Знаци за поднормено тегло

Имате ли притеснения, че може да сте с наднормено тегло? Докато много от хората около вас може да се притесняват от теглото, което печелят, може да сте загрижени за теглото, което губите. И така, какви са признаците на поднормено тегло? Има няколко, които трябва да обърнете внимание, ако сте много тънки или губят тегло бързо.

Какво е поднормено тегло?

Според Центровете за контрол на заболяванията (CDC), ако индексът на телесна маса (ИТМ) спадне под 18,5, тогава сте в категорията с поднормено тегло.

Можете да изчислите BMI като използвате проста формула. Ще трябва да знаете височината и теглото си, за да вмъкнете в този калкулатор:

Сравнете номерата си с стандартизираните резултати от индекса на телесната маса.

Имайте предвид, че индексът на телесна маса не е диагностична мярка. Ако вашият ИТМ падне под 18,5, вие не сте непременно в злополука поради теглото си. ИТМ е само система за класификация. Вашият лекар и други здравни организации го използват като скрининг инструмент за оценка на теглото и риска от заболяване.

Можете също да използвате измервания на телесните мазнини, за да прецените размера на тялото си. Като цяло жените трябва да имат телесна мастна тъкан с най-малко 10-13% за основни функции на тялото. Мъжете трябва да имат поне 2 до 5% за основните функции на тялото. Попадането под тези препоръки може да не е здравословно за вас.

Според правителствени проучвания само около 1,7% от населението е с по-малко тегло. Приблизително 2,6% от жените са с наднормено тегло и около 0,7 от мъжете са с наднормено тегло.

И така, откъде знаете със сигурност, ако сте с наднормено тегло? Вашият доставчик на здравни услуги може да оцени теглото ви и да определи дали трябва да увеличите теглото си, за да подобрите здравето си.

Знаци за поднормено тегло

Ако сте с наднормено тегло, може да забележите определени признаци на тялото си. Но някои симптоми, често свързани с тънкостите, могат да имат други причини. Например, дали веничните оръжия означават, че сте с наднормено тегло? Някои хора, които са много тънки, се оплакват от веничните ръце. Медицински специалисти казват, че прекалено тънкото може да причини суха, тънка кожа, която може да направи по-очевидни вените. Но строителите на каросерии имат и венингови оръжия. Така че вените на ръцете сами по себе си не са задължително индикатор, че сте прекалено тънки.

Други хора се оплакват от ставите, които изглеждат твърде големи. Ако сте с наднормено тегло и носите много малко мускулна маса, костите и ставите ви може да изглеждат по-видни. Но отново, с големи кости или по-забележимо съединение, не означава, че определено сте с наднормено тегло.

Другите симптоми на недостатъчно тегло могат да включват:

Какво трябва да направя, ако съм поднормено тегло?

Най-добрият източник на информация, ако мислите, че сте с наднормено тегло, е вашият лекар. Има много причини за ниско телесно тегло и вашият доставчик на здравни услуги може да изключи условия като рак, заболяване на щитовидната жлеза, храносмилателни проблеми или лекарства.

Има и поведенчески причини за поднормено тегло, като например стрес или депресия.

Но е възможно да имате поднормено тегло поради генетиката, поради нивото на активността си или просто защото не ядете достатъчно.

Как да спечелите тегло и да останете здрави

Ако Вашият лекар установи, че сте с наднормено тегло, той или тя вероятно ще препоръча да се натовари, като ядете здравословни и питателни храни . Можете да увеличите приема на калории, като се съсредоточите върху добри източници на протеини, зърнени храни и здравословни мазнини. Регистриран диетолог може да ви помогне да изградите храна и закуски, за да ви помогне да натрупате тегло, за да изградите силно здраво тяло.

> Източници:

> Американската академия на семейните лекари. Здравословни начини да спечелите тегло, ако сте под наднормено тегло.

> CDC. Оценка на теглото си.

> Cynthia L Ogden, et al. Центрове за контрол на заболяванията. Разпространение на подлежащото тегло при възрастни над 20-годишна възраст: Съединени щати, 1960-1962 до 2011-2012 г., Проучвания на разследването на здравето и храненето на NHANES (2014 г.).

> Националните здравни служби в Обединеното кралство (НЗС) избират поднормено тегло.