Какво да ядем преди да бягате

Един от най-често срещаните въпроси, които новите състезатели имат, е дали трябва да ядат преди бягане. Много се притесняват, че яденето на каквото и да било преди да се движи, ще доведе до проблеми с храносмилането или стомашно-чревния тракт . Но те също така са загрижени, че да не зареждат гориво преди бягството, ще ги оставят слаби, летаргични и гладни, докато текат.

Когато започнете да бягате, не трябва да се чувствате гладни, нито пълнени.

Не искате да ядете непосредствено преди да бягате, защото това може да доведе до спазми или досадни странични шевове . Но тичането на празен стомах може да доведе до изчерпване на енергията и да ви остави да се чувствате много уморени по време на вашите писти. Най-добре е да ядете лека закуска или лека храна за около 1 1/2 до 2 часа, преди да започнете да бягате.

Какво да направите преди да бягате

Изборът на предварително хранено хранене е важен, тъй като храненето на погрешните храни може да ви изпрати да търсите най-близката баня по време на вашето бягане или просто да ви оставя да се чувствате много неудобно. Изберете нещо високо с въглехидрати и по-ниско съдържание на мазнини, фибри и протеини. Някои примери за добро предварително тренировъчно гориво включват багел с фъстъчено масло; пуйка и сирене върху цял пшеничен хляб; овесена каша с плодове; банан и енергиен бар; или купа със студена зърнена каша с чаша мляко. Ако тичате обикновено сутрин, има някои бързи и здравословни идеи за закуска . Ако вечеряте и вечеряте няколко часа от обяда (но все още не сте вечеряли), опитайте да ядете някое от тези здравословни закуски около час преди бягството си.

Останете далеч от богати, много мазни или храни с високо съдържание на фибри, тъй като те могат да причинят гастроинтестинален стрес . Ако сте имали проблеми с храносмилането и сте се спряли да използвате банята често по време на вашите писти, ето някои предложения за най -добрите пред-пуснати храни и съвети за това кои да избягвате.

Колко дълго да чакате, след като ядеш да тича

Както много от свързаните с темата въпроси, отговорът е, че зависи.

Ако ядете много голямо хранене, трябва да изчакате най-малко два часа, преди да продължите. Това е особено вярно, ако ядете храни, които отнемат много време, като например мазни, мазни или пържени храни. (Най-общо, най-добре е да избягвате тези видове храни преди да ги пуснете.)

Ако ядете нещо по-малко, като лека закуска или обяд, трябва да се оправите около час, след като ядете. Но пак зависи от това, което ядеш. Също така, всеки има различни храносмилателни системи и това, което работи за някой друг, може да не работи непременно за вас. Може да е малко опит и грешка, докато не разберете точно какво работи за вас. Някои бегачи обичат да записват това, което ядат, преди да започнат (особено дългите писти) и след това да напишат как се чувстват, за да могат да погледнат назад в своите дневници за обучение и да разберат кои храни имат най-добър ефект върху представянето.

Ако предпочитате да бягате сутрин и не искате да се събудите много рано, за да си осигурите достатъчно време за ядене, опитайте да ядете малка закуска, така че да не започвате да бягате с празен резервоар. Можете да имате енергиен бар, банан, тост или нещо друго, което е леко и лесно смилаемо. Все още трябва да опитате да ядете закуската си около 30 минути, преди да започнете.

Също така се уверете, че пиете малко вода с него. Повечето хора се събуждат дехидратирани, така че сутрешните бегачи трябва да се хидратират отново, преди да започнат да бягат. Ако работите повече от 45 минути, носете енергиен гел или друга малка закуска с вас, в случай че гладувате.

Нищо ново на Деня на състезанието

Ако тренирате за голяма раса, важно е да изпробвате различни предварително приготвени храни и да практикувате времето на всичко това, за да разберете какво работи за вас. Вие не искате да имате изненади в състезателния ден. Сутринта на вашето състезание, вие ще искате да ядете същите храни със същото време, което сте направили по време на вашето обучение.

За разлика от климатичните условия или условията на курса, храненето ви е една област, за която имате пълен контрол. С правилното планиране на предварителната си храна ще се почувствате по-уверени и подготвени, знаейки, че вече имате план за хранене.