Какво да не правим на стартовата линия на маратон или друга надпревара

Когато сте тренирали за състезание, може да мислите повече за финалната линия от началото, но да бъдете умни и подготвени в началото е важна част от успешното състезание. Ето някои съвети, за да сте сигурни, че състезанието ви ще започне добре.

1 - Не се показвайте в последната минута

Снимка от Гари Джон Норман

Дайте си достатъчно време, за да стигнете до началото на състезанието, особено ако трябва да вземете расовия си пакет там. Също така ще трябва да отделите време, за да използвате банята, да проверите чантата си и да намерите коридора си (ако състезанието има такива). Затварянето на пътя за състезанието може да повлияе на маршрута и времето за пътуване до началото, така че не забравяйте да проверите уебсайта на състезанието, за да разберете как те препоръчват да стигнете до началото. Може да искате да говорите и с други състезатели, които са направили състезанието през предходните години (или четете прегледи на уебсайтове), за да разберете колко рано те препоръчват да започнете.

2 - Не чакайте да използвате портата.

Робърт Тинкър / Първа светлина / Гети изображения

Ако линиите на Porta-гърнето са дълги (и обикновено те са на големи състезания), станете он-лайн, преди да трябва наистина да тръгнете. Най-вероятно, докато стигнете до линията, ще трябва да тръгнете. Не предполагайте, че ще можете да скачате на линия и да отидете няколко минути преди състезанието. Друг съвет: Донесете собствена тоалетна хартия или тъкани - портовете са понякога недостатъчни.

Също така вижте: Съвети за използване на Porta-Potties при състезания

3 - Не пропускайте загряването си.

Крис Лескински

Подготовката преди състезанието е особено важна, когато се състезаваме в по-студено време и за по-кратки състезания, като 5K. (За по-дълги състезания първата ви миля или две по същество служи за загряването си.) Лесното движение или маршируване на място за няколко минути ще разшири кръвоносните съдове, като се уверите, че мускулите ви са доставени с кислород. Затоплянето също повишава температурата на мускулите ви за оптимална гъвкавост и ефективност. Тя бавно повишава сърдечната Ви честота, като намалява стреса на сърцето ви, когато започнете вашето бягане.

4 - Не забравяйте вашите дрехи за изхвърляне.

За маратоните и други големи състезания, обикновено трябва да стигнете до вашите коррали по-рано, което означава, че вече сте проверили състезателните чанти с допълнителните си слоеве. Не искате да треперите в началото, защото ще изгубите много енергия, опитвайки се да запазите тялото си топло.

Така че, ако знаете, че ще чакате стартовата линия за известно време, носете стара дълъг ръкав на ризата си за допълнителна топлина. Вместо да го обвързвате около кръста си и да добавяте допълнително количество, можете да я изхвърлите на водна спирка, след като сте затоплени. Някои големи състезания дори позволяват на състезателите да изхвърлят допълнително дрехи в началото, защото събират дрехите и ги даряват на местна благотворителна организация.

Много бегачи обичат да носят чанта за боклук, докато чакат в началото. Чантата за боклук може да бъде една от най-важните (и най-евтините) стартови позиции. Те са особено полезни, ако в началото са дъждовни или ветровити. Можеш да я носиш вместо да си изхвърляш дрехите или да си излекуваш дрехите, ако е много студено. Можете да направите рокля от голяма торба за боклук, като разкъсате дупките и отвора за врата. Можете да го носите, за да останете сухи, докато чакате в стартовата област. След като се движите и започнете да се затопляте, можете да я извадите и да я изхвърлите.

Също така вижте: Контролен списък за опаковане на маратон

5 - Не се насочвайте към грешното място.

Хари Как / Гети изображения Спорт

По-бързите бегачи трябва да се насочат към предната част на стартовата линия, по-бавните състезатели и пешеходците на гърба. Подплата на правилното място е не само правилното расизъм етикет , но също така ще ви попречи да започнете състезанието твърде бързо.

Някои състезания, особено големите полови маратони и маратони, имат корола на базата на очакваните темпове. Вашата раса би трябвало да посочва кой комар сте назначили. Ако състезанието няма коридори, потърсете знаци за темпо, които показват скоростта на миля. Ако не виждате никакви признаци, попитайте участниците наблизо за очакваното им темпо; ако е по-бърз от твоя, върни се назад. Повечето състезания използват чипове за време , така че не се притеснявайте за минутите, необходими за преминаване на стартовата линия - те няма да се броят във вашето крайно време.

6 - Не се тревожете.

Майкъл Флан / Allsport

Най-вероятно ще бъдете нервни в началото, така че правете каквото можете, за да се отпуснете. Ако трябва да изчакате дълго време преди началото, намерете тиха зона далеч от тълпите, за да избегнете чувство на тревога. Някои състезатели обичат да слушат музика, за да ги запазят спокойна, докато други имат силни песни, за да ги накарат да се излеят за състезанието. Също така може да откриете, че правенето на леко разтягане, четене или посредничество ще ви помогне да се почувствате по-спокойни.

Вижте също:

Съвети за управление на безпокойството преди раждането
5 Нещата, които имат здрави бегачи
7 начина да се справим с тревожността на маратон

7 - Не изваждайте зоната.

Спенсър Плат / Гети изображения

Стартът може да бъде много претъпкан и хаотичен, така че бъдете внимателни. Някои бегачи падат, когато се опитват да маневрират около бегачите или препускат през бутилка с вода или дреха, която някой отхвърли в началото. Когато подредите състезанието си, уверете се, че не сте разсеяни от вълнението на състезанието. Обърнете внимание на другите бегачи и внимавайте за изхвърлените продукти. Ако трябва да изхвърлите нещо, уверете се, че го изхвърляте настрани, далеч от другите бегачи.