Какво представлява монитор на сърдечната честота?

Мониторът за сърдечен ритъм е устройство, което носите, което измерва и показва сърдечната честота. Открива всеки сърдечен ритъм и го брои и показва броя на ударите в минута. Използват се персонални пулсомерни монитори за измерване на интензивността на упражненията.

Известен също като: HRM, полярен монитор, кардио монитор

Мониторите за сърдечен ритъм могат непрекъснато да проследяват и записват сърдечния ритъм по време на тренировка, в сравнение с монитора на импулса по заявка, който показва само стойност в една точка.

Това освобождава спортистите от това, че трябва да спрат и да вземат пулса си, за да определят колко интензивно упражняват. Много модели имат индикатори, показващи дали те упражняват в избраната от тях зона на сърдечен ритъм и дават сигнали, когато са над или под тази зона. Това позволява на трениращия да коригира тренировката си, за да остане в целевата сърдечна честота, като забави или ускори или промени наклона или съпротивлението.

Много монитори за сърдечен ритъм записват и показват тренировъчната честота на графиката в сравнение с времето, скоростта, височината и други аспекти, измерени по време на тренировката. В края на тренировката може да се покаже времето в различни зони на сърдечната честота. По-простият монитор за сърдечен ритъм може да показва само средната сърдечна честота за сесията.

Дизайн на сърдечната честота

Основателят на полярна компания Seppo Säynäjäkangas изобретил безжичния личен сърдечен монитор през 1977 г. във Финландия.

Неговата компания е допринесла за популяризирането му за спортисти по целия свят през 80-те години.

Безжичният EKG-точен монитор за сърдечен ритъм използва лента около гръдния кош, която има електродни сензори, които могат да уловят електрическата активност на сърцето, докато той бие. Тогава предава тези данни на приемник, който обработва и показва сигнала като удари за минута.

Обучение по зони за сърдечна честота с монитор на сърдечната честота

Ходещите, бегачите, мотоциклетистите използват монитори за сърдечен ритъм, за да постигнат интензивността на тренировката, която искат, и да останат в избраната от тях зона за сърдечен ритъм . Различните модели имат други функции като хронометър, време на деня, предварително зададени тренировки, изгорени калории.

LED диагностика на сърдечната честота - Монитори без сърцевина

Изработват се носещи устройства, които използват светодиодни светлини за откриване на кръвния поток и броя на ударите на сърдечната честота в минута. Фитнес групи като Fitbit Charge HR и smartwatches като Apple Watch използват LED светлини, за да четат сърдечния ритъм непрекъснато по време на тренировки или по поръчка в други точки на деня.

Някои експерти казват, че тази технология все още е твърде млада, за да се получат точни показания , и е предмет на съдебен процес, подаден през 2016 г. срещу Fitbit.