Определение за анаболен стероид

Анаболните стероиди са група от естествени и синтетични стероидни хормони, които подпомагат растежа и силата на мускулите. Тестостеронът е естествен анаболен стероид. Обичайната употреба на термина се отнася до синтетични анаболно-андрогенни стероиди, които имитират действията на тестостерона , естествения мъжки полов хормон. Те стимулират изграждането на мускулите и мъжките полови белези.

Както синтетичните, така и естествените стероиди са използвани в спорта, особено при бодибилдинг , за да подобрят производителността. Обикновено те се инжектират, но се предлагат орални форми. Те са забранени в повечето спортове като лекарства за подобряване на ефективността.

Медицински приложения на анаболни стероиди

Анаболните стероиди могат да се предписват за лечение на забавен пубертет при момчета. Те могат да се използват за предотвратяване на загуба на мускули при заболяване, като СПИН. Мъжете, които са развили ниско тестостероново състояние, могат да бъдат предписвани анаболни стероиди. Те се използват за лечение на нисък брой на червените кръвни клетки и рак на гърдата. Анаболните стероиди могат да бъдат предписани за транссексуални мъже от мъжки към мъжки пол или междусексуални.

Предписаните анаболни стероиди включват нандролон, станозолол, оксиметолон, флуоксиместерон и трениболон. Те са вещества от списък III по Закона за контролираните вещества. Притежаването без рецепта е федерално престъпление в Съединените щати.

Злоупотреба с анаболни стероиди

Най-често употребените анаболни стероиди са тестостерон, нандролон, станозолол, метандинон и бледенон, според DEA.

Те често се инжектират интрамускулно, но могат да бъдат намерени и като гелове, кремове, лепенки и под формата на хапчета. Злоупотребяващите често приемат дози, далеч по-големи от предписаните от медицински дози, което може да доведе до по-големи странични ефекти. Злоупотребяващите стероиди обикновено се пренасят в САЩ от чуждестранни източници, но също така могат да бъдат откраднати от медицински източници или неправилно предписани.

Имената на улиците (Администрация за борба с наркотиците): анаболните стероиди се продават незаконно под наименованията "Арнолдс", "Оборудване", "Бонбони", "Сокове", "Помпи", "

Странични ефекти на злоупотребата с анаболни стероиди

Желаните ефекти на анаболните стероиди са мускулния растеж и подобряването на атлетичната производителност. Но заедно с тези се появяват множество неприятни и опасни странични ефекти, особено когато се използват с големите дози, често срещани при злоупотребата със стероиди.

Забрани на анаболните стероиди

Анаболните стероиди бяха забранени за първи път от Международния олимпийски комитет през 1975 г.

Световната антидопингова агенция е създадена през 1999 г. за координиране на усилията за борба с допинга, присъединени от Американската антидопингова агенция през 2000 г. Всички основни спортни органи и колежи в спортните органи забраняват анаболните стероиди. Те се тестват в анти-допингиращи кръвни и урина екрани.

Продажбите на немедицински стероиди са забранени в Съединените щати със Закона за злоупотреба с наркотици от 1988 г. Те са поставени в списък III по Закона за контрол на анаболните стероиди от 1990 г. Законът за контрол на анаболните стероиди от 2004 г. добавя стотици повече стероиди и прекурсори към списъка с контролирани вещества от списък III. Те са контролирани в много страни, но все още са легални без рецепта в няколко страни.

Източници:

Наркотиците за злоупотреба, издание 2015 г., Ръководство за ресурсите на DEA.

DrugFacts: Анаболни стероиди. Национален институт по злоупотребата с наркотици; Национални институти по здравеопазване; Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ. Ревизиран юли, 2012 г.