Наръчник за начинаещи за сетове, повторения и интервали за почивка

Комплектите и повторенията са основата на програмите за обучение по тегло . Трябва да знаете какво означават те и как да ги смесвате и да ги подхождате за най-добър ефект, за да постигнете целите си.

Комплекти и повторения

Повторението, известно още като кратък репортер, е едно завършване на едно упражнение: една мъртва следа , една пейка , една ръб къдря .

Комплектът е поредица от повторения. Например, осем повторения могат да бъдат един набор от пейки.

Остатъчният интервал е времето, прекарано между останалите, което позволява мускулите да се възстановят . Някои упражнения имат кратки или незначителни почивки между повторения.

1ММ или максимума на повторението е вашето лично най-добро или най-голямото, което можете да вдигнете веднъж в едно повторение на упражнение. Следователно, 12RM е най-голямата, която можете да вдигнете и успешно да извършите 12 повторения с подходяща форма. Например:

Barbell Overhead Press: 50 паунда 3 х 10 RM, 60 секунди

Това би означавало три комплекта от десет (максимум) преси, използващи тегло от 50 паунда, с 60 секунди почивки между групите.

Какво е най-добро за вашите цели

Какъв брой повторения, колко сетове и колко време за почивка най-добре работят за целите ви? Ето как работи в широк смисъл; по-фините детайли зависят от вашите цели и сегашната фитнес.

Почивни периоди

По принцип почивката между сериите попада в тези диапазони:

Това са общи принципи, но можете да измислите много комбинации от сетове, повторения, почивка и упражнения, за да намерите най-доброто за вас. Квалифицираният треньор за здравина и кондициониране може да Ви помогне да планирате най-добрата програма за вас.

Скорост на изпълнение на упражнението

Скоростта на свиване е скоростта, с която се извършва упражнението. Това има ефект върху обучението на целите и резултатите.

Ето общи насоки.

Как да изчислите максимума на повторението (RM)

Според американската Национална асоциация за укрепване и кондициониране, теоретичното разпределение на повторенията спрямо процент от 1RM, максималното ви повдигане, се разпределя по следния начин, като се използва натиска на пейка като пример:

Това означава, че трябва да успеете да направите един лифт на вашите лични най-добри, шест асансьора на 85% от личните ви най-добри и 15 асансьора на 65% от вашите 1RM лични най-добри, с проценти за всеки лифт между тях.

Не считайте това за абсолютна референция; това е ръководство и база, от която да избирате подходящите тегла за разработване във връзка с информацията за групите и повторенията по-горе.

Програми за обучение

Програмата за обучение е график на типовете упражнения, честота, интензивност и обем, независимо дали за тренировки за тренировки или за други фитнес тренировки.

По-долу е даден списък с променливи, които могат да бъдат коригирани при всяка програма за обучение по тегло. Почти неограничени комбинации са възможни, повечето от които ще бъдат функционални на някакво ниво, но не непременно идеални за вашите непосредствени цели.

Във всичко, имате много да избирате при започване на вашето тренировка тренировка тренировка пътуване. Получете добър съвет, напредвайте бавно и сте последователни и търпеливи.