
Калории от мазнините 22
Пълна мазнина 2.5 гр 4%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 1 g
Мононенаситена мазнина 0.5g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 5 mg 0%
Въглехидрати 36гр 12%
Диетични фибри 4g 16%
Захар 5g
Протеин 6g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 2% · Желязо 10%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Въпреки че гранулата звучи здравословно, някои запазени от магазините марки и дори домашно приготвени смеси могат да бъдат значителен източник на празни калории под формата на захар и мазнини. Гранулираното хранене обаче зависи в голяма степен от марката, която купувате, или начина, по който го правите вкъщи.

Например, според данните на USDA, половината чаша домашно гранула обикновено осигурява 298 калории, 9 грама протеин, 32 грама въглехидрати, 5 грама фибри и 12 грама захар.

Половин чаша сервиране на нискомаслена гранула осигурява 214 калории, 5 грама протеин, 44 грама въглехидрати, 4 грама фибри, 16 грама захар и 3 грама мазнини.

И как се сравняват марките?

Сервизният размер също е проблем, когато оценявате хранителното съдържание на гранула. Някои търговски марки (като тези, изброени на етикета) съдържат по-малко от една четвърт чаша. Но много хора ядат много повече от това. Грандо е храна, която е лесно да се яде безсмислено, особено когато я консумирате направо от торбата. В резултат на това можете да ядете много повече от една порция.

Тъй като размерът може да варира, не забравяйте да проверите етикета "Хранителни факти" на любимата си марка, преди да изчислите калориите във вашата гранула.

Ползи за здравето на гранулата

Granola може да осигури бърз и удобен източник на въглехидрати. Много туристи и други ентусиасти на открито обичат да носят гранула, за да подхранват дейността си, когато имат дълъг ден упражнения. Granola може също така да даде тласък на протеин, ако включвате ядки, като бадеми или орехи.

Но Granola може да осигури значителен брой калории от добавената захар. Някои марки се произвеждат с добавена захар като кафява захар или захар от захарна тръстика. Също така, ако купите или направите марка със сушени плодове, ще получите още повече захар.

Така че трябва да ядете гранула или да я избягвате? Зависи от това как го използвате. Ако имате нужда от удобен източник на въглехидрати, това е добър избор. Но диетите може да искат да пропуснат тази храна, освен ако не могат да контролират размера на порцията. Храненето на цели плодове или зеленчуци по време на закуска ще осигури по-добър източник на фибри и здравословни калории.

Granola Рецепти и идеи за здравословна подготовка

Ако направите гранула у дома, можете да контролирате съставките, за да отговаряте на вашите хранителни нужди. Използвайте тези рецепти, за да направите своя собствена партида с почти никакъв шум.

Веднъж, когато имате партида от здрава гранула, я хвърлете на върха на порция обикновен немаслен гръцки кисело мляко за нискокалорично хранене сутрин. Можете също така просто да се насладите на ясен с обезмаслено мляко. По-късно през деня се наслаждавайте на няколко пресни зеленчуци като средна следобедна закуска или на върха на малка порция сладолед с плодове и гранула за по-здравословна версия на сладолед.

Слово от

Грандо е храна, която носи "здравословен ореол". Това означава, че тя има репутация като храна, която е добра за вас. Но тъй като гранулите калории, мазнини и захар се добавят бързо, че е важно да се направи крачка назад и да се помисли дали това е най-добрата храна за вас. За много хора е умна храна, която да се използва в определени ситуации. Подобно на всички храни, важно е да получите фактите и да направите информиран избор, за да сте здрави.