Какви са следите в медицината?

Адхезията е термин, използван в медицината за тъканно влакно, което се развива между меките тъкани и други тъкани, органи или структури. Подобно на белег от външната страна на тялото, обикновено е резултат от нараняване или изцеление след операция. Тя се нарича адхезия, защото тъканите сега се придържат или се придържат един към друг по начин, по който не са се развили.

Обикновено ставите и органите имат хлъзгави повърхности, така че да могат да се движат на друго място или да създават гладко движение. Прилепването ограничава това движение и може да доведе до много проблеми, включително болка.

Какво причинява срастване?

Всеки процес, който причинява възпаление, може да доведе до срастване. Когато имате механична травма от удар, рязане или хирургия, тя може да доведе до образуване на сцепление. Инфекции, рак и радиационна терапия също могат да причинят слепване. Всичко това може да доведе до белези в тялото, тъй като тъканта е повредена и след това тялото се ремонтира.

Коремна адхезия

Коремните сраствания са често срещан вид след операцията на корема. Органите на корема се съдържат в коремната или перитонеалната кухина. Те не са вградени и неподвижни, така че обикновено имат леко свобода на движение. Влакнестата тъкан на адхезия причинява органите да се прилепват заедно или към стените на кухината по начин, по който нормално не биха ги направили.

Адхезиите могат да накарат червата и червата да се свият или да се обърнат, което може да доведе до спешна медицинска помощ. Трябва да отидете в болницата за незабавна медицинска помощ.

Прилепване на таза и плодовитост

Прилепването на таза може да засегне женска матка и фалопиеви тръби. Те могат да бъдат причинени от ендометриоза, операция или възпаление на таза.

Адхезиите извън органите може да затруднят яйцеклетката да навлезе във фалопиевите тръби, което води до проблеми с фертилитета. Адхезиите в самата матка от операцията и процедурите също могат да доведат до безплодие.

Адхезии в спортната медицина

Когато се използва в контекста на спортна медицина, адхезията означава ненормално прилепване на меките тъкани (колагенни влакна) към околните структури. Често се случва след нараняване или травма или при обездвижване след наранявания. Адхезиите ограничават нормалното движение и еластичността на съответните структури. Прилепването може да затрудни движението на ставата, засягайки самата става, сухожилията или сухожилията.

Един от начините за разграждане на сраженията в мускулите е чрез извършване на самомасаж с пяна ролка . Това не само удължава мускулите и сухожилията, но и разгражда адхезиите на меките тъкани и тъканите на белезите. Използвайки собственото си телесно тегло и цилиндрична пенообразна валяк, можете да извършите самостоятелно масажиране или миофазиално освобождаване, да разкъсате пунктовете за задействане и да успокоите стегнатия фасции, като същевременно увеличите притока на кръв и циркулацията към меките тъкани.

Замразено рамо: лепилен капсулит

В това състояние се образуват сраствания в капсулата на рамото. Това причинява болка и затруднява преместването на рамото.

> Източници:

> Сюзън Сторк, д-р. "Адхезия", MedlinePlus, Национална медицинска библиотека на САЩ, Национални здравни институти. 02.14.2014.

> Munireddy S, Kavalukas SL, Barbul A. "Интраабдоминално лечение: стомашно-чревен тракт и сраствания". Surg Clin N Am 2010 Dec; 90 (6): 1227-36. doi: 10.1016 / j.suc.2010.08.002.