Как да следвате аюрведа диета за отслабване

Научете как храненето за вашия тип доша може да увеличи уелнес

Аюрведическата диета е план за хранене, който дава насоки за това, когато ядеш, какво ядеш и как ядеш, за да стимулираш здравето си, да предотвратиш или да се справиш с болестта и да поддържаш уелнес. Ако следвате аюрведа диета, ще ядете главно цели или минимално обработени храни и практикувате умните ритуали на хранене.

Диетата се основава на аюрведични уелнес системи, които датират от хиляди години.

Някои проучвания показват, че практиките на аюрведа начин на живот, включително диетата, могат да помогнат за подобряване на вашето здраве. Но след аюрведа диета за загуба на тегло не е непременно доказан метод за отслабване.

Какво е аюрведа диета?

Аюрведа е уелнес практика, която произхожда от Индия и е около 5000 години. Думата "аюрведа" е комбинация от две санскритски думи, които означават живот (аюр) и наука (веда), така че буквалният превод на аюрведа е "науката за живота". Аюрведическата медицина се стреми да създаде силно здраво тяло чрез поредица от диети, упражнения и начини на живот, включително сън и умствено живот.

Аюрведически принципи на хранене

Ако следвате аюрведа диета, ще включите много различни практики в хранителния режим. Тези практики Ви помагат да се възползвате от различните качества на храната Някои от основните практики включват:

Какво е моето Доша?

Една от основните характеристики на аюрведа диета е, че ядете според доминиращия ви конституционен тип или доша . Можете да мислите за вашата доша като най-важната ви енергия. Има три различни аюрведашки доси, които произтичат от пет различни елемента: пространство, въздух, огън, вода и земя. Всеки елемент предоставя различни качества или атрибути.

След като прочетете описанията на всяка доша, може да откриете, че звучи по-скоро като качествата, които въплъщавате.

Много хора смятат, че имат две силни доси. Тези, които практикуват аюрведански начин на живот, вярват, че всеки от нас олицетворява всичките три доши. Вашият виден доша ще определи вашия стил на хранене.

Как да започнете да хапвате за доха

Преди да започнете аюрведа диета, може да искате да прекарате повече време, за да научите и намиране на доминираща доша. Има няколко различни начина да го разбера.

Намери аюрведа лекар

Много експерти в аюрведическата медицина предполагат, че най-умният метод е посещение на аюрведа лекар.

Саманта Селмалар ("Д-р Сам") е вътрешен аюрведа лекар в The Body Body in St.

Лучия. Тя казва, че виждането на аюрведа лекар винаги е най-доброто, въпреки че има други начини да се намери доша. "Аюрведа лекар може да посъветва правилната комбинация от храни, за да балансира дозата и да направи диетата по-ефективна", казва тя, добавяйки, че лекарят може да ви посъветва какви храни да ядете и какви храни да избягвате. Доктор Махалингам "Маха" Лакшаман е съгласен. Той казва, че един аюрведа лекар може да ви помогне да определите най-добрия избор на храна и билки и да помагате с медицински грижи, ако е необходимо.

Важно е да запомните обаче, че един аюрведа лекар може да не е лицензиран лекар в Съединените щати. Д-р Маха и д-р Сам са придобили степени в натуропатичната медицина в Индия и имат опит в работата с пациенти в различни страни. В САЩ никоя държава не лицензира аюрведа практикуващи, въпреки че няколко от тях са одобрили аюрведа училища, според Националните институти по здравеопазване. NIH предоставя насоки за избор на допълнителен доставчик на грижи, като аюрведа лекар. Те също така препоръчват да общувате с лекаря си за първична помощ относно използването на алтернативни здравни практики.

Ако решите да посетите аюрведа лекар, практикуващият ще ви интервюира и ще направи оценка въз основа на предоставената от вас информация. Това вероятно е най-точният метод за намиране на доха ви.

Във Вашата доша онлайн

Няколко сайтове предлагат онлайн въпросници, за да ви помогнат да намерите дохема с дохема. Въпросникът може да не е винаги точен.

Едно проучване, проведено от изследователи в Индия, установи, че въпросните данни, използвани за определяне на типа доша, водят до непоследователни резултати. След като тествате няколко различни сайтове в сайта, които предлагат въпроси за намиране на вашите изследователи тип "доша", резултатите са различни. "Много е вероятно," пишат те, "че резултатите, получени за трите doshas на една и съща тема в същото време при същите условия, могат да бъдат различни."

Имайте предвид, че процесът на намиране на доха ви е субективен - дори ако посетите аюрведа лекар. Това означава, че не се основава на обективни данни, като тест за кръв или урина. По тази причина може да не е съвсем точна.

Значи това означава ли, че трябва да пренебрегвате напълно своята доша? Не е задължително. Вашата доша може да бъде комбинация от повече от един тип. Може да откриете, че ще ви трябват някои корекции по пътя.

Яжте храни за вашата Доша

След като определите доминиращата доша, можете да създадете храна около храни, които ще помогнат да подхранвате тялото си и да балансирате енергията си. Ще намерите по-обширни ръководства за дозирано хранене онлайн на сайтове, включително The Ayurveda Institute , но е полезно да сканирате няколко от предложените от организацията храни за всяка доша.

Д-р Маха предлага книга, която да ви помогне да създадете здравословна храна, докато се научите как да следвате аюрведа диета. Той препоръчва Аюрведа Готвене: Живот на Баланс , Вкусът на Аюрведа и Модерната Аюрведа книга за готвене.

Трябва ли да следва аюрведа диета за отслабване или уелнес?

Има различни въпроси, които да обмислите, ако мислите за започване на аюрведа диета за отслабване или подобрено здраве. На първо място е ефективността на проблема. Искате да се уверите, че планът, в който инвестирате, е такъв, който е подкрепен от доказателства. И второ, помислете за придържане. Трябва само да приемете план за хранене, който можете да поддържате в дългосрочен план, ако искате резултатите от загубата на тегло да се задържат.

Дали научните доказателства поддържат Аюрведа?

Въпреки че аюрведическата медицина е практикувана от хиляди години, голяма част от доказателствата в подкрепа на нейната ефективност са наблюдателни. Според Националните институти по здравеопазване много клинични изпитания на аюрведически подходи са довели до непоследователни или съмнителни резултати поради лоша методология или дизайн на изследването.

Въпреки това, тъй като интересът към подхода се увеличава в западния свят, повече изследователи провеждат висококачествени проучвания, които подкрепят използването на системата за подобряване на здравето.

Други проучвания показват, че Аюрведа може да бъде от полза за намаляване на кардиометаболитните рискови фактори или за лечение на коронарна болест на сърцето, може да бъде от полза за подобряване на качеството на съня и продължителността и може да бъде от полза при лечението на диабет тип 2.

Мога ли да се придържам към аюрведа диета?

Дори ако увеличаващите се доказателства подкрепят аюрведа диета за отслабване или уелнес, няма план за хранене, ако не се придържате към него в дългосрочен план. Двамата д-р Маха и д-р Сам признават, че някои хора трудно поддържат програмата. Д-р Маха казва, че ограниченият избор на храна и дори вкусът на храната може да са трудни за някои, когато започват. Въпреки това, д-р Сам казва, че след като нейните клиенти разберат ползите от всеки вид храна, вкусът няма значение.

Освен вкуса, сложността на аюрведа диета може да бъде смущаваща за някои. Ако след плана за хранене на доша изглежда твърде объркващо, някои експерти предлагат просто да се използват основните хранителни принципи.

Сараеан Рудман, MS, Масачузетс, е аюрведа практикуващ и клиничен диетолог. Тя не предлага доша-специфични храни, а по-скоро храни, които помагат в храносмилането, както и начини на живот, които наблягат на слушане на тялото, балансиране и интуитивно хранене и упражнения. Вместо да се фокусира върху загуба на тегло, тя помага на клиентите си да се съсредоточат върху уелнес.

Аюрведа диета е полезно да се превърне в най-здравословния размер и баланс за вашата конкретна конституция или природа. Отново, като се фокусира върху загуба на тегло и привеждане вместо това да влезе в баланс с природата.

Тя продължава да казва, че няма абсолютно никаква универсална уравнение. Всичко е съобразено с индивидуалните ви нужди. "Аюрведа диета ви позволява да създавате навици за живот, всъщност не е диета, а вместо това начин на хранене, който трябва да бъде приет завинаги".

Тя предлага да избирате хранителни цели храни вместо обработени храни, да игнорирате калкуларното броене и да ядете интуитивно, за да управлявате размера на порциите.

"Яжте средна закуска, докато не сте пълни, и не яжте отново, докато не сте гладни, яжте голям обяд и се разходете след това. Постанете на лявата си страна за 10-20 минути и не яжте отново, докато не сте физически гладни .Тогава най-накрая ядете малка вечеря, ако сте гладни, или прескочите всичко заедно. Да бъдеш в състояние да яде, докато не сте пълни, дава на хората свободата да се чувстват лишени или да се налага да измерват размера на порциите и калориите.

Рудман казва, че приемането на изчерпателен аюрведа начин на живот, който е съобразен с вашите лични нужди, ще доведе до резултати без ограничения, глад или усещане за задържане в диетата.

След диетата с аюрведа ще ви накара да бъдете с размерите и формата, които са най-подходящи за вашата природа, където ще се развиете физиологично, психологически и емоционално.

Словото от

Диетата на аюрведа е практикувана от милиони хора в продължение на хиляди години и е добре приета в много части на света като ключов елемент от цялостното здраве и уелнес. Има много елементи от плана за хранене, които се припокриват с основите на храненето, практикувани от западни медицински и здравни експерти.

Ако загубата на тегло е вашата цел, вероятно ще видите резултати, ако приемете аюрведа диета и изграждане на храна около цели, непреработени храни и умните практики за хранене. Националният институт по здравеопазване обаче предупреждава потребителите, че някои аюрведични продукти, билки или билкови комбинации могат да причинят нежелани реакции и могат да бъдат вредни, ако се използват неправилно. Уверете се, че сте обсъждали всички важни промени в храната или билкови лекарства с вашия доставчик на здравни услуги, за да се уверите, че те не пречат на настоящите лекарства или с управлението на вашите медицински състояния.

> Източници:

> Конбой, Лос Анджелис, Ингрид Едщайн и Хилари Гарвалис. "Аюрведа и Панчакарма: измерване на ефекта от холистичната интервенция на здравето". Научен свят СП. 9 (2009): 272-280.

> Питлер, МЗ и Ернс. "Допълнителни терапии за намаляване на телесното тегло: систематичен преглед". Международен журнал за затлъстяване 29.9 (2005): 1030-1038.

> Риукс, Дженифър, Синтия Томсън и Ейми Хаутер. "Пилотно проучване за целесъобразност на цялостната аюрведична медицина и йога терапия за отслабване". Глобални постижения в здравеопазването и медицината 3.1 (2014): 28-35.

> Sharma, Rohit и Prajapati Pk. "Насоки за хранене и начин на живот за диабет: основана на доказателства аюрведа перспектива. "Румънски вестник за диабет, хранене и метаболитни заболявания 21.4 (2014)

> Tosca D. Braun, Crystal L. Park, et al. "Групово базирано йогично отслабване с компоненти, вдъхновени от аюрведа: Пилотно разследване на практикуващи йога практикуващи и начинаещи." Международен журнал за йога терапия: 2016, Vol. 26, No. 1, pp. 55-72.