Труп срещу Обама Тенденции в училищния обяд

Националният закон за училищния обяд беше подписан в закона от президента Труман преди повече от 70 години и системата за обедняване на децата в училищна възраст завинаги бе променена. От създаването си през 1946 г., този акт на училищния обяд има за цел да предложи достъпни и здравословно хранещи се хранения, за да захрани хлапетата през учебния ден.

В момента повече от 100 000 училища участват в училищния обяд.

Програмата предлага правителствена помощ и насоки за хранене от USDA на федерално и държавно ниво. Системата е претърпяла множество промени през последните няколко десетилетия и някои от най-интересните промени са се случили през последното десетилетие.

Малка история

Програмата за училищния обяд предлага както храна, така и финансова помощ на участващите училища. Децата, които отговарят на условията, могат да получават храна безплатно или с намалена цена, за да гарантират, че дори семействата, които не могат да си позволят, могат да се хранят на децата си по време на учебния ден.

Според USDA, храненията са "балансирани в храненето" и отговарят на стандартите, определени в Насоките за хранене на САЩ. Храната е проектирана така, че да отговаря на възрастовите цели за калории и важни хранителни вещества като калций и витамин D.

Храната трябва да съдържа ограничено количество нездравословни мазнини и натрий, но въпреки тези амбициозни цели много от предложенията за училищни обяди са направени от силно преработени храни, които нямат хранителна субстанция.

Тези ястия със сигурност не идват евтини, струвайки нагоре от 11,5 милиарда долара в последния отчетен брой през 2012 година.

Администрацията на Обама

Усилията за здравословно хранене са благородни и осигуряват едно от най-структурираните ястия на деня за някои деца. Хранителната услуга за голям брой деца в различни части на страната поставя много предизвикателства, но националните усилия за подобряването им започнаха да се очертават през 2010 г.

През 2012 г. администрацията на Обама инсталирала инициативи за ремонт на училищния обяд, за да стане по-здравословен и по-малко преработени. Някои от специфичните насоки на Закона за здравословните детски гладуи включват намаляване на захарта и нездравословните мазнини, както и постепенно намаляване на натрий .

Тези нови инициативи за училищния обяд включват също така увеличаване на наличността на пълнозърнести храни. Сервиранията на цели зърна се преместват до 50% от представените зърна, като евентуална цел за 100% пълнозърнести храни.

Тези нови стандарти също така изискват всички тави да напускат обедната линия с порция плодове или зеленчуци на борда. Въпреки някои аргументи относно доматената паста и френските картофки, които се броят като порции зеленчуци (които те правят), много училища полагат усилия да увеличат излагането на здравословни храни за студенти.

Администрацията на Тръмп

Прегледите за успеха на програмата за училищния обяд и подобренията, изложени през 2012 г., са смесени. Някои твърдят, че новите здравословни предложения са по-малко приятни за младежите, докато други твърдят, че не се прави достатъчно, за да се подобри качеството на храната.

През последните дни администрацията на Тръмп подписа още по-нови политики за предстоящата учебна година 2017-2018.

Много от тези инициативи изискват отпускане на някои от подобренията, установени в Закона за здравословните деца без гладуване.

Спецификите включват спиране на намаляването на натрий и позволяването на ароматизираните нискомаслени млека да се продават в училищата, а не само в немаслените варианти. Усилията за добавяне на още цели зърна към храната също ще бъдат прекратени.

Бъдещето на училищния обяд

Какво означават модификациите на училищни обеди за американски семейства и родители, които се грижат за храненето на децата си? Отговорът е неясен.

Някои деца без съмнение ще продължат да се оплакват от това, каквото е обядвалата дама. Но много деца в нужда могат да се възползват от ежедневна храна в училище всеки ден.

Специалистите по храненето са загрижени, че влошените разпоредби ще отворят вратата за по-високо преработени храни, за да влязат в трапезарията. Най-добрият залог на родителите може да бъде да кафяво торбичка всеки път, когато могат, и да продължат да обучават децата си на здравословен избор на домашния фронт.

> Източник:

> USDA. Програма за национален училищен обяд. Септември 2013.