Преглед на аспартама

Аспартамът е изкуствен подсладител, който съдържа много малко калории и може да се използва на мястото на захарта. Хранителната добавка е комбинация от две аминокиселини: аспарагинова киселина и фенилаланин. Диетолозите често използват аспартам за намаляване на калориите в храната си и отслабват.

Също известен като фенилаланин аспартам

Аспартам произношение: " as-par-tame"

Дефиниция и обичайни приложения

Аспартамът е одобрен като изкуствен подсладител от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Подсладителят осигурява някои калории, когато го добавяте към храната или напитката, но вероятно ще използвате много по-малко от нея, защото е 200 пъти по-сладка от захарта.

Аспартамът се предлага на пазара и се продава под няколко различни имена, включително NutraSweet и Equal. Може да разпознаете тези имена от цветните пакети, които виждате до захарта на масата, когато посетите ресторант или ресторант. Аспартам се използва и в много опаковани храни.

Примерите за храни, които могат да бъдат подсладени с аспартам, включват:

Аспартамът обикновено не се използва в печени продукти, защото губи своята сладост, когато се нагрява. За да видите дали вашата храна съдържа аспартам, можете да проверите списъка със съставките. Някои производители на храни също предоставят това изявление "Фенилокетони: съдържа фенилаланин" на опаковката.

Аспартамът е безопасен ли е?

Въпреки че изкуственият подсладител е бил подложен на пожар от редица природни хранителни организации, правителствените агенции и големите здравни организации продължават да застават пред безопасността на аспартама. Има обаче някои хора, които трябва да избягват подсладителя.

Ако имате състояние, наречено фенилкетонурия (ПКК), трябва да следвате специална диета, която ограничава или напълно елиминира аспартама .

Някои други dieters също избират да избягват аспартам, защото получават главоболие или други симптоми, които смятат, че са причинени от подсладителя.

Трябва ли да използвам аспартам за отслабване?

Използването на аспартам или изкуствен подсладител за отслабване е горещо обсъждана тема. Специалистите по хранене, хранене и здраве често се претеглят на противоположни страни на аргумента.

Някои проучвания показват, че когато dieters използват изкуствени подсладители за намаляване на калориите, те са в състояние да отслабнете успешно. Но други проучвания показват, че използването на високо интензивен подсладител като аспартам може да промени начина, по който вкусвате и жадувате за храна, което ви кара да се стремите към все по-сладки и нездравословни третирания. Повечето изследователи са съгласни, че са необходими повече изследвания, преди да знаем със сигурност дали изкуствените подсладители са подходящи за отслабване.

Но изследването може да няма значение за вас. Вероятно вече знаете, ако се чувствате по-добре през деня, ако имате диета сода или парче без захар бонбони като лечение. Ако нискокалорично или безкалорично сладко преживяване ви помага да се придържате към вашата диета, то може да бъде нещо, което трябва да поддържате в своя хранителен план. Но ако откриете, че не можете да пиете диета кола без торбичка чипс или парче пица, тогава може да искате да изберете вода вместо това.

Алтернативи

Ако се опитвате да отслабнете и искате да избягвате храни с аспартам, имате няколко възможности. Има други некалорични или нискокалорични подсладители на пазара, включително захарин (например сладък и нисък) сукралоза (например Splenda) и подсладители, произведени от стевия. FDA одобри и високо интензивен подсладител, наречен advantame, който се оценява на 20 000 пъти по-сладък от захарта.

Но много dieters смятат, че ученето да се адаптира небцето е най-лесният начин да се намали на подсладители и на захар, както добре. Намаляването на приема на подсладена храна може също да помогне за подобряване на вашата диета.

Как да направите тази промяна? Избирайте пресни или замразени плодове, когато искате сладко удоволствие. Пийте вода вместо подсладени напитки и използвайте активност вместо захар за увеличаване на енергията. Тези здравословни навици може да са трудни за възприемане, но те могат да ви помогнат да се чувствате по-добре и да се храните по-добре за цял живот.

> Източници:

> Допълнителна информация за подсладители с висока интензивност, разрешени за използване в храни в Съединените щати. USFood and Drug Administration. http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm397725.htm

> Изкуствени подсладители и рак. Национален онкологичен институт. Национални институти по здравеопазване. http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet

> Цин Ян. "Увеличаване на теглото чрез" диета "? Изкуствени подсладители и невробиологията на желанието за захар." Yale Journal of Biology and Medicine юни 2010 г.

> Аспартам. Американското сдружение за рака. http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/aspartame

> Център за наука в обществен интерес. Химическа кухня. Научете за хранителните добавки. http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm#aspartame