Грелин: Как функционира гладовият хормон

Какво представлява грелинът и трябва ли да приемате блокиращ грелин, за да отслабнете?

Грелин е хормон, който се произвежда от стомаха, когато е празен. Грелин преминава през кръвта към мозъка, където стимулира невроните в хипоталамуса, за да подаде сигнал за глад. Поради тази причина грелинът често се нарича "гладния хормон". Но изследователите вече знаят, че грелин има много други функции в тялото.

Какво е Грелин?

Определението на грелин като гладен хормон може да опровергае ролята му в организма.

Грелин изпраща гладни сигнали към мозъка ви, така че искате да ядете. Грелин обаче има и много други функции в тялото ви.

Когато в стомаха няма храна, тя освобождава хормона грелин. Учените знаят това, защото нивата на грелин са най-високи преди да ядете. Грелин пътува през кръвта до част от мозъка ви, наречена хипоталамус. Хипоталамусът регулира глада, жаждата, настроението и други физически функции.

Когато герелинните рецептори в хипоталамуса взаимодействат с хормона, той изпраща силен сигнал към тялото ви, че храната е ниска и трябва да ядете. След това започвате да се чувствате гладни и в тялото ви се появяват други промени.

И така, какво друго прави грелинът? Скорошни проучвания установиха, че в допълнение към работата си като сигнал за глад, хормонът също помага за регулиране на глюкозата и инсулина, може да стимулира здравето на сърцето, помага за защита на костите и мускулите и дори може да помогне за предпазване от рак.

Как да промените нивата на

Въпреки че грелинът може да осигури ползи във вашето тяло, много диети са все още разочаровани от накърняване глад угризения и биха искали да намалят ghrelin да се чувстват по-добре. Така че е възможно да блокирате грелин, за да ядете по-малко? Ето какво казват доказателствата за вашия грелин в тялото ви:

Така че трябва да приемете диета или блокер на грелин, за да промените хормона в тялото си? Вероятно не. Повечето от добавките са пълни с билки, за да ви помогнат да се чувствате пълноценни, така че да не отговаряте на гладните сигнали и да ядете по-малко храна. Но нямате нужда от скъпа добавка, за да се чувствате пълноценна. Богатите на фибри храни осигуряват същата полза за по-малко пари (и те също така вкусват добре!)

И така, какво е в бъдеще за гладните хормони като грелин? Изследователите продължават да проучват различните начини, по които взаимодействат много хормони, за да контролирате теглото си. Но повечето са казали, че ще са години преди хормоните да бъдат използвани, за да ви помогнат да отслабнете. Междувременно, повечето експерти продължават да препоръчват здравия подход за намаляване на теглото. Яжте здравословни, контролирани с калории ястия през целия ден , натрупайте много физическа активност и говорете с лекаря си, ако традиционните методи не работят.

Източници:

Фостър-Шуберт КЕ. И др. "Ацилът и общото грелин се подтискат силно от погълнати протеини, слабо от липидите и двуфазно от въглехидрати". Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Май 2008 г.

Gil-Campos M, et al. "Грелин: хормон, регулиращ приема на храна и енергийната хомеостаза" . Британският вестник на храненето август 2006 г.

MD Klok, S. Jakobsdottir и ML Drent. "Ролята на лептина и грелин при регулирането на приема на храна и телесното тегло при хората: преглед". Преглед на затлъстяването януари 2007 г.

Тед Кайл, РП, МБА и Уилям Хюнет. - Грелин, "ходът" Хормон. Коалицията за борба със затлъстяването беше достъпна на 8 декември 2015 г.

TD Müller, et al. - Грелин. Молекулярен метаболизъм юни 2015 г.

Геетали Прадхан. et al. "Грелин: много повече от гладен хормон". Настоящо мнение в областта на клиничната хранене и метаболитната грижа ноември 2013 г.

Матиас Чешоп. "Нивата на циркулиращи гризли се понижават при затлъстяването при хората". Диабет април 2001 г.

Джеймс Т. Ву и др. "Грелин интегративен невроендокринен пептид в здравеопазването и болестта". Анализи по хирургия април 2004 г.