Ползите за здравето на гъби Shiitake

Какво трябва да знам за него?

В алтернативната медицина, shiitake е лекарствена гъба, използвана като естествено средство за лечение на множество здравословни проблеми.

Използва за гъби Shiitake

Дълго използван в традиционната китайска медицина, shiitake се казва, че засилва имунната система и предпазва от проблеми, вариращи от обикновена настинка до рак. Някои поддръжници на алтернативната медицина твърдят, че шийтаке може също така да помогне за лечение на инфекции (като хепатит), ниски нива на холестерол и помощ при превенцията на сърдечни заболявания.

Ползи за здравето на гъби Shiitake

Към днешна дата има ограничена научна подкрепа за твърденията за здравните ефекти на Shiitake. Докато откритията от проучвания върху животни и изследване на епруветки показват, че shiitake може да предложи определени ползи за здравето, няколко клинични изпитвания са провели ефективността на shiitake при лечението или предотвратяването на каквото и да е заболяване. Ето някои от основните заключения от проучването:

1) Рак на дебелото черво

Shiitake съдържа lentinan, вид бета-глюкан (имуно-подобряващо вещество, намиращо се в други лекарствени гъби, включително maitake ). Лабораторните изследвания показват, че лентинан може да спомогне за стимулиране на имунната система чрез активиране на имунни клетки (като естествени клетки убийци и Т-клетки). В проучване от 2002 г. върху мишки, изследователите установиха, че летринан, извлечен от шиитак, е попречил на развитието на рак на дебелото черво при животните.

2) Рак на простатата

За едно проучване, публикувано през 2002 г., 62 мъже с рак на простатата приемат капсули, съдържащи шийтак, три пъти дневно в продължение на шест месеца.

Резултатите от проучването показват, че болестта се стабилизира само при четири пациенти през периода на лечение, докато 23 пациенти са имали прогресия на рака на простатата. Като се имат предвид тези констатации, авторите на проучването заключават, че екстрактът от шийтак сам по себе си е неефективен като лечение на рак на простатата.

3) кухини

Предварителните проучвания показват, че шийтаке може да помогне да се спре зъбният гниене. В проучване от 2000 г. върху плъхове, учените открили, че животните, хранени със шиитаке, са по-малко склонни да развиват кухини (в сравнение с плъховете, които не са хранени със shiitake).

Уговорки

Продадени пресни или сушени в повечето хранителни магазини, целият shiitake гъби могат спокойно да се използват при готвене. Въпреки това, малко се знае за ползите за здравето от консумирането на shiitake като цяло храна.

Има известни доказателства, че дългосрочното използване на shiitake може да доведе до дерматит. Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите допълнителни съвети за използването на добавки тук.

Използване на гъби Shiitake за здраве

Поради ограничените изследвания, е твърде рано да се препоръча shiitake като лечение за всяко състояние. Ако обмисляте употребата на добавка shiitake за лечение на превенция на специфичен здравословен проблем, консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете допълнителния си режим.

Също така е важно да се отбележи, че самолечението на едно състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Soucres:

Американското сдружение за рака. "Шийтаке гъби".

deVere White RW, Hackman RM, Soares SE, Beckett LA, Sun B. "Ефекти на екстракт от мицели от гъби върху лечението на рак на простатата". Урология. 2002 окт; 60 (4): 640-4.

Ng ML, Yap AT. "Инхибиране на развитието на човешки карцином на дебелото черво от lentinan от гъби shiitake (Lentinus edodes)." J Altern Complement Med. 2002 Oct; 8 (5): 581-9.

Шуджи N, Takada К, Фукушима К, Хирасава М. "Античионен ефект на компонент от шийтаке (ядивна гъба)." Caries Res. 2000 януари-февруари, 34 (1): 94-8.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.