Изкуствени подсладители и отслабване

Някои диети се притесняват, че те всъщност причиняват наддаване на тегло

Ако се опитвате да отслабнете, вероятно търсите най-добрите начини да намалите калориите от диетата си . Използването на некалорични подсладители вместо захар може да ви помогне да създадете калориен дефицит . Но трябва ли да използвате изкуствени подсладители за отслабване? Някои диети се притесняват, че изкуствените подсладители причиняват наддаване на тегло, а не загуба на тегло. Много от здравите яденици са загрижени за безопасността на подсладителите.

Изкуствени подсладители

Има много изкуствени подсладители на пазара. Някои от тях не осигуряват калории, докато други осигуряват много малка сума, която няма вероятност да промени разликата в общия дневен прием на калории . Това са някои от популярните марки:

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предоставя повече информация за всеки подсладител, разрешен за употреба в храни и напитки, които консумирате.

Изкуствените подсладители са безопасни ли са?

Много потребители са загрижени за страничните ефекти на изкуствените подсладители.

Но въпросът за безопасността на подсладителите е силно противоречив. Така че, ако искате да знаете дали изкуствените подсладители са безопасни, отговорът вероятно ще зависи от това кой питате.

Някои подсладители с висока интензивност са безопасни за консумация от широката общественост, според FDA. Те включват захарин, аспартам, ацесулфам калий (Ace-K), сукралоза, неотам и адвантам.

FDA също счита, че високо пречистеният стевиол гликозид (Stevia) е общопризнат като безопасен (GRAS).

Така че кои подсладители може да са опасни? В Съединените щати FDA забранява употребата на цикламат, въпреки че подсладителят се използва в други страни. Не се допуска използването на подсладители и цели екстракти от Stevia и сурово дърво.

Ако имате състояние, наречено фенилкетонурия (ПКК), тялото ви може да не реагира добре на аспартама. По тази причина FDA казва, че трябва да избягвате или да ограничавате храни и напитки, съдържащи аспартам.

Но въпреки че FDA определи, че някои продукти са безопасни за вас, много здравни експерти все още не са убедени. Някои диети дори казват, че изпитват странични ефекти с изкуствени подсладители.

Д-р Брус Й. Лий, доц. Д-р Брус Й. Лий, доцент по международно здраве и директор на Глобалния център за превенция на затлъстяването в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, е един от тези експерти. Според д-р Ли, диетолозите трябва да се притесняват за безопасността на подсладителите, дори ако те са общопризнати като безопасни. "Бих препоръчал да бъдете предпазливи относно изкуствените подсладители. Нововъведените подсладители не са били достатъчно дълги за дългосрочни изследвания на здравния риск", казва той.

Други експерти изразяват по-голяма загриженост. Д-р Лари Голдфарб, основател на Медицинския и Уелнес център в Ню Джърси, твърди, че има одобрение за някои подсладители от политическа и финансова гледна точка. "Обществеността е измамила, че изкуствените подсладители са полезни за употреба и не е доказано, че съществуват вредни ефекти. Изследванията показват точно обратното", казва д-р Goldfarb.

Д-р Голдфарб също така отбелязва, че някои проучвания показват връзка между аспартама и няколко сериозни заболявания, включително рак. Но FDA е на мнение, че "аспартамът е една от най-изчерпателно изследваните вещества в снабдяването с храни за хора, като повече от 100 проучвания подкрепят неговата безопасност".

Изкуствените подсладители могат да причинят повишаване на теглото

Дори ако не сте загрижени за безопасността на подсладителите, може да не искате да ги използвате за отслабване. Някои диети и експерти смятат, че използването на изкуствени подсладители може да доведе до наддаване на тегло, а не до загуба на тегло.

В продължение на години изследователите са изучавали начина, по който телата ни и нашите мозъци реагират на нискокалорични или некалорични подсладители. Някои изследвания са установили, че когато консумираме тези подсладители, ние в крайна сметка ядем повече храна и консумираме повече калории като цяло. Резултатът? Наслаждаваме се, вместо да отслабваме.

Защо се получава натрупване на тегло? Някои учени смятат, че тъй като изкуствените подсладители са толкова по-сладки от захарта, те обучават мозъка ни, за да пожелаят все по-сладки храни. Освен това, тъй като тези подсладители не осигуряват калории, те объркват нормалните мозъчни сигнали, които ни казват да спрем да ядем, когато имаме достатъчно храна.

Други учени смятат, че яденето на изкуствено подсладени третира ни дава оправдание да ядем повече храна като цяло. Например, ако купувате бисквитки с храна, може да се изкушите да ядете повече от тях, защото може да мислите, че те понасят по-малко вреда на вашата програма за отслабване. В резултат на това може да се консумират повече калории като цяло.

Но не всички научни изследвания са показали отрицателни ефекти от изкуствени подсладители. Някои изследователи са установили, че когато dieters заменят висококалорични храни и напитки с нискокалорични или некалорични подсладени третира, те намаляват калориите и отслабват. Един изследовател каза, че резултатите са най-драматични при преминаването от висококалорични сода към диетични соли без калории.

И така, къде ви оставя като дитер? Учените казват, че опитът да се изследва поведението на храненето е твърде сложно, за да се дадат точни отговори. Дори ако дадено изследване твърди, че изкуствените подсладители могат да работят за отслабване, опитът ви може да е различен. За да намерите най-добрия план за вашето здраве и благополучие, може да помислите как да използвате изкуствени подсладители в диетата си.

Ако се опитвате да използвате изкуствени подсладители за отслабване?

Ако в момента ядете много храни със захар, разменете ги за храни с изкуствени подсладители може да е разумна първа стъпка. Този процес може да ви помогне да станете по-внимателни относно избора си на храна и по-внимателни за планирането на хранене.

"В идеалния случай най-добре е да се намали колкото е възможно повече подсладителите, но не всеки може да направи това", казва Лий. "Ако няма други варианти, тогава можете да обмислите временно преминаване към изкуствени подсладители от захар. Но в крайна сметка е по-добре в крайна сметка да се придвижите на естествени средства и да намалите подсладителите като цяло".

Запознаването с вашите желания и избор на храни може да ви помогне да намалите зависимостта си от подсладители. Например, може да пожелаете сладка сода или кафе напитка следобед, за да увеличите енергийните си нива. Но дори и да вземете диета, без да пиете калории, може да причините повече вреда, отколкото полза. Кофеиновата напитка дехидратира тялото ви, което може да причини умора. Питейната вода вместо това повишава хидратацията, може да подобри енергийното ви ниво и осигурява нулеви калории.

Съвети за намаляване на подсладителите

Д-р Лий напомня на диетолозите, че сладкият зъб е научен феномен. "Както всеки навик, можеш да се обучаваш отново", казва той.

И д-р Голдфарв се съгласява, че най-добрата първа стъпка е да препрограмирате вкусовите си пъпки. Той предлага няколко съвета за намаляване на зависимостта ви от бонбони:

Изкуствените подсладители могат да помогнат на някои диети да отслабнат. Много експерти обаче остават загрижени за нежеланите реакции и наддаването на тегло. Така че опитайте да изберете естествено сладки храни като цели плодове, за да задоволите вашия сладък зъб и да се възползвате от витамините, минералите и други предимства, които осигуряват цялата храна. И се обърнете към вашия здравен екип, ако сте загрижени за странични ефекти от изкуствени подсладители или имате нужда от помощ за намаляване на гърба.

Източници:

Bellisle F, Drewnowski А. "Интензивни подсладители, енергиен прием и контрол на телесното тегло". Европейски вестник на клиничното хранене юни 2007 г.

Гарднър С. "Не-хранителни подсладители: доказателство за полза / риск". Текущо мнение по липидология февруари 2014 г.

Ан Рабена, Татяна Х Вилариас, Кристина Молър и Арне Аструп. "Захароза, сравнена с изкуствени подсладители: различни ефекти върху приема на храна поотделно и телесното тегло след 10 седмици добавка при наднормено тегло." American Journal of Clinical Nutrition октомври 2002 г.

Робъртс Дж. "Парадоксът на изкуствените подсладители при управлението на затлъстяването". Текущи доклади за гастроентерология януари 2015 г.

Вазанти С Малик, Матиас Б Шулце и Франк Б Ху. "Прием на подсладени със захар напитки и увеличаване на теглото: систематичен преглед". American Journal of Clinical Nutrition август 2006 г.

Цин Ян. "Увеличаване на теглото чрез" диета "? Изкуствени подсладители и невробиологията на желанието за захар." Yale Journal of Biology and Medicine юни 2010. 101-108