Какво означава HALT?

Как да използвате акроним HALT за помощ при отслабване

Много от нас се хранят по причини, които нямат нищо общо с доброто хранене. Ние ядем, защото сме тъжни, или сме разочаровани, притеснени, отегчени или просто изтощени. Ако се опитвате да промените хранителните си навици, за да отслабнете, изследването на тези възможни причини може да бъде ключът към успеха в загубата на тегло. Използването на съкращението HALT може да осигури умна начална точка за това пътуване на самооткриването.

Какво представлява акронимът HALT?

Специалистите по наркомании и професионалистите в програмите за възстановяване са използвали акроним HALT в продължение на много години. Всяко писмо представлява различно състояние, което клиентът може да изпитва.

В някои клинични настройки HALT се използва като инструмент за насочване на възстановяването на пристъпи и предотвратяване на рецидиви. Например, човек, който се бори с пристрастяването към алкохола, може да провери дали те се чувстват гладни, ядосани, самотни или уморени, когато усещат желанието да пият. Намирането на истинския източник на дискомфорт може да им помогне да задоволят своите нужди, без да се компрометира тяхната трезвост.

Но по-скоро, някои професионалисти загуба на тегло са започнали да използват HALT за загуба на тегло. Много пъти безсмислено ядем, преяждаме или консумираме нездравословни храни, защото сме си позволили да станем прекалено гладни, изтощени, изолирани или претоварени от умора. Независимо дали сте пристрастени към храната или не, използването на съкращението HALT може да ви помогне да насочите здравословните хранителни практики.

Как може HALT да ви помогне да отслабвате?

Ако често ядете или преяждате нездравословни храни, помислете за пет минути преди всяко хранене, за да проверите физическите и емоционалните си нужди. Задайте си няколко въпроса, за да разберете дали храненето ще ви помогне да се чувствате по-добре. В много случаи храната няма да премахне вашия дискомфорт, а в някои случаи яденето може да се прибави към нея.

Гладен ли си? Нормално е да гладувате. И е здравословно да задоволявате глада си с питателна храна. Дори е нормално да се отдадете на празни калорични храни от време на време. Но ако установите, че сте прекалено гладни и склонни да ядете (или да изберете нездравословна храна) в резултат на това, може да бъде полезно да разгледате графика и хранителните си възможности да отслабнете. Задайте си няколко въпроса, когато усетите признаците на глада .

Ако установите, че ядете на всеки 3-4 часа и все още сте гладни, може би сте избрали грешни храни или не сте яли достатъчно . Опитайте да консумирате закуски и ястия, които осигуряват повече фибри, за да ви помогнат да се чувствате пълноценно. Храните с протеин и малко количество здравословна мазнина също могат да увеличат чувството за ситост.

Ядосан ли си? Чувствата на чувство на неудовлетвореност и лудост често ни водят в хладилника или в автоматите. Храненето осигурява комфорт и кратък отдих от чувство на безпомощност или раздразнение. Ако гневът ви идва от чувство за право на усещане или чувство на несъответствие, храненето може да ви помогне да се чувствате така, сякаш отговаряте на вашите нужди или да получавате това, което заслужавате.

Но храната няма да реши проблема, с който се занимавате. И ако преяждате в резултат на гнева си, може да се почувствате ядосани и за себе си.

Ако използвате HALT преди хранене и осъзнаете, че сте ядосани, опитайте с бърз метод за облекчаване на стреса, за да успокоите емоциите си. Дълбокото дишане, съзнателната медитация и журналирането може да са в състояние да осигурят известно облекчение. В някои случаи може да сте в състояние да разрешите гнева си, като я изправите директно. Ако гневът стане често срещан проблем, можете да се възползвате от терапията с консултант.

Самотен ли си? Не е необичайно хората с наднормено тегло или със затлъстяване да се държат за себе си.

Изследванията показват, че хората, които са с наднормено тегло, са по-склонни да бъдат изолирани и имат ниско емоционално доверие. Ако ядете, когато сте самотни, можете да съставите проблема.

Като алтернатива, хората с наднормено тегло и затлъстели, които имат социална подкрепа, обикновено имат по-голяма вероятност да отслабнат. Проучванията показват, че подкрепата от членове на семейството, колеги и дори от деца може да помогне на диетите да се придържат към програма за здравословно хранене и физически упражнения.

Ако не почувствате признаци на глад, не сте ядосани или уморени и все още изпитвате желание да ядете, отделете няколко минути, за да се свържете с приятел. Направете телефонен разговор, посетете кабинета на колегата или дори използвайте социалните медии, за да се свържете с приятел. Прекарайте няколко минути, за да получите (и дайте) подкрепа, за да видите дали това пречи на желанието да се яде.

Изморен ли си? Умората вероятно ще удари, когато намалите калориите. Ако намалите енергийния (калоричен) прием, разумно е да се почувствате малко уморени. Но има начини да увеличите енергийните си нива, без да ядете повече от необходимото.

Първо, уверете се, че оставате добре хидратирани през целия ден. Не е необичайно да грешите жаждата за глад и да хванете храна, когато тялото Ви се нуждае от вода. Също така, дехидратацията причинява умора, така че ще я изцедите в пъпка, ако пиете достатъчно вода през деня.

След това разгледайте съня си навици. Изследователите все повече намират връзка между липсата на сън и лошото поведение на хранене. Някои изследователи смятат, че липсата на сън може да повлияе на гладните ви хормони . Други смятат, че изтощението просто ни кара да бъдем по-малко дисциплинирани в хранителните ни навици.

Това, което знаем обаче, е, че лесният сън е безрисков и осигурява други ползи за здравето. Така че, ако използвате ХЪЛТ и откриете, че често сте уморени, може би си струва да прекарате известно време, докато спите по-добре през нощта.

Словото от

Ние ядем и преяждаме - по много различни причини. Отнемането на няколко минути, за да изследвате емоциите зад хранителното си поведение, може да ви помогне да направите по-интелигентен избор около храната. Акронимът HALT може да ви предостави структурирано ръководство, което да изследва тези чувства. Използвайте HALT като инструмент, заедно с напътствия от вашия здравен екип, както и подкрепа от приятели и семейство, за да постигнете целите си за отслабване и да останете здрави.

> Източници:

> Filiatrault ML, Chaput JP, Drapeau V, Tremblay A. Хранителни черти и сън като фактори, определящи загубата на тегло при възрастни с наднормено тегло и затлъстяване. Nutr Диабет. 2014; 4: E140.

> Hwang, Kevin O. et al. "Структурната социална подкрепа прогнозира функционалната социална подкрепа в онлайн програма за отслабване. "Очаквания за здравето 17.3 (2012 г.): 345-352.

> Karfopoulou, Eleni et al. "Ролята на социалната подкрепа при отслабване: резултати от проучването MedWeight. "Journal of Behavioral Medicine 39.3 (2016): 511-518.

> Rotenberg, Ken J. et al. "Затлъстяване и социално оттегляне синдром." Хранене поведение 26 (2017): 167-170.

> Winston, Ginger J. et al. "Характеристики на социалната мрежа, свързани с отслабване сред чернокожите и испановите възрастни. "Затлъстяване 23.8 (2015): 1570-1576.