Какви са страничните ефекти на твърде много кофеин?

Кофеинът, обикновено под формата на кафе, чай, кофеин и енергийни напитки, често се консумира, за да увеличи когнитивното функциониране и да подобри лошото настроение.

Съдейки по дължината на чакащата линия в Starbucks, това трябва да е особено вярно сутрин.

Много от нас се чувстват като не можем да функционираме, докато не получим първата ни чаша кафе (или две) . Това е съвсем наред, но какво ще стане, ако пиете три, четири или повече чаши?

Колко кофеин е твърде много?

Кофеинът е стимулант и някои проучвания показват, че малките количества кофеин могат да подобрят умствения ви отговор. Други проучвания показват, че когнитивните подобрения и повишението на настроението може да не се дължат на полезните аспекти на кофеина , а на прекратяване на симптомите на отнемане, което чувствате, когато все още не сте имали сутрешното си "оправяне".

Колко кофеин е безопасен?

Изглежда, че експертите, които изучават кофеина, се съгласяват, че консумирането на до 300 милиграма кофеин на ден е безопасно - все пак за възрастни. Това е приблизително количеството кофеин, което ще получите от три чаши (не чаши или големи хартиени чаши) кафе.

Жените, които са бременни или могат да забременеят, може да искат да намалят тази сума или да пропуснат напълно кофеина.

По-малко се знае за употребата на кофеин при децата - но взимането на енергийните напитки преди училище вероятно е лоша идея.

Какво се случва, когато консумирате твърде много кофеин?

Консумирайки повече от 300 милиграма кофеин на ден може да ви даде "кофеинът нервност", което е, че скок и малко тревожно усещане.

По-големи количества кофеин може да ви подразни, безсънни и дори да предизвика тревожност и да причини диария.

Кофеинът може да действа като диуретик, така че хората приемат, че пиенето на твърде много кафе или други кофеинови напитки би довело до дехидратация. Изследователите обаче установиха, че тялото ви се адаптира към приема на кофеин, така че пиенето на кофеинови напитки няма да увеличи нуждата Ви от вода.

Намалете приема на кофеин (или го премахнете напълно)

Избиването на кофеин навик студена пуйка не е добро. Оттеглянето на кофеин може да ви донесе главоболие, да ви накара да се разболявате, да ви придаде мускулни болки и обикновено да се чувствате нещастни за няколко дни. Симптомите на отнемане ще преминат след около седмица, но смесването на обикновени кофеинови напитки с кофеин за няколко дни може да помогне с прехода.

Източници:

Армстронг LE, Pumerantz AC, Roti MW, Judelson DA, Watson G, Dias JC, Sokmen B, Casa DJ, Maresh CM, Lieberman H, Kellogg М. "Течност, електролит и бъбречни инхибитори по време на 11 дни контролирана консумация на кофеин . " Int J Спорт Nutr Exerc Metab. 2005 юни 15 (3): 252-65.

Rogers PJ, Dernoncourt C. "Редовна консумация на кофеин: Баланс на неблагоприятните и благоприятни ефекти за настроение и психомоторно представяне". Pharmacol Biochem Behav. 1998 Apr; 59 (4): 1039-45.

Smith AP., "Кофеинът на работното място". Hum Psychopharmacol. 2005 Aug 20 (6): 441.