Защо намаляването на теглото често е опасно за спортистите

По-добри насоки за спортисти и активни възрастни

Небезопасните методи за отслабване продължават да бъдат проблем за конкурентните спортисти и активните възрастни. Според статия, публикувана в списанието на Международното дружество по спортна хранене (JISSN), спортистите постигат бърза загуба на тегло чрез агресивни хранителни стратегии, поставяйки ги под висок риск за неблагоприятни здравни ефекти. Националната колективна спортна асоциация (NCAA) въведе успешна програма за управление на теглото след смъртта на три колеги борещи се с бързи схеми за отслабване. Подобна програма за управление на здравословното тегло се предлага за спортисти по джудо, които, както и бойци, използват протоколи за тегло.

Проблемът: нездравословно отслабване

Милан Стоянович / Гети изображения

Атлетите често се чувстват притиснати да поддържат идеалния състав на тялото за своя спорт чрез прилагане на нездравословни методи за постигане на тази цел, но изследванията показват, че опасните практики за отслабване могат да отслабят здравето и атлетичното представяне. Националната асоциация на спортните лекари смяташе, че е необходимо този проблем да се подобри чрез прилагане на безопасни указания за загуба на тегло и управление.

Кой е в риск?

Патрик Джардино / Гети изображения

Борбата, футболът и боксът са извършили класификация на теглото за здраве, безопасност и равнопоставено участие. Има и други спортисти, при които телесното тегло и композицията също играят роля в успеха на своя спорт, но без ръководство за управление на теглото. Липсата на класификация на теглото или програми за отстраняване на загуба на тегло на място, следните спортисти също често използват опасни методи за отслабване:

Общи несигурни методи за отслабване

Патрик Джардино / Гети изображения

Атлетите и активните възрастни винаги търсят начини за подобряване на атлетичното представяне и композицията на тялото. Въпреки че някои спортисти могат да използват здравословни стратегии за постигане на целите си, много от тях избират да прилагат небезопасни методи за отслабване. Според Journal of Athletic Training , небезопасните практики могат да включват техники за лишаване от самонадеяност, причиняващи дехидратация , самоусъвършенстване и неподходящо хранене. Според други проучвания е обичайно спортистът да комбинира тежки калорични ограничения и методи за обезводняване, за да намали телесните мазнини. Следните общи опасни практики за отслабване бяха описани в изявлението на Националната асоциация на лекарите по лека атлетика:

Нежелани ефекти върху здравето

portishead1 / Гети изображения

Според Sports Health , бързото отслабване никога не е безопасно и може да доведе до неблагоприятни здравни ефекти. Националната колективна спортна асоциация (NCAA) одобри нови правила за предотвратяване на бързи стратегии за отслабване, но все още се появяват опасни методи в много атлети.

Следните опасни практики, описани по-горе, са показали, че оказват негативно влияние върху здравето и атлетичното представяне при спортисти и активни възрастни:

Препоръки

Хосе Луис Пелаez Inc / Гети изображения

Не са налице опасни методи за загуба на тегло и програми за управление за спортисти и активни възрастни. Показано е, че тези практики оказват неблагоприятно въздействие върху здравето и компрометират спортните резултати. Националната асоциация на лекарите по лека атлетика публикува препоръки, предоставящи здравни специалисти, обучители и диетолози с безопасни указания за спортисти и активни възрастни, които искат да постигнат целите за загуба на тегло и композиция на тялото. Също така беше посочено колко е важно спортистите, родителите и треньорите да се обучават как да определят здравословното тегло и телесния състав, за да отговарят безопасно на атлетичните изисквания. Безопасните практики биха позволили на спортистите да "посрещат своите енергийни и хранителни нужди за оптимално здраве и ефективност".

Националната асоциация на лекарите по спортна гимнастика състави правилни указания за безопасна загуба на тегло и поддържане на теглото, основана на хронични изследвания и литература. Критерият за критерий Таксономията за сила на препоръка е образец за следните категории и препоръки:

Следните препоръки се появяват в становището на Националната асоциация на лекарите по лека атлетика за оценка на телесния състав и теглото на спортистите и активните възрастни. Всяка препоръка се категоризира според нивото на научните доказателства в подкрепа на препоръката по това време:

Доказателство категория А: недостатъчна клинична подкрепа за поставяне на препоръка в тази категория

Доказателство категория Б:

Категория доказателства C:

> Източници:
Ейми Е. Гибс, М.П.Х. и др., Управление на теглото в любителската борба, Спортно здраве, Национални институти по здравеопазване, 2009 г.

> Guilherme G Artiol et al., Необходимостта от програма за контрол на теглото в джудо: предложение, основано на успешния случай на борба, вестник на Международното дружество по спортно хранене, 2010 г.

> Марк Х. Ебел MD, MS, Таксономия на препоръките за здравина (SORT): Пациентски подход към класификацията на доказателствата в медицинската литература, американски семеен лекар. 2004

> Paula Sammarone Turocy и др., Национална асоциация на спортистите по лека атлетика Изявление на позицията: Безопасна загуба на тегло и поддържане на практики в спорта и тренировките, журнал за обучение по атлетика, 2011 г.