Андростендионът е забранен стероид

Androstenedione (Andro) е добавката за изграждане на мускули, която бележи известният бейзболен шампион на Марк Макгвиър. Но тъй като този епизод е класифициран като анаболен стероид и като такъв е незаконно да се използва без легитимна медицинска причина.

Също така се казва: 4-андростендион или 4-андростен-3,17-дион

Какво прави Андростендионът?

Андростендионът се получава от естествен стероиден хормон.

Във вашето тяло, андростендионът е прохормон, продуциран от надбъбречните жлези, тестисите и яйчниците. Тялото метаболизира андростенедион в тестостерон , главния мъжки хормон, както и в естрогените естрон и естрадиол. При използване на andro като добавка е законно, то е било използвано с надеждата да се повишат нивата на тестостерона в организма. В допълнение към даването на мъжки и женски мъжки характеристики, тестостеронът има анаболен ефект, увеличавайки мускулната маса и сила.

Терапевтичният андростендион може да се използва за увеличаване на плазмените нива на тестостерон. Проучванията често не откриват добавки на андростендион, за да бъдат ефективни при повишаване нивата на тестостерон. Някои проучвания показват, че нетният резултат е да се повиши нивото на естроген вместо това и няма анаболен ефект върху мускулите при млади мъже. Използва се като добавка, тъй като се наблюдава и лошо въздействие при понижаване на HDL холестерола, което би повишило рисковете от коронарна болест на сърцето при мъжете.

Androstenedione употреба в спорта

В продължение на години Майор Лийг Бейзбол не е забранил Andro въпреки доказателства, че използването му може да бъде опасно за тези, които го приемат без легитимна медицинска причина. Преди това той бил забранен от Анти-допинговата агенция, Международния олимпийски комитет, NCAA, NFL и тенис турнето за мъже и жени.

През януари 2005 г. Законът за контрол на анаболните стероиди бе изменен със Закона за контролираните субстанции, който добавя анаболни стероиди и прохормони в списъка на контролираните вещества. Това прави федералното престъпление притежание на веществата. През 2004 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) забрани продажбата на Andro, поради наличието на доказателства в подкрепа на повишен риск за здравето при употребата на това вещество.

FDA Import Alert 54-11 от 15.1.2015 г. дава указания на дистриктите, че всички хранителни добавки, включващи андростендион, 4-андростендион или 4-андростен-3,17-дион, могат да бъдат задържани без физически преглед. Просто записването в него е причина да се предотврати внасянето му в Съединените щати.

Странични ефекти

Изследванията бяха малко смесени по въпроса дали добавките на Andro са работили изобщо, за да повишат нивата на тестостерон, но показаха, че имат отрицателни странични ефекти и повишават рисковете за здравето.

Той може да взаимодейства с разредители на кръв, като кумадин и салицилати. Той може също така да взаимодейства с лекарства за диабет, като сулфонилурея и инсулин, да намали концентрацията на глюкозата в кръвта. Това може да доведе до тежко акне или оток, ако се приема с кортикостероиди.

Бялата книга на Американската агенция за лекарствата (FDA) относно ефектите върху здравето на Андростендион през 2005 г. цитира лошите ефекти, които се страхуват, че ще се случи с деца и юноши, които са приемали андро дългосрочно.

Това включваше феминизацията на момчетата и вирилизацията при момичетата. Преждевременният пубертет може да доведе до по-кратък ръст.

Увеличаването на тестостерона при по-възрастни мъже може да доведе до повишен риск от рак на простатата, както и нарастване на рак на черния дроб и рак на гърдата при мъжете и жените.

Източници:

Национален център за биотехнологична информация. PubChem Compound Database; CID = 6128, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/6128

US FDA; Бяла книга на Агенцията за лекарствените продукти за хуманна употреба (FDA) относно здравните ефекти на андростендеione 11 март 2004 г.

Thomson.Micromedex. Информация за наркотици за здравния специалист. 25th ed. Том 1. Плюс актуализации. Съдържание, прегледано от Фармакопейската конвенция на Съединените щати, Inc. Greenwood Village, CO. 2005, p. 142.