Колко бързо трябва да тичам?

"Аз съм нов за бягане и не съм сигурен колко бързо трябва да бягам.Какво е правилното темпо да тичам? Трябва ли да бягам по различни крачки, в зависимост от това докъде отивам?

Много бегачи, особено начинаещи, винаги са любопитни за темпото, което те трябва да изпълняват. Повечето ежедневни писти трябва да се извършват по "лесен" ход. Това важи и за начинаещи, но и за по-опитни състезатели.

Работейки с бързи темпове или с висока интензивност за твърде много писти, това може да доведе до нараняване и изгаряне. Ще постигнете по-голям напредък, ако бавно изграждате базовата база с лесни темпове. Дори по-напредналите състезатели трябва да извършват само веднъж или два пъти в седмицата.

Какво е леко темпо?

Но какъв е най-добрият начин да установите какво означава "лесно"? Най-добрият и най-лесният начин да определите това е да се движите достатъчно бавно, за да можете да провеждате разговор. Ако работите с някого, това означава, че трябва да можете да говорите в пълни изречения, а не просто да давате "да" или "не" отговори. Ако тичате сам, трябва да можете да пеете "Честит рожден ден", без да се гаврите за въздух. За някои нови участници, разговорен ритъм може да означава да се направи комбинация от типа "ход / ходене" . Можете да редувате между интервали на бягане и ходене, постепенно да увеличавате времето на изпълнение и да намалявате времето за ходене.

Предимства на провеждането на разговорни темпове

Работейки с разговорни темпове (наричани още базови), има много предимства, включително: помага за създаването на по-ефективен стил на изпълнение; помага на мускулите ви да се научат да изгарят мазнините по-ефективно, да приемат и обработват по-добре кислорода и да се справят по-добре с млечната киселина; тренира сърцето и белите дробове, за да стане по-ефективна при абсорбиране, доставяне и използване на кислород.

Увеличаващата се увереност също ще се увеличи, тъй като издръжливостта ви ще се подобри.

Като начинаещ, повечето от вашите писти трябва да бъдат в разговорни темпове. Не се притеснявайте за скоростта си на миля - ако успеете да приемете "теста за говорене", вие вървите с правилната скорост.

Кога да вземете темпото

Докато изграждате издръжливостта си, ще откриете, че скоростта на разговорите ви естествено ще се ускори.

Но след като построите вашето фитнес ниво и спечелите повече опит като бегач, може да искате да въведете целенасочено, по-бързо изпълнение, веднъж седмично, като тренировка или темпо , в обучението. Когато сте готови да започнете, уверете се, че спазвате тези правила, за да добавите скорост към обучението си, за да избегнете наранявания. Например, ще трябва да се уверите, че все още правим подходящо загряване, преди да скочите в тренировката за скорост.

Просто бъдете внимателни, за да не станете твърде ентусиазирани и да започнете да бягате с бързи темпове за всяка тренировка. По-специално, дългите писти трябва да се извършват по лесен, разговорен темп, за да сте сигурни, че можете да покриете разстоянието. Дори и най-опитните състезатели не изпълняват всяка тренировка с големи усилия. Те правят лесни тренировки поне на всеки ден, за да дадат на телата си възможност да се възстановят и да се преструктурират, за да бъдат по-силни. Движейки се усилено всеки ден, може да доведе до нараняване, както и до физическо и психическо изгаряне от претрениране .

Още често задавани въпроси за начинаещи: