Съвместно упражнение за стабилност при рехабилитация на наранявания

След нараняване, е изключително важно ставите да се върнат към правилното подравняване. Една добра рехабилитационна програма ще включва упражнения, насочени към стабилност на ставите. Това е най-важно след увреждане в долната част на краката, където трябва да се подкрепя ежедневната дейност, която носи тегло, като ходене.

Съвместна стабилност при по-ниски телесни повреди

Първата стъпка за постигане на ставна стабилност след увреждане на долната част на тялото е оценката на ставите за нееластични или структурни дефекти, причинени от нараняването.

Вашият лекар или терапевт ще провери подравняването на връзките и ще тества слабостта или дефицита на меките тъкани (сухожилия, връзки и хрущяли). Коригирането на тези дефицити може да изисква залепване, закрепване или хирургия.

След като ставите се върнат към правилното подравняване, се установява стабилността на ставите. Специфични упражнения се предписват, за да се възстанови функцията. Тези упражнения целят баланс, собственост, обхват на движение, гъвкавост, сила и издръжливост. За да направи пълно възстановяване от нараняване, спортистът трябва да участва пълноценно в програмата си за рехабилитация.

Невромускулно обучение и собственост

Невромускулното трениране и провокирането са ключови за стабилността на ставите. Невромускулният контрол е несъзнателен отговор на съвместни движения, които се появяват без осъзнаване. По този начин бегачът се приспособява към неравното настилка или премества тежестта си, за да остане балансиран по наклони. Информацията за собственост включва способността да се открива съвместно положение, движение, посока, амплитуда и скорост на движение.

На теория съединението, което притежава високо ниво на нервномускулен контрол и високо чувствителна система за собствена реакция, може да реагира по подходящ начин на промените в силите, поставени върху него по време на активността, и да намали риска от нараняване. Затова целта на собствени упражнения е да се обучат съвместни проприоцептори да се адаптират към стимули, получени или по време на, или преди започване на вредно движение.

Обучение на уменията

След нараняване състезател може да се наложи да извърши специфични упражнения, за да си възвърне специфичните спортни умения и да възобнови моделите на движение, които някога са били автоматични. Чрез обучение за умения спортистът може да подобри способността си да прави корекции бързо и да намали възможността за друго нараняване.

Проучванията показват, че пациентите, които участват в невромускулно преквалификация след изкълчване на глезена, имат по-добра мускулна активация и подобрена мускулна реакция към промени в терена, отколкото тези, които не извършват такива упражнения. Обучаващите са използвали невромускулни упражнения за предотвратяване и рехабилитация на наранявания с ACL.

Примерни упражнения за рехабилитация на долната част на тялото

Следните упражнения могат да се използват за възстановяване на долната крайност и нараняване. Добавете упражненията бавно в продължение на няколко седмици, тъй като толерират. Тези упражнения трябва да бъдат комбинирани с подходящ и постепенен набор от програми за движение и укрепване. Винаги трябва да работите със собствения си физически терапевт, за да проектирате най-добрата програма за конкретните си наранявания и вашите ограничения.

  1. Баланс на единия крак. Опитайте се да застанете на един крак за 10-30 секунди
  2. Баланс на единия крак с затворени очи.
  3. Баланс борда топка хвърли. Докато балансирате върху платформата за балансиране, балансираща дъска или болтовете на Bosu и хвърляйте малка (5 паунда) лекарска топка с партньор.
  1. Баланс съвет с половин клякам. Докато се балансирате върху платформата, изпълнете 10 бавни, контролирани половинки.
  2. Станете на Баланс съвет. Поставете платформа за баланс (или мека възглавница или тампон за пяна) с 6-8 инча по-висока от началната си точка. Стани 10 пъти.
  3. Отидете на дъската на Баланс. Поставете равновесие (или мека възглавница или подложка от пенопласти) на 6-8 инча по-ниска от началната си точка. Стъпи 10 пъти.
  4. Странични Плиометрии . Извършете странично (странично) стъпка надолу и след това стъпка нагоре.
  5. Хмел за единен крак. Продължете напред и се концентрирайте върху "залепването" на кацането.
  6. Единични крак скокове. Хоп от място на място на пода.
  7. Реактивни места за скачане. Поставете номерирани парчета касета на пода и като партньор извиквате номер, hop на това число.