Концентрични мускулни контракции за изграждане на здравина

Когато разсъждавате какво означава " да използвате мускулите си ", бихте могли да си представите, че издутите мускули на тежестта се стягат, за да вдигнете тежък мряна или някой, който огъва мускулите на бицепса силно. И в двата случая това, което си представяте, е действието на концентрично свиване на мускулите. Това обикновено е вид мускулна контракция, на която много хора се фокусират върху повдигането на тежести във фитнес за да изградят сила.

И този тип контракция е тази, при която мускулите всъщност обикновено се издуват.

Концентричното свиване на мускулите е вид активиране на мускулите, което увеличава напрежението върху мускулите при съкращаване. Един прост начин да се визуализира това свиване е да се направи бицепс къдря с гира . Докато правите това упражнение бавно, ще видите, че мускулите на бицепса ще бъдат активирани и ще се съкрати, когато повдигнете гира се повдига от напълно изпъната (надолу) позиция от бедрото до напълно договорено положение, за да завърши до рамото. Концентричните контракции са централен аспект на растежа и развитието на мускулите като мускулни договори, съкращават се и това активиране започва с процеса на укрепване на мускулите и хипертрофия .

Упражнения, които причиняват концентрични мускулни контракции

Въпреки, че вдигането на тежести е най-честото упражнение, което мислим за това, че мускулите работят концентрично, има много начини да активирате мускулите, тъй като те се съкращават.

Типични примери за упражнения, които причиняват концентрични контракции, включват фазата на повдигане на бицепса, движението нагоре на пълен клякам или движението нагоре на издърпване. Но вие също така използвате концентрично свиване на издръжливите спортове и ежедневните движения. Концентричните контракции са често срещани при спорта, в който трябва да генерирате много сила или експлозивна сила.

Спринт, движещи се нагоре, колоездене, катерене по стълбите и просто излизане от един стол, причиняват квадрицепсите да се свиват концентрично. Носенето на хранителни продукти или бебето кара бицепсите и предмишниците да се свиват и съкращават. Направянето на къдрици или седи-нагоре кара мускулите на корема да се свиват концентрично.

Други видове свиване на мускулите

Концентричната мускулна контракция е един от трите вида мускулни контракции, които също са известни като активиране на мускулните влакна. Методът, чрез който мускулите се увеличават в якост и размер, е сложен физиологичен процес, който изисква както активиране на мускулите, така и почивка. Те се появяват, когато мускулните влакна или група влакна се сигнализират от мозъка чрез нервите, за да активират и увеличат напрежението в мускула. Действителното свиване на мускула се извършва в много малки структури, наречени миофибрили, в рамките на снопките на мускулните влакна. Методът, чрез който мускулите се увеличават в якост и размер, е сложен физиологичен процес, който изисква както активиране на мускулите, така и почивка.

Има три начина, по които може да се активира мускулно влакно. Концентричното свиване на мускулите е един от трите потенциални вида мускулни контракции. Другите два вида мускулни контракции са ексцентрични мускулни контракции и изометрични мускулни контракции.

Тези други видове контракции са описани накратко по-долу:

Прекаляващи наранявания

Докато концентричните мускулни контракции са от основно значение за изграждането на здравина, те също могат да причинят известно износване и скъсване на ставите и прекаляване на наранявания. Изометричните мускулни контракции, от друга страна, поставят по-малко напрежение върху ставите, защото няма реално движение в ставите. Концентричните мускулни контракции изискват много движение на ставите, често многократно, когато се извършват упражнения за вдигане на тежести. Тези повтарящи се контракции и по този начин износването на ставите могат да се развият и да доведат до проблеми и проблеми в течение на времето. Изометричните упражнения се препоръчват за хора, които искат да рехабилитират, или просто искат да разширят съвместната си продължителност.