Не толкова ужасната истина за черния шоколад

Когато празниците са върху нас, всички знаем какво има в менюто: шоколад, шоколад и повече шоколад! Тъй като се сбогуваме с Коледния празник и се справяме с празниците на Ханука и Нова година, най-вероятно сте изпълнили вашите бисквитки с шоколадов чип, горещ шоколад, трюфели и кейк с логотип. С деня на Свети Валентин само 51 дни след Коледа (можеш ли да го повярваш ?!) решихме, че е чудесно време за урока "Шоколад 101".

В продължение на години изследователите са изследвали здравните ефекти от това вкусно лечение (разбира се, когато се ядат с умереност) и в крайна сметка са стигнали до следното заключение: тъмният шоколад има многобройни ползи за здравето. Ние сме огромни фенове на тъмния шоколад (и дори го включихме като един от първите 10 суперхрани), затова сме съставили списък с неговите ползи за здравето и вкусни начини да се насладите на вкусните му качества .

Истината за антиоксидантите

Тъмният шоколад е направен от какао, прах, извлечен от какаови зърна, които се отглеждат във влажен климат. Какаото е богат източник на флавоноиди, по-специално епикатехини и процианидини (опитайте да кажете тези имена три пъти бързо!). Тези флавоноиди принадлежат към група, наречена полифеноли и са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Тази защита може да помогне за предотвратяване на стареенето, различни видове рак и опасни сърдечни и сърдечно-съдови заболявания.

Други източници на полифеноли включват червено вино, чай и плодове - новината просто става по-добра и по-добра, нали?

Истината за здравето на сърцето

Тъмният шоколад по подобен начин има положителни ефекти върху нашия таймер. Изследванията показват, че тъмният шоколад може да помогне да се увеличи диаметърът на важните артерии, като по този начин се предотврати опасното артериално задържане.

Подобни проучвания също установяват, че тъмният шоколад увеличава вазомотилитета (действителното движение на кръвта) и предотвратява опасните тромбоцитни съсиреци. В допълнение, консумацията на тъмен шоколад може да увеличи общото количество HDL ("добър холестерол") в кръвта, като същевременно намалява LDL ("лош холестерол").

Сега някои от вас може да мислят, че "шоколадът не съдържа наситени мазнини?" Имате право - това е така. Докато много видове наситени мазнини са свързани с лошо сърдечно-съдово здраве, защото могат да повишат LDL и общия холестерол в кръвта, един от преобладаващите видове шоколад, стеаринова киселина, няма такива ефекти. Докато изследванията на стеаринова киселина все още се провеждат, вероятно няма една от наситените мазнини "лоши момчета". Останете настроени!

Истината за хранителните вещества

Нуждаете се от по-убедителни? Тъмният шоколад е отличен източник на магнезий и мед, като осигурява около 9% и 30% от препоръчителните хранителни добавки (RDA), съответно само за 100 калории.

Магнезият е важен за производството на енергия и протеиновия синтез, а медът е необходим за развитието на мозъка и метаболизма на глюкозата. Ето защо, храни, които са добри източници на двете хранителни вещества, са ценни за нашето цялостно здраве.

Тъмният шоколад също е добър източник на желязо, калий и фибри , така че ... изядете!

Какво за млечен шоколад?

Така че, сега ставаме малко като Деби Даунър. Млечният шоколад няма същите здравни предимства като тъмния шоколад. По-тъмното разнообразие има два до три пъти по-голямо количество какао като млечен шоколад и този горчив прах е ключът към всички изброени ползи за здравето. По този начин, отидете за по-тъмни сортове по-голямата част от времето.

Шоко-много възможности

Нуждаете се от няколко забавни начина да се отдадете на тъмната страна? Изпробвайте тези предложения:

> Източници:

> Corti, R., Flammer, AJ, Hollenberg, NK & Luscher, TF (2009). Какао и сърдечно-съдово здраве. Circulation, 119, 1433-1441.

Flammer, AJ, Hermann, F., Sudano, I., Spieker, L., Hermann, М., Cooper, KA, Serafini M., Luscher, TF, Ruschitzka F., Noll G. & Corti, R. (2007). Тъмният шоколад подобрява коронарната вазомоция и намалява реактивността на тромбоцитите. Circulation, 116 (21), 2376-2382.

> Katz, DL, Doughty, К. & Ali, A. (2011). Какао и шоколад в човешкото здраве и болести. Антиоксиданти и реоксидално сигнализиране, 15 (10), 2779-2811.