Трябва ли издръжливите спортисти да избягват отслабването?

Ако вашият основен спорт изисква издържливост, за да преместите бързо телесното си тегло на дълги разстояния, има ли реална полза за добавяне на допълнителни мускули? Това е въпрос, който много атлети състезатели се борят. Наличието на допълнителна мускулна маса трябва технически да увеличи скоростта и производителността и да намали мускулната умора, но носенето на това допълнително мускулно тегло в продължение на много мили може също да доведе до по-голямо енергийно изискване, което би могло да изгори повече калории и да направи обемисти спортисти по-малко ефективни по време на продължителен курс.

И така, каква е идеалната техника за тренировка и идеалната телесна композиция за ултра спортни спортисти?

Въпреки че повечето, ако не всички, високопоставени, добре закръглени спортисти включват както силно, така и издръжливостно обучение в техните практики, има сравнително малко изследване, което показва ясна полза от изпълнението на общите силови тренировъчни програми за спортисти за издръжливост.

Силните печалби не са задължително свързани с издръжливостта

Няколко проучвания са установили, че спортистите с издръжливост могат значително да увеличат силата си, като добавят към своята програма тренировка за специфично тегло. Тези повишения на силата обаче не винаги водят до подобряване на издръжливостта или, което е по-важно, до подобряване на производителността.

Дори при по-кратки събития е трудно да се намери директна връзка между по-голяма сила и по-добра производителност. Едно проучване, целящо да определи дали изграждането на спортно-специфична сила ще подобри изпълнението на спринт-плуване, установи, че въпреки че силата на плувеца се е увеличила с 25-35%, то не е подобрило времето за плуване в спринт.

Изследователите стигат до извода, че увеличената сила не е довела до подобрение в механизмите на ударите, въпреки че спортистите са физически по-силни. Подобен резултат е намерен в проучване на гребци, които въпреки че всички демонстрираха печалби в сила след добавяне на тренировка за теглото към тяхната рутинна, тази добавена сила не се прехвърлише към по-сложното действие на гребането.

Проучване на скиори на национално ниво, които добавиха "силно" тренировъчно тренировка към типичните аеробни тренировки, за да се определи дали увеличената сила на крака е подобрила издръжливостта. Една група скиори изпълняваше упражнения с пулмометър и клякаше (80% от 1 RM). И въпреки че значително подобряват височината на скоковете и силата на краката им, няма промяна в техните VO2max или мерки на аеробни и анаеробни "прагове".

Професионалните велосипедисти, които добавиха тежка тренировка за съпротива в пресата на краката, разширенията на квадрицепси и къдриците с къдрици към редовното си обучение, имаха печалба от около 25%. Това увеличение на силата, обаче, не води до подобряване на ефективността при колоездене. За велосипедистите се появи точно обратното. Скоростта им от 40 км се забави от 58.8 минути на 61.9 минути. Велосипедистите също се оплакваха, че са "уморени и тежки", докато карат и дори намаляват седмичното си разстояние за обучение с около 20% по време на проучването.

Долен ред

Въпреки че повечето изследвания са установили, че програмите за обучение за тежка съпротива може да не подобрят издръжливостта, това не означава, че спортистите за издръжливост никога не трябва да повдигат тежести.

Ключът е да се вдигнат тежести по начини, които не ограничават обема на полезно, спортно-специфично обучение, което спортистът прави.

Как спортистите могат да се възползват от силата на обучение

  1. За спортисти, които са сравнително нови за спорта и не са добре обучени, специфичното за спорта тегло обучение може да подобри представянето. Неучастието или неподходящите хора ще се възползват от повишаване на общата си годност, независимо дали става дума за подобряване на силата или издръжливостта. Това обяснява защо по-голямата мускулна сила увеличава издръжливостта при тези индивиди.
  2. За висококвалифицираните спортисти, които вече притежават голяма спортно-специфична сила, по-нататъшно увеличение на силата е по-малко полезно за повишена издръжливост. При най-високото ниво на конкуренция, увеличаването на силата и силата не са толкова критични, колкото развитието на правилната техника. За елитните спортисти концепцията за специфичност на обучението и по-усъвършенствани техники за обучение, включително спортните психологически принципи, може да бъде по-полезна, отколкото силата.
  1. Издръжливост спортисти могат да се възползват от тренировки тегло обучение в извън сезона. Когато обемът на обучението за издръжливост намалее и спортистът прекарва повече време, почивайки и възстановявайки се , обръщането към стаята за теглото може да бъде начин за поддържане на цялостната кондиция и здравина, като същевременно позволява на тялото да се възстанови от продължително обучение за издръжливост

Ако вече сте елитен спортист, може би е по-важно да практикувате умения и обща спортна техника по време на състезателния сезон и да повдигате тежести в извън сезона. Ако сте нови в спорта или все още се уморите по-лесно, отколкото от вашите съотборници, можете да се съсредоточите върху тренировъчни тренировки, специфични за спорта и тренировки за теглото, докато развивате своите спортни умения. В този случай, редът на вашето тегло и кардио тренировка може да направи и малка разлика.