Витамин К1 и К2 за силни кости и здрави артерии

Дълго познат за жизненоважната си роля в процеса на кръвосъсирването (К е за "коагулация"), витамин К трябва също да бъде призната за приноса си към превенцията на костната фрактура. Витамин К позволява на организма да използва калций, необходим за образуване на кости и зъби.

Поддържането на здрави кости е важна част от здравословното състояние с възрастта. Според Националната фондация за остеопороза 50% от жените и 25% от мъжете на възраст над 50 години ще имат фрактура, свързана с остеопороза по време на техния живот и тези фрактури могат да бъдат опустошителни, което води до болка, инвалидност, загуба на независимост и по-голяма смъртност риска.

Форми на витамин К

Има две естествени форми на витамин К. Витамин К1 се намира в изобилни количества в листни зеленчуци, зелени зеленчуци като зеле, зелена зеле, спанак и синапено зеле. Витамин К2 е по-малко известен и не е толкова лесно придобит в богатата на растения диета. Човешкото тяло може да синтезира някои K2 от K1, а чревните бактерии могат да произведат някои K2, но само в много малки количества. Ако следвате хранителни вещества, гъсти, богати на растения диети , с по-малки количества животински продукти и повече зеленчуци, боб, ядки и семена, допълването с K2 вероятно е разумно.

Ползи за здравето на витамин К

В Япония, където нато, ферментирала соева храна, богата на витамин К2, е типична част от диетата, има ниска честота на фрактура на бедрената кост. Изследванията приписват ниската честота на фрактурата на бедрената кост, отчасти до нато. Следвайки това наблюдение, няколко проучвания установиха, че добавянето на витамин К2 е особено ефективно за подобряване на здравето на костите.

Преглед на рандомизирани контролирани проучвания установи, че витамин К2 намалява загубата на костна маса и значително намалява риска от фрактури: вертебрална фрактура с 60%, фрактура на бедрената кост с 77% и всички невертебрални фрактури с 81%.

При жени, които вече имат остеопороза, е доказано, че добавянето на витамин К2 намалява риска от фрактури, намалява костната загуба и повишава костната минерална плътност.

При жени в постменопауза, приемащи витамин К2 добавки дневно в продължение на три години, се наблюдава намаляване на костната загуба и костната минерална плътност и повишена костна якост при тези, които приемат добавката спрямо тези на плацебо.

Освен нарастващото значение за здравето на костите, има известни доказателства, че K2 има допълнителни ползи (отделни от тези на K1) за сърдечно-съдовата система. По-високият прием на витамин К2 е свързан с по-малка вероятност от коронарна калцификация, което спомага за запазване на еластичната стена на артерията и предотвратяване на укрепването. Калцификацията на коронарната артерия е предиктор на сърдечно-съдовите събития, както и артериалната скованост.

През 2004 г. изследването в Ротердам разкри, че повишеният хранителен прием, особено на витамин К2, значително намалява риска от коронарна сърдечна болест с 50% в сравнение с ниския прием на витамин К2. Подобни резултати са открити и през 2009 г. и систематичен преглед на няколко проучвания през 2010 г. също установи, че по-високият прием на витамин К2 е свързан с по-нисък риск. Такава връзка обаче не бе открита за витамин К1.

Способността на витамин К2 да предпазва сърдечно-съдовата система от калциране може да се дължи на разликите в абсорбцията или биологичната активност между видовете К

Необходими са бъдещи проучвания, за да се разбере по-добре способностите на Витамин К2 и да се разбере дали има други предимства, изключващи или К1, или К2. Има известни доказателства, че витамин К участва в инсулиновия метаболизъм, а по-високият прием на витамини K1 и K2 е свързан с по-нисък риск от диабет тип 2. Засега допълването с витамин К2 (в допълнение към храненето на зелените ви ) вероятно ще предложи ползи.

> Източници:

> Beulens JW, Booth SL, van den Heuvel EG, et al: Ролята на менахиноните (витамин К (2)) в човешкото здраве. Br J Nutr 2013; 110: 1357-1368.

> Beulens JW, van der AD, Grobbee DE, et al: Диетични дози на филохинон и менахинони и риск от диабет тип 2. Diabetes Care 2010; 33: 1699-1705.

Cockayne S, Adamson J, Lanham-New S, et al: Витамин К и превенцията на фрактури: Систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания. Arch Intern Med. 2006; 166: 1256-1261.

> Гробер U, Reichrath J, Holick MF, Kisters K. Витамин К: Стар витамин в нова перспектива. Dermatoendocrinol 2014, 6: e968490.

Rees K, Guraewal S, Wong YL, et al: Има ли консумация на витамин К, свързана с кардио-метаболитни нарушения? Систематичен преглед. Maturitas 2010; 67: 121-128.