Как да използвате Mula Bandha в йога

Mula bandha (също понякога написана като moola bandha) се превежда като основен вид. Санскритската "мула" тук е същата като в чашата на моладхара - чакра. Bandha означава да заключва и се отнася до три вътрешни "брави", използвани в практиката на асана и пранаяма, за да контролират потока на енергия. Бандата се захващат чрез мускулна контракция на определени части на тялото.

За разлика от фините концепции на тялото, като чакрите и кохите , бандите са присъщи на физическото тяло. Mula bandha е първата ключалка. Последващите са uddiyana bandha и jalandhara bandha , които по-често се използват в практиката на пранаяма .

Как да се ангажираме Мула Банда

За да активирате mula bandha, започнете издишване и захващане на тазовия под, като го изтеглите нагоре към пъпа. Ако не знаете как да влезете в тазовия етаж, помислете за това като пространството между костната кухина и опашната кост. Можете да започнете да изследвате това усещане, като свивате мускулите, които ще използвате, за да спрете потока на урина в средата на потока. Първоначално може да се наложи да свиете мускулите около ануса и гениталиите, но наистина искате да изолирате и извадите перинеума, който е между ануса и гениталиите. Не дръжте дъха си. Правете нормално дишане, като същевременно държите mula bandha ангажирана. Практикувайте в седнало положение, преди да се опитате да включите коренната ключалка във вашите йога пози.

Защо Mula Bandha е важно

Бандата се споменават в текста Hatha Yoga Pradipika от 15-ти век, така че произходът им се връща толкова далече, колкото и далеч. Индийските учители по йога от двадесети век, които въвеждат йога на запад, по-специално Т. Кришнамачаря , БКС Ийенгар и К. Патабхи Йоис, обсъждат бандите в техните семинарни работи.

От тях Аштанга Йога на Йоис е съвременният метод, при който бандите са запазили най-силното си присъствие. В Ashtanga, mula bandha се занимава по цялата последователност, за да поддържа постовете, да активира дълбоката якост на ядрото и да спомогне за постигането на лекота в много скокове напред и назад.

Работата по Bandha е изпаднала в практиката в повечето съвременни часове по йога. Понякога един учител ще спомене, че трябва да използвате мула банда, ако сте запознати с него, но рядко се преподава директно. Това вероятно се дължи на комбинация от нарастващо разстояние от поколенията от съвременната постурална йога и известен дискомфорт с обсъждането на гениталните / аналните области на тялото.

Ползите от поддържането на активно, силно тяло, докато стареем, са добре известни, но области като тазовата част често са пренебрегвани. Жените често откриват слабости в тазовия под, които водят до проблеми с пикочните и червата след бременността, но мъжете също са чувствителни. Точно както е важно да укрепвате и тонизирате мускулите в ръцете и краката си, вътрешните мускули на таза не трябва да се пренебрегват. Да се ​​научите да използвате мула банда в контекст на йога, ще ви служи добре както на мат, така и извън него.