Трябва ли да видите специалист по спортна медицина?

Спортните игри често могат да доведат до болки или наранявания, които трябва да се видят от лекар или специалист за правилна диагноза и лечение. Трябва ли да видите специалист по спортна медицина за всяко спортно болно болка или болка? Изборът на подходящ лекар често е една от най-трудните части на справянето с наранявания. Следните съвети могат да ви помогнат да решите дали специалист по спортна медицина е подходящ за Вас.

Какво е спортна медицина?

Спортната медицина е проучването и практикуването на медицински принципи, свързани със спорта, особено в областта на:

Какво е специалист по спортна медицина?

Специалист по спортна медицина е лице със специализирано образование и обучение, което се фокусира върху медицинските и терапевтичните аспекти на спортното участие и физическата активност. Този човек може да бъде лекар, хирург или друг доставчик, който обикновено работи с спортисти.

Атлетите често предпочитат да видят доставчик, който има опит в лечението на спортисти. Най-добрият начин да ги намерите е да поискате справки от други спортисти. Местните спортни екипи, клубове и здравни организации трябва да могат да ви насочат в правилната посока. След като имате някои препоръки, ще искате да проверите квалификацията им.

Докато сертификатът на борда в Спортна медицина не е наличен, през 1993 г. бе издаден допълнителен сертификационен изпит, който удостоверява сертификатите за добавени квалификации в спортната медицина. Този сертификат е предоставен на клинични лекари, които вече притежават сертификат на Съвета чрез Американския съвет за семейна практика, педиатрия, вътрешна медицина и спешна медицина.

Кой трябва да виждате първо за спортно нараняване

Ако принадлежите към HMO или PPO, може да откриете, че вашият първичен лекар е първият човек, който виждате за нараняване. Вашият семеен док може да не е специалист по спортна медицина, но може да разполага с цялата необходима експертиза, за да се справи с конкретната ви вреда. Малки или непосредствени мускулно-скелетни наранявания, като остри навяхвания и щамове, ще реагират добре на незабавно стандартно лечение. Ако обаче имате усложнена прекомерна употреба или тренировъчно нараняване или хронично състояние като тендонит или необходимост от операция, вероятно ще се обърнете към специалист.

Може ли вашият семеен лекар да ви отнесе?

Да, почти всички лекари от семейната практика могат да диагностицират и лекуват широк спектър от наранявания, свързани със спорта. Ако е необходимо, те ще ви насочат към някой с допълнително обучение по спортна медицина или хирург по ортопедична спортна медицина.

Трябва ли първо да видите хирург?

Ако вредата ви вероятно ще изисква операция и вашата застраховка позволява самостоятелно препращане, можете да изберете да посетите ортопедичен хирург първо. Въпреки това, повечето спортни наранявания и дори фрактури могат да бъдат лекувани от лекар от областта на първичната медицинска помощ или от спортната медицина. А ако се нуждаете от операция, вашият лекар може да даде препоръки за ортопедичен хирург в общността.

Други специалисти по спортна медицина

За проблеми, които възникват под коляното, може да видите Подидър . Тези клиницисти имат няколко години пребиваване извън стажа, по време на които изучават мускулно-скелетни проблеми изключително. Подитиращите обикновено работят с бегачи и други спортисти, предразположени към наранявания на стъпалата и глезените. Те също така извършват биомеханичен анализ, оценяват походката и правят ортези, когато е необходимо.

Физическите терапевти обикновено третират травми въз основа на диагнозата на клинициста. Те често се специализират в областта на спортната медицина и ортопедията. Намирането на подходящия ПТ може да бъде огромно предимство на спортиста, защото интегрира принципите на обучение и рехабилитация в възстановяване на наранявания.

Ортопедите се фокусират върху проблемите на костите и ставите. Те имат няколко години пребиваване извън стажа си. Много ортопедисти се специализират в области като операция на гърба, подмяна на ставите и ремонт на ACL.

Хиропракторите извършват гръбначни корекции, които облекчават натиска върху различни нерви. Този тип лечение се извършва без лекарско предписание или хирургия, така че много спортисти предпочитат първо да опитат такива средства. Chiropractors често работят заедно с масаж терапевти за лечение на различни мускулно-скелетни състояния.

Сертифицираните спортисти са квалифицирани професионалисти, които работят изключително със спортисти. Повечето от тях работят със спортни отбори на гимназиално и колегиално ниво, но много от тях сега работят в здравни клубове и с медицински клиники. АТС може да ви помогне да решите кои наранявания изискват пътуване до специалист и ако е необходимо, можете да направите препращане.

Холистичните лекари използват неинвазивни, не-фармацевтични техники и терапии като акупунктура, медицинско билколечение, хомеопатия и други нетрадиционни методи за лечение на заболявания и състояния.

Където отивате често зависи от вашето нараняване, от вашите предпочитания за лечение и от това, което сте опитали в миналото. Не забравяйте, че медицината все още е изкуство и докато някои от нараняванията могат да бъдат третирани от книгата, има много неща, които все още не знаем за спортни травми, изцеление и представяне. Намирането на лекар, който може да изработи план за лечение, който работи с вас и с начина ви на живот, може да бъде предизвикателство, но става все по-лесно през цялото време.

Въпроси, които трябва да зададете

Когато избирате някого, който да третира нараняванията си, консултирайте се, личните препоръки от надеждни източници са най-добрият начин да си проверите доставчиците. Ако нямате добра препоръка, можете да потърсите сертифициран лекар по спортна медицина. Когато се обадите в офиса, може да поискате следните въпроси: