Железни изисквания и хранителни източници

Пътеводител за минерали

Желязото е хранителна минерална следа, което тялото ви използва за транспортиране на кислород до клетки в тялото ви. Също така е от съществено значение за клетъчния растеж и диференциацията. Повечето от желязото на тялото ви се намира в червените кръвни клетки с малко количество в мускулните клетки и някои ензими.

Институтът по медицина на Националната академия за науки, инженерство и медицина, здравеопазване и медицина е определил хранителния референтен прием (DRI) за желязо.

DRIs се основават на ежедневните хранителни нужди на средно здрави лица и варират според възрастта и пола. Ако имате някакви медицински проблеми, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни грижи за вашите изисквания за желязо.

Диетични референтни количества

Мъжките

1 до 3 години: 7 милиграма на ден
4 до 8 години: 10 милиграма на ден
9 до 13 години: 8 милиграма на ден
14 до 18 години: 11 милиграма на ден
19 до 50 години: 8 милиграма на ден
51 години: 8 милиграма на ден

Женските

1 до 3 години: 7 милиграма на ден
4 до 8 години: 10 милиграма на ден
9 до 13 години: 8 милиграма на ден
14 до 18 години: 15 милиграма на ден
19 до 50 години: 18 милиграма на ден
51 години: 8 милиграма на ден
Жени, които са бременни: 27 милиграма на ден
Кърмещи жени: 9 милиграма на ден

Източници на желязо

Не е твърде трудно да получите достатъчно количество желязо в диетата си, особено ако сте месояд, но има много растителни храни, които съдържат и този важен минерал.

Богатите на желязо храни включват месо, риба, птици, овес, бобови растения и спанак. Съществуват две форми: формата, намерена в животинската тъкан, се нарича хеме желязо (от хемоглобин), а не-хеме желязото е формата, открита в растенията. Докато и двете форми са приемливи, желязото от хемо е по-лесно абсорбирано. Можете да увеличите наличието на желязо, което не е хема, като комбинирате растителните източници с храни, богати на витамин С.

Дефицитът на желязо води до намаляване на количеството кислород, който се доставя в клетките и води до умора и състояние, наречено микроцитична анемия. Получаването на достатъчно количество желязо може също така да повлияе отрицателно на имунната ви система. Недостигът може да възникне поради липса на желязо в храната, трудности при абсорбиране на достатъчно желязо от храната, която ядете, или от хронична загуба на кръв по време на менструалния цикъл или от някои нарушения на храносмилателната система.

Какво се случва, ако вземете твърде много желязо?

Можете да закупите добавки с желязо в хранителни магазини, аптеки и други магазини, но трябва да внимавате с тях, защото е възможно да се вземат твърде много. Институтът по медицина определя горната толерантност към железни добавки, което е най-високата дневна доза, която изглежда безопасна, на 45 милиграма на ден. Приемането на повече от 45 милиграма на ден може да доведе до проблеми с храносмилането, като гадене, повръщане и запек.

Желязото също може да бъде силно токсично, особено при малки деца. Желязните добавки винаги трябва да се съхраняват в контейнери за деца, тъй като една голяма доза желязо (над 60 милиграма) може да причини сериозно отравяне с желязо при деца под петгодишна възраст. Незабавно потърсете спешна помощ, ако мислите, че малко дете може да е приемало голяма доза желязо.

Желязо с претоварване

Хемохромата е състояние, което причинява твърде много желязо да се съхранява в черния дроб и други органи. Това не е причинено от приемането на прекалено много желязо, но хората, които го имат, не са в състояние да отстранят допълнително желязо, което тялото им не се нуждае.

Това е по-често при мъжете, отколкото при жените и може да доведе до увреждане на органите, ако не бъде лекувано. Хората, които имат хемохроматоза, трябва да наблюдават приема на желязо. Те могат също да приемат лекарства или да отделят кръв от време на време, за да намалят натрупването на желязо.

> Източници:

Medline Plus. "Хемохроматоза".

Национална академия на науките, инженерство и медицина, отделение по здравеопазване и медицина. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение."

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Документ за хранителните добавки: желязо".