Противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката и нараняване

Атлетите често използват противовъзпалителни лекарства за лечение на мускулни болки и болки. Но някои от тях могат да причинят повече вреда, отколкото да помогнат. Важно е спортистите да знаят кога и кога да използват противовъзпалителни средства и кога да стоят настрана от кутията за лекарства.

Болката, причинена от увреждане на меките тъкани на тялото - мускулите, сухожилията и сухожилията - обикновено се класифицират като остри или хронични наранявания в зависимост от началото и продължителността на нараняването.

Повечето наранявания на меките тъкани са болезнени поради подуване и възпаление, което настъпва след нараняване. Облекчаването на болката често е основната причина, поради която може да се наложи да получите лекарства против възпаление (OTC), тъй като те работят чрез намаляване на възпалението, което се получава в резултат на нараняване. Полезно е да знаете предупредителните признаци за сериозно нараняване, за да определите най-доброто лечение, но като цяло остри и хронични наранявания се лекуват по следните начини.

Остри наранявания

Ако имате остра травма, причинена от внезапно удар - сблъсък, падане или усукване, ще забележите почти незабавно болка, подуване и други признаци на травма. Първият курс на лечение за тези остри наранявания е да следват метода RICE за лечение на наранявания (покой, лед, компресия и повишаване). Лечението на остри спортни травми започва с нанасяне на лед; топлината може да бъде полезна за облекчаване на мускулното напрежение при хронични болки и болки.

Прочетете тези указания, за да научите повече за топлината и леда за наранявания.

Възпаление от сълзи, навяхвания и щамове

Най-често срещаните остри наранявания са сълзи, навяхвания и натоварвания на мускулите и сухожилията. Сълзите могат да варират от малка частична сълза до пълна сълза (разкъсване), която изисква хирургически ремонт.

Острите наранявания имат различна степен на възпаление на мястото на нараняване. Ролята на възпалителните клетки е да помогнат на тялото да отстрани отломките и мъртвите клетки и да помогне за изцелението.

Офталмологични лекарства за остри наранявания

Противовъзпалителните лекарства обикновено се използват за намаляване на възпалението. Извънборсовите операции, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), обикновено се използват за намаляване на възпалението. Други OTC болкоуспокояващи, като Acetaminophen също са полезни. НСПВС се използват най-добре веднага след нараняване, преди да настъпи подуване. Нежеланите реакции може да включват стомашно разстройство. Има някои лекарства, които включват както противовъзпалително лечение, така и облекчаване на болката.

Хронични наранявания

Хроничните наранявания на меките тъкани често започват като лека, натрапчива болка, която просто никога не изчезва. Тендинитът е често срещано хронично нараняване, с което може да сте запознати. Отнасяйте се до хронични наранявания с почивка, физическа терапия и НСПВС за извънборсови схеми. НСПВС осигуряват облекчаване на болката, но не помагат при лечението.

Кортикостероиди за хронични наранявания

Лекарите могат да Ви предложат кортикостероиди за лечение на хронични увреждания на меките тъкани. Инжекциите на местно място могат да доведат до бързо облекчаване на болката. Дългосрочната употреба на кортикостероиди не се препоръчва.

Повечето лекари избягват използването на кортикостероиди в сухожилни сухожилия като Ахилесовата сухожилие поради потенциално отслабване на сухожилието с течение на времето. Те са много по-често използвани в горната част на тялото. Болкоуспокояването с тези инжекции е временно, така че не зависи от тях, за да ви помогне да се справите с проблема. Те лекуват само симптома на болка и не трябва да се използват дълго време.

Дългосрочно облекчение

Въпреки че противовъзпалителните лекарства могат да бъдат полезни в краткосрочен план, дългосрочната употреба на тези лекарства се обезсърчава. Освен това НСПВС не се препоръчват за употреба преди или по време на спортове за издръжливост.

Няколко проучвания са открили малко ефективно предимство от използването на ибупрофен и предупреждават, че може да маскира болка, което може да доведе до повишен риск от нараняване. Други проучвания предупреждават, че употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) при упражняване на ултра дистанция е свързана с повишен риск от хипонатриемия .

Източник:

Използването на лед при лечението на остри мено-тъканни увреждания. Систематичен преглед на рандомизирани контролирани проучвания; Chris Bleakley, et al., American Journal of Sports Medicine 2004, том 32.